Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CE simplifică legislaţia privind evaluarea impactului proiectelor asupra mediului

Publicat: 30 octombrie 2012 - 10:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană a prezentat pe 26 octombrie noi propuneri pentru simplificarea legislației privind evaluărilor impactului asupra mediului. 

Noile propuneri vizează reducerea sarcinii administrative și facilitarea evaluării impacturilor potențiale ale proiectelor majore, fără a reduce eficacitatea măsurilor existente de protecție a mediului. Nivelurile actuale de protecție a mediului vor fi consolidate, iar întreprinderile ar trebui să dispună de un cadru de reglementare mai armonizat.

„În ultimii 25 de ani, directiva EIA a contribuit la integrarea aspectelor de mediu în procesul decizional privind proiectele. Astfel s-a îmbunătățit sustenabilitatea a nenumărate proiecte, în timp ce cetățenii au fost responsabilizați, asigurându-se informarea și consultarea lor înainte de luarea deciziilor. Însă este necesar să se remedieze unele lacune, în special în ceea ce privește calitatea procesului de evaluare, pentru a se garanta că proiectele care vor afecta mediul sunt evaluate în mod corespunzător”, a declarat comisarul pentru mediu, Janez Potočnik.

Modificările sunt orientate spre viitor, iar noile provocări, care sunt importante pentru întreaga UE în domenii precum utilizarea eficientă a resurselor, schimbările climatice, biodiversitatea și prevenirea dezastrelor, vor fi luate în considerare de acum înainte în procesul de evaluare.

Propuneri:

• Ajustarea procedurii prin care se determină dacă este necesară o evaluare a impactului asupra mediului. Astfel se garantează că numai proiectele cu un impact semnificativ asupra mediului fac obiectul acestei evaluări. Proiectele adaptate în scopul reducerii impactul lor asupra mediului și proiectele la scară mică cu efecte locale ar trebui să fie aprobate cu mai multă rapiditate, la un cost mai scăzut, astfel încât autoritățile să dispună de mai mult timp pentru a se concentra asupra evaluării proiectelor majore cu impacturi asupra mediului la scară largă.
• Consolidarea normelor pentru a se asigura ameliorarea procesului decizional și pentru a se evita daunele aduse mediului. Ιmpacturile alternative asupra mediului vor trebui analizate mai sistematic, iar autoritățile competente vor trebui să explice mai clar motivele care stau la baza deciziilor lor.
• Simplificarea diferitelor etape ale procesului EIA, prin introducerea unor termene și a unui nou mecanism care să simplifice procesul în cazul în care sunt necesare mai multe evaluări și sunt implicate mai multe autorități. Aceste schimbări vor asigura un nivel mai ridicat de securitate juridică și vor accelera procesul, fără a compromite calitatea evaluării.

Măsurile propuse urmează să fie analizate de Parlamentul European și de Consiliu. După adoptarea textului, acesta va deveni parte din legislația UE.

Vizualizat: 1648 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Purceluşul isteric...

Purceluşul isteric...
Purceluşul isteric se duce la un bar. Detalii