Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

WWF: Reforma PAC aduce prea multe riscuri pentru România

Publicat: 14 octombrie 2011 - 09:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fondul Mondial pentru Natură (WWF) consideră că propunerea pentru viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) prezentată de Comisia Europeană creează avantaje doar pentru fermele mari, alocând 372 miliarde de euro pentru practicile agricole intensive, iar peste 20% din totalul fermelor din România vor fi dezavantajate, se atară într-un comunicat al WWF.

Organizaţiile ecologiste din Uniunea Europeană, susţinute de mai multe grupuri de experţi, consideră că, dacă noua Politică Agricolă Comună pentru perioada 2014-2020 va fi implementată în formula sa actuală, ea va pune în pericol resursele naturale de pe continent - solurile, apa şi biodiversitatea - care fac, de fapt, posibilă, practicarea agriculturii.
„Aspecte precum atenţia acordată mediului înconjurător, inovaţia în mediul rural şi încurajarea micilor exploataţii, menţionate de către Comisia Europeană în comunicarea din noiembrie 2010, păreau să constituie baza unei „înverziri” a PAC. În realitate, renumita înverzire a Pilonului I este o reciclare a unor vechi măsuri puţin ambiţioase, care, de fapt, nu produc nicio schimbare în bine, iar bugetul deja foarte mic alocat, până acum, încurajării practicilor agricole care ţin cont de mediul înconjurător, a rămas la acelaşi nivel”, se arată în comunicatul WWF.

Propunerile de reformă a PAC nu încurajează exploataţiile agricole prietenoase cu mediul să îşi păstreze şi să dezvolte iniţiativele deja existente. Mai mult, unele măsuri ridică anumite riscuri - de exemplu, noua PAC introduce posibilitatea pentru unele State Membre de a transfera bani înapoi către Pilonul I.

Noile obiective legate de mediul înconjurător sunt puţine la număr, comparativ cu cele legate de dezvoltare şi competitivitate, ceea ce denotă lipsa de strategie, având în vedere că o dezvoltare sănătoasă şi durabilă nu este posibilă decât cu ajutorul resurselor naturale, într-un mediu înconjurător sănătos.

În opinia WWF, riscurile la care va fi expusă ţara noastră, dacă noua PAC va fi aprobată în forma sa actuală, vizează faptul că PAC nu prevede un sprijin adiţional pentru acei fermieri care menţin habitatele naturale protejate din reţeaua Natura 2000 sau gestionează în mod extensiv pajiştile şi care au o contribuţie semnificativă la conservarea naturii.

WWF precizează că toţi fermierii vor primi, în continuare, sprijin comunitar, inclusiv cei care practică metode dăunătoare, provoacă eroziunea solului sau poluează şi exploatează în mod excesiv resursele de apă. Acest lucru va încuraja practicile agricole intensive care, pe termen lung, vor afecta în mod ireversibil calitatea resurselor naturale.
„Pe de altă parte, agricultura durabilă primeşte o lovitură, finanţarea proiectelor care au în vedere creşterea performanţei de mediu a exploataţiilor agricole urmând a fi redusă. Dacă ne gândim că în România 16% din totalul fermelor sunt ferme de semi-subzistenţă, care practică o agricultură cu valoare naturală ridicată, iar 5,4% sunt ferme de dimensiune mijlocie, care au un potenţial important pentru dezvoltarea durabilă, ne putem da seama de impactul acestei măsuri asupra agriculturii şi, implicit, asupra economiei din România”, se arată într-un comunicat al Fondul Mondial pentru Natură.

În contextul crizei şi a limitărilor bugetare aplicate în toate Statele Membre, prin noua PAC, Comisia Europeană ar trebui să fixeze un set de priorităţi adaptate la realitate şi să demonstreze că este capabilă să le livreze.

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2170 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Citeste si:

Franţa şi Polonia nu susţin propunerile CE de reformă a PAC

Franţa şi Polonia nu susţin propunerile CE de reformă a PAC

Franţa a criticat miercuri propunerile Comisiei Europene de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC), anunţând că va prezenta propriile contra-propuneri la reuniunea miniştrilor europeni de resort din 20 octombrie.

CE prezintă un nou pachet legislativ

CE prezintă un nou pachet legislativ

Comisia Europeană va prezenta astăzi un nou pachet legislativ privind politica în domeniul dezvoltării. 

Marea Britanie critică propunerile de reformare a PAC

Marea Britanie critică propunerile de reformare a PAC

Executivul britanic critică recentele propuneri ale Comisiei Europene (CE) pentru reformarea PAC şi le cataloghează drept „o dare înapoi a ceasului cu mai multe decenii”, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

PAC 2014-2010: Mecanismele de Gestionare a Pieţei

PAC 2014-2010: Mecanismele de Gestionare a Pieţei

Sistemele existente de intervenţie publică şi ajutor pentru stocaj privat şi-au dovedit eficienţa ca mecanisme de siguranţă pentru sprijinirea producătorilor în momentul în care pe piaţă apare o criză. Reforma PAC propune flexibilizarea şi eficientizarea lor.

Ce presupune reforma PAC 2014-2020? Un nou parteneriat între Europa și fermieri

Ce presupune reforma PAC 2014-2020? Un nou parteneriat între Europa și fermieri

Plafonarea plăților la hectar pentru fermieri, la 300.000 de euro/an, indiferent de suprafața terenurilor și crearea unui nou ajutor pentru instalare pentru tinerii care doresc să se implice în sectorul agricol sunt câteva din propunerile Comisiei Europene, lansate astăzi în cadrul proiectului de reformă a politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de după 2013.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Agriculture Equipments prin departamentul APAN Horticultură oferă fermierilor maşini şi echipamente specializate pentru vie şi livezi de la producători de top: Clemens, Manez Lozano, TCM Cancela, Alma, INFACO, Lipco şi alţii, alături de tractoare McCormick (48 - 112CP), atât modele consacrate cât şi modele noi din gama X, modele F100 TOP, X2.30, F70 şi F80. În fiecare zi a târgului Indagra, vizitatorii au avut posibilitatea să deguste vinuri din gama "Caii de la Letea" produse în podgoria Sarica Niculiţei, care recomandă utilajele Clemens şi tractoarele McCormick.

Interviu cu Lucian Milea, specialist pomicultură şi viticultură APAN Horticultură.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Lista e necesară

Lista e necesară
O zi la cumpărături se încheie întotdeauna cu: Detalii