KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

CE a lansat noi parteneriate pentru inovare privind materiile prime, sustenabilitatea și productivitatea agriculturii

Publicat: 02 martie 2012 - 10:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană a propus măsuri decisive pentru a găsi soluții la trei provocări principale cu care se confruntă societatea noastră în domenii cruciale pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă: aprovizionarea cu materii prime, agricultura sustenabilă și îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate. 

În toate cele trei domenii este nevoie de un efort de inovare mai concertat între sectorul public și cel privat pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a plasa Europa pe poziția de lider mondial.
 
În acest sens, Comisia a lansat două noi parteneriate europene pentru inovare – unul privind materiile prime și unul privind sustenabilitatea și productivitatea.
Parteneriatele europene pentru inovare abordează sub o nouă formă întregul lanț de cercetare - dezvoltare - inovare, reunind părțile interesate din sectorul public și privat de peste frontiere și din diferite sectoare cu scopul de a accelera asimilarea inovării.
„Trebuie să inovăm ca să readucem Europa pe calea creșterii economice și a creării de locuri de muncă și să facem față unor provocări majore, cum ar fi accesul la materii prime, practicarea unei agriculturi sustenabile și problema îmbătrânirii societății noastre. Parteneriatele europene pentru inovare vor înlătura barierele, vor elimina blocajele și vor direcționa eforturile noastre spre rezultate care contează pentru cetățenii noștri și întreprinderile noastre”, a declarat președintele Comisiei Europene, José-Manuel Barroso.
 
Parteneriatul european pentru inovare privind agricultura
Securitatea alimentară este una dintre principalele probleme ale lumii în anii care vor veni, având în vedere că FAO preconizează o creștere cu 70% până în 2050 a cererii de produse alimentare la nivel de glob, însoțită de o creștere accentuată a cererii de hrană pentru animale, fibre, biomasă și biomateriale.

Această problemă este însă însoțită de o încetinire a creșterii productivității, în mare parte din cauza unei reduceri a investițiilor în cercetarea agricolă, și de o presiune mai mare asupra mediului și a resurselor noastre naturale. De exemplu, 45% din solurile europene se confruntă cu probleme de calitate. Circa 40% din terenurile agricole sunt vulnerabile la poluarea cu nitrați, iar în ultimii 20 de ani, numărul păsărilor de câmp a scăzut cu 20-25%.
 
Astfel, principala problemă a agriculturii în viitor nu este doar să producă mai mult, ci și să facă acest lucru într-un mod mai sustenabil. Aceste probleme nu vor fi soluționate fără a da un imbold puternic cercetării și inovării și mai ales prin punerea în legătură a cercetătorilor, a agricultorilor și a altor părți implicate; astfel, putem accelera ritmul transferului de tehnologie de la știință la practica agricolă, iar știința poate obține din partea sectorului agricol un feedback mai sistematic cu privire la necesitățile practice.

Parteneriatul european pentru inovare intitulat „Productivitatea și sustenabilitatea agriculturii” urmărește să ofere o interfață de lucru între agricultură, bioeconomie, știință și alte discipline la nivel național, regional și la nivelul UE. 
„În viitor, principala provocare pentru agricultură este nu numai cum să producem mai mult, ci și cum să producem mai bine. În acest scop, va fi esențial să existe o cercetare și o inovare orientată spre cerere și o mai bună diseminare a bunelor practice”, a declarat Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală.
sursa: europa.eu

Vizualizat: 1870 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Comisia Europeană ar putea suspenda fondurile de coeziune pentru Ungaria

Comisia Europeană ar putea suspenda fondurile de coeziune pentru Ungaria

Comisia Europeană va propune îngheţarea plăţii unei părţi substanţiale din fondurile de coeziune destinate Ungarei în 2013.

CE a întrerupt plăţile pentru dezvoltarea resurselor umane destinate României

CE a întrerupt plăţile pentru dezvoltarea resurselor umane destinate României

Ministerul Afacerilor Europene a primit scrisoarea oficială a Comisiei Europene prin care este anunţată întreruperea termenului de plată pentru cererile aferente Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

CE are de recuperat 54,3 milioane euro din cheltuielile PAC

CE are de recuperat 54,3 milioane euro din cheltuielile PAC

Un număr de 20 de state membre ale Uniunii Europene mai au de restituit în total 54,3 milioane euro din fondurile politicii agricole cheltuite în mod necuvenit.

Parlamentul European a aprobat acordul comercial agricol cu Marocul

Parlamentul European a aprobat acordul comercial agricol cu Marocul

Parlamentarii europeni au votat săptămâna aceasta în favoarea liberalizării comerţului cu produse agro-alimentare şi pescăreşti între statele Uniunii Europene şi Regatul Maroc.

CE a măsurat gradul de corupţie din Europa. Ce arată sondajul Eurobarometru?

CE a măsurat gradul de corupţie din Europa. Ce arată sondajul Eurobarometru?

Corupția rămâne o problemă majoră în țările Uniunii Europene, ba chiar se pare că a crescut în ultimii trei ani, conform sondajului Eurobarometru dat astăzi publicității de Comisie. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii