Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Parisul aprobă un plan de adaptare la o încălzire climatică de 2 până la 3 grade

Publicat: 20 iulie 2011 - 20:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul francez a prezentat miercuri un plan pe cinci ani pentru a adapta ţara la încălzirea climei, care ar urma să fie de 2 până la 3 grade la orizontul anului 2100, potrivit agenţiei spaniole de presă Efe.'Franţa este prima care întocmeşte un plan de adaptare la schimbările climatice', a subliniat pentru presă ministrul francez al ecologiei, dezvoltării durabile, transporturilor şi locuinţelor, Nathalie Kosciusko-Morizet, care a prezentat cele două elemente de bază ale proiectului: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi prevenirea riscurilor pe plan uman, material, financiar şi în ceea ce priveşte mediul înconjurător.

Aplicarea celor 230 de măsuri prevăzute pentru perioada 2011-2015 va avea un cost direct de 171 de milioane de euro, la care se adaugă 391 de milioane pentru aşa-numitele 'investiţii de viitor' în domeniul biodiversităţii, pe plan sanitar sau în agricultură şi cele 500 de milioane ale planului împotriva secetei.

Printre principalele măsuri se numără economisirea în proporţie de 20% a apei la orizontul anului 2020 cu recuperarea apelor pluviale, detectarea şi reducerea pierderilor la conducte, reutilizarea apelor uzate şi optimizarea sistemelor de refrigerare ale centralelor nucleare.

În domeniul sanitar, se va spori vigilenţa referitoare la polen şi anumite insecte considerate vectori ai răspândirii alergiilor şi altor boli şi se va crea un grup de alertă.

Politica amenajării teritoriale va avea în atenţie, la realizarea sau refacerea infrastructurii, creşterea nivelului mării cu riscul de a se inunda suprafeţele din zona de coastă, deteriorarea drumurilor din cauza unor fenomene meteorologice extreme sau deformarea şinelor de cale ferată din cauza căldurii.

Pentru a preveni incendiile de pădure, se vor diversifica speciile de arbori şi se vor privilegia speciile rezistente.

Potrivit unui studiu al Ministerului Ecologiei, impactul acumulat al încălzirii climei în Franţa va avea un cost de 'mai multe miliarde de euro pe an', în primul rând din cauza pierderilor înregistrate în sectorul agrar ca urmare a secetei, care vor anula câştigurile în materie de productivitate (pierderile ar putea ajunge la 20% la porumb în 2011).

Creşterea cu un metru a nivelului mării ar afecta 'mii de locuinţe şi întreprinderi' în regiunea Languedoc-Roussillon (sud) şi s-ar pierde drumuri naţionale cu o valoare estimată la două miliarde de euro. În plus, în zonele cu lipsă de apă, deficitul va fi de două miliarde de metri cubi cu începere din 2050.

'Dacă nu ne pregătim, costurile şi pierderile vor fi mult mai mari', a avertizat Nathalie Kosciusko-Morizet, potrivit careia planul combină acţiuni de anticipare concrete şi măsuri de monitorizare şi de cunoaştere a mediului înconjutrător.

În ajunul prezentării planului, executivul francez a organizat la Brest o reuniune a Grupului interguvernamental de experţi pentru schimbările climatice (IPCC), care a semnalat că, până la sfârşitul secolului, în Franţa este inevitabilă o încălzire de cel puţin două grade. AGERPRES

Vizualizat: 2586 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Fertilizarea cu rata variabila

Fertilizarea cu rata variabila

Distributia îngrasamintelor cu rata variabila deschide o noua era în practicile de cultivare a solului si managementul resurselor naturale. Dezvoltarea si implementarea acestui nou concept are drept scop promovarea unei agriculturi durabile, îmbunatatirea calitatii produselor agricole si a mediului.
Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură T6 cu Dynamic Command

Bancul zilei

Ce face un nou angajat...

Ce face un nou angajat...
Un tânăr absolvent al secţiei de Management era foarte încântat de postul pe care se angajase într-o importantă companie multinaţională. Detalii