Adama
Vinasa Rompak

Cioloş: Politica Agricolă Comună de după 2014 prevede posibilitatea unei măsuri specifice pentru sectorul bio

Publicat: 25 martie 2014 - 20:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Politica Agricolă Comună din 2014 încolo prevede de data aceasta în programul de dezvoltare rurală posibilitatea unei măsuri specifice aparte pentru a susţine sectorul bio, a declarat marţi comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

“Din 2008-2009 am ajuns de la trei mii şi ceva de operatori, la 15.000 de operatori, deci avem o multiplicare de cinci ori a numărului de operatori. La fel, suprafeţele cultivate în bio au crescut - de patru ori suprafaţa arabilă, iar din datele pe care le am păşunile certificate bio s-au dublat, deci există clar un răspuns al agricultorilor din România la cererea mare de produse bio. Şi Politica Agricolă Comună din 2014 încolo prevede de data aceasta în programul de dezvoltare rurală posibilitatea unei măsuri specifice aparte pentru a susţine sectorul bio. Până acum în măsurile de agromediu exista şi posibilitatea de a acorda un sprijin financiar pentru convertirea spre agricultura bio, acum există un sprijin financiar nu numai pentru conversie spre agricultura bio, ci şi pentru susţinerea ca atare a producătorilor”, a declarat comisarul european pentru agricultură, marţi, la o conferinţă de presă în care a prezentat o propunere a Comisiei Europene pentru un regulament nou privind producţia ecologică şi etichetarea produselor bio.
Acesta a precizat că importanţa propunerii CE vine şi din faptul că „în ultimii ani producţia bio nu mai este o producţie de nişă în UE, ci este un sector ca atare dat fiind volumul tranzacţiilor, existând o piaţă de peste 20 de miliarde de euro anual de produse bio”.

Noi reglementări în producţia şi controlul produselor bio
CE propune consolidarea şi armonizarea normelor atât în Uniunea Europeană, cât şi pentru produsele importate, prin eliminarea multora dintre excepţiile actuale în materie de producţie şi de controale. La rândul lor, controalele ar urma să fie consolidate prin efectuarea lor în funcţie de riscuri. “Am venit cu nişte precizări mai clare privind controlul pe filiera produselor bio, pentru că s-a constatat în ultima perioadă că apar tentative de fraudă destul de multe, dat fiind faptul că sectorul se dezvoltă în mod exponenţial în ultimii ani şi în mod clar cererea de produse bio e mai mare decât oferta şi atunci tendinţa de a compensa această diferenţă era de multe ori prin fraudă. Am venit deci cu o întărire a controalelor mai ales pe partea de filieră unde controalele erau mai slabe sau chiar lipseau. Mă gândesc aici mai ales pe partea de distribuţie şi de comercializare”, a afirmat Cioloş.

De asemenea, Comisia îşi propune să faciliteze trecerea micilor fermieri la agricultura ecologică prin introducerea posibilităţii ca aceştia să se înscrie într-un sistem de certificare în grup.

Vizualizat: 2000 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

19 noiembrie 2024 - 18:49

Exporturile de miere ale României au scăzut anul acesta cu peste 50% față de perioada similară a anului trecut.

Noi coeficienți calcul dimensiune ferme vegetale și zootehnice!

Noi coeficienți calcul dimensiune ferme vegetale și zootehnice!

18 noiembrie 2024 - 18:00

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea actualizată a Listei coeficienților standard output (Standard Output Coefficients), SOC 2020, care vor fi aplicați pentru a calcula dimensiunea economică a fermelor vegetale și zootehnice.

NOU Ordin MADR: Modificare condiții subvenții apicultori!

NOU Ordin MADR: Modificare condiții subvenții apicultori!

11 iunie 2024 - 23:46

Ministerul Agriculturii a modificat Ordinul privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectorului apicol în perioada 2023-2027.

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

19 decembrie 2023 - 14:57

Un nou proiect de Ordin al ANSVSA stabilește reguli noi pentru vânzarea directă a produselor de origine animală obținute în ferme și stabilește limite privind cantitățile pe care producătorii le pot vinde direct către consumatori.

Punctajul minim pentru sprijinul AFIR vegetal și zootehnie!

Punctajul minim pentru sprijinul AFIR vegetal și zootehnie!

18 decembrie 2023 - 11:35

Care este punctajul minim cu care puteți lua bani de la AFIR pentru proiectele de investiții în zootehnie și în procesarea produselor agricole și pomicole.

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

22 mai 2023 - 07:22

În 2020, în fermele din Uniunea Europeană erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre aceşti stupi erau în România, arată datele publicate de Eurostat.

Secretar de stat MADR: Plan național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice!

Secretar de stat MADR: Plan național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice!

29 martie 2023 - 08:25

România urmează să publice Planul național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, prin care își propune creșterea și diversificarea producției ecologice, anunță secretarul de stat MADR Sorin Moise. Acesta s-a întâlnit în data de 28 martie 2023, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu omologul său polonez, secretarul de stat Ryszard Bartosik.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Larva gândacului de bălegar devine

Larva gândacului de bălegar devine "aliment" oficial

20 ianuarie 2023 - 10:37

Pentru pofiticioşii de insecte, încă o veste bună vine de la Comisia Europeană: larvele de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) au primit aprobarea pentru comercializare, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus acestă insectă pe lista alimentelor pentru comercializare şi consum uman. Astfel, larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă al cărei consum este permis în Uniunea Europeană din 2018, după viermii de făină, lăcustele migratoare și greierii de casă.

Criză pe piaţa laptelui ecologic din Franţa

Criză pe piaţa laptelui ecologic din Franţa

15 ianuarie 2023 - 13:31

Pentru prima dată, în 2022, vânzările de lapte ecologic au scăzut în Franţa. Se pare că acest lucru se întâmplă deoarece nu mai există suficientă cerere din partea consumatorilor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii