Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Cioloş: Politica Agricolă Comună de după 2014 prevede posibilitatea unei măsuri specifice pentru sectorul bio

Publicat: 25 martie 2014 - 20:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Politica Agricolă Comună din 2014 încolo prevede de data aceasta în programul de dezvoltare rurală posibilitatea unei măsuri specifice aparte pentru a susţine sectorul bio, a declarat marţi comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

“Din 2008-2009 am ajuns de la trei mii şi ceva de operatori, la 15.000 de operatori, deci avem o multiplicare de cinci ori a numărului de operatori. La fel, suprafeţele cultivate în bio au crescut - de patru ori suprafaţa arabilă, iar din datele pe care le am păşunile certificate bio s-au dublat, deci există clar un răspuns al agricultorilor din România la cererea mare de produse bio. Şi Politica Agricolă Comună din 2014 încolo prevede de data aceasta în programul de dezvoltare rurală posibilitatea unei măsuri specifice aparte pentru a susţine sectorul bio. Până acum în măsurile de agromediu exista şi posibilitatea de a acorda un sprijin financiar pentru convertirea spre agricultura bio, acum există un sprijin financiar nu numai pentru conversie spre agricultura bio, ci şi pentru susţinerea ca atare a producătorilor”, a declarat comisarul european pentru agricultură, marţi, la o conferinţă de presă în care a prezentat o propunere a Comisiei Europene pentru un regulament nou privind producţia ecologică şi etichetarea produselor bio.
Acesta a precizat că importanţa propunerii CE vine şi din faptul că „în ultimii ani producţia bio nu mai este o producţie de nişă în UE, ci este un sector ca atare dat fiind volumul tranzacţiilor, existând o piaţă de peste 20 de miliarde de euro anual de produse bio”.

Noi reglementări în producţia şi controlul produselor bio
CE propune consolidarea şi armonizarea normelor atât în Uniunea Europeană, cât şi pentru produsele importate, prin eliminarea multora dintre excepţiile actuale în materie de producţie şi de controale. La rândul lor, controalele ar urma să fie consolidate prin efectuarea lor în funcţie de riscuri. “Am venit cu nişte precizări mai clare privind controlul pe filiera produselor bio, pentru că s-a constatat în ultima perioadă că apar tentative de fraudă destul de multe, dat fiind faptul că sectorul se dezvoltă în mod exponenţial în ultimii ani şi în mod clar cererea de produse bio e mai mare decât oferta şi atunci tendinţa de a compensa această diferenţă era de multe ori prin fraudă. Am venit deci cu o întărire a controalelor mai ales pe partea de filieră unde controalele erau mai slabe sau chiar lipseau. Mă gândesc aici mai ales pe partea de distribuţie şi de comercializare”, a afirmat Cioloş.

De asemenea, Comisia îşi propune să faciliteze trecerea micilor fermieri la agricultura ecologică prin introducerea posibilităţii ca aceştia să se înscrie într-un sistem de certificare în grup.

Vizualizat: 1538 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!