Noua Politică Agricolă Comună (PAC) reprezintă prima reformă co-decisă între Parlamentul European (PE) şi Consiliul de miniştri, a declarat Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură.
„Când am preluat mandatul de comisar european, am promis că o să vin cu o reformă a Politicii Agricole Comune care să ţină cont de realităţile din Uniunea Europeană şi care, cel puţin din perpectiva celor 27 de state membre, în curând chiar 28, necesită anumite schimbări. Din primăvara acestui an, după ce Parlamentul European şi-a votat mandatul de negociere, au început reuniunile tripartite. Peste 50 de reuniuni tripartite au avut loc, în care au fost analizate toate cele patru regulamente europene care vizau PAC. Vorbim despre prima reformă a PAC co-decisă între Parlamentul European şi Consiliul de miniştri. Prima dată când Parlamentul European este implicat direct ca şi co-decident al noii Politici Agricole Comune”, a afirmat Cioloş.
Potrivit comisarului european, printre subiectele cele mai discutate în timpul negocierilor pentru noua PAC au fost cel referitor la convergenţa plăţilor directe, în care s-a venit cu propunerea de mişcare bugetară chiar şi în interiorul fiecărui stat-membru. „Am ajuns la un acord susţinut de toţi miniştri agriculturii, iar în Parlamentul European la o primă discuţie, am constatat cu plăcută surpriză o susţinere destul de largă din partea mai multor grupuri politice la adresa PAC. Am pornit cu o reformă ambiţioasă, mai mult decât mă aşteptam ca rezultat final, dar ideile de bază au fost acceptate, fără excepţie. Discuţiile s-au purtat în jurul conţinutului, pentru ca aplicarea să ţină cont de specificitatea fiecărei ţări. Subiectul cel mai discutat a fost convergenţa plăţilor directe, în care s-a venit cu propunerea de mişcare bugetară în funcţie de nevoile fiecărui stat. În condiţiile în care bugetul PAC rămânea constant, am reuşit să menţinem acest buget cu o mică reducere, de sub 10%”, a explicat Dacian Cioloş.
În data de 26 iunie, negociatorii Uniunii Europene (UE) au anunţat că au căzut de acord asupra unor modificări substanţiale ale Politicii Agricole Comune (PAC), fixând regulile care guvernează repartizarea unor subvenţii anuale în valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. sursa: Agerpres