România este unul din statele membre cheie, care a jucat un rol foarte important în negocierea reformei Politicii agricole Comune (PAC) 2014-2020, a declarat, vineri, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote.
Aceasta a precizat că avându-l pe Dacian Cioloş drept comisar european pentru agricultură a fost, de asemenea, un câştig pentru România.
“România este unul din statele membre cheie din domeniul Politicii Agricole Comune, care a jucat un rol foarte important în negocierea reformei PAC, bineînţeles a ajutat faptul că Dacian Cioloş, comisarul român, se ocupă de PAC. De asemenea, vedem că absorbţia fondurilor europene este cea mai bună în acest domeniu, dar este adevărat şi că atunci când mergem la ţară şi le spunem ţăranilor ce realizări avem pe absorbţia fondurilor europene ni se va servi la schimb o lungă listă cu lucruri ce nu s-au întâmplat. Mai sunt încă foarte multe lucruri de făcut şi de aceea ne uităm cu speranţă la noua perspectivă financiară 2014-2020, în care aproape 20 de miliarde de euro vor veni în România pentru dezvoltarea agriculturii şi zonei rurale. Sperăm ca aceşti bani să fie folosiţi cât mai bine. Este foarte important, dacă reuşesc să fie cheltuiţi cu folos aceşti bani, ţăranii care sunt acum nemulţumiţi să spună că i-au ajutat”, a spus Filote.
Aceasta a precizat că PAC este politica cea mai integrată din Uniune pentru că se ocupă de un bun strategic al Europei, “de hrană, de pâinea noastră cea de toate zilele”.
“PAC este politica cea mai integrată şi este o politică în care până şi legile pieţei libere, care altfel ocupă un loc foarte înalt în ideologia Europei, se dau puţin la o parte pentru a face loc siguranţei alimentare, dar mai ales securităţii alimentare, pentru că în fiecare zi europenii au ce mânca. Şi dacă ne amintim de timpurile comunismului ne dăm seama că nu e puţin lucru să ai ce mânca în fiecare zi, să intri într-un magazin alimentar şi să nu ştii ce să alegi pentru că oferta este atât de bogată”, a spus Filote, potrivit Agerpres.