Comisia Europeană publică noi orientări pentru o mai bună înțelegere a modului în care pot fi desfășurate activități de acvacultură în cadrul Natura 2000, rețeaua europeană de zone naturale protejate.
Printr-un comunicat CE informează că orientările explică modalitatea cea mai bună de a se garanta compatibilitatea activităților legate de acvacultură cu legislația UE privind natura și, în special, cu dispozițiile referitoare la Natura 2000.
„Un instrument util pentru o mai bună înțelegere între agenții economici, autoritățile publice, administratorii siturilor și organismele care se ocupă de conservarea naturii. Documentul va permite acestor entități să elaboreze proiecte sustenabile în domeniul acvaculturii care să îndeplinească obiectivele lor de producție, respectând în același timp valorile ecologice ale zonelor Natura 2000” a descris documentul Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu.
Şi comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit Maria Damanaki consideră că „acvacultura joacă un rol important în UE în ceea ce privește accesul la resursele alimentare și este necesar să se utilizeze potențialul acesteia pentru a contribui la dezvoltarea durabilă, securitatea alimentară, creșterea economică și ocuparea forței de muncă. La fel ca oricare dintre numeroșii utilizatori ai apelor noastre, acvacultura din UE trebuie să se dezvolte în mod durabil din punct de vedere ecologic, iar acest document ar trebui să contribuie la îndeplinirea acestui obiectiv”.
Orientările („Orientări privind acvacultura și Natura 2000 - Activități de acvacultură sustenabile în contextul rețelei Natura 2000”) prezintă contextul de politică al dezvoltării acvaculturii și al conservării biodiversității în Europa. Orientările examinează potențialul impact al principalelor sistemele de acvacultură asupra naturii și a vieții sălbatice, concentrându-se în special asupra metodelor și instrumentelor pentru a le evalua din perspectiva obiectivelor de conservare a siturilor.