Comisia de Agricultură a Parlamentului European a decis că Politica Agricolă Comună trebuie să fie orientată către siguranța alimentară, protejarea mediului, crearea de locuri de muncă și furnizarea de energie regenerabilă.
În acest sens Comisia pentru Agricultura a PE intenţionează să influenţeze legislaţia care urmează a fi adoptată în privința reformei și modernizării sectorului agricol al UE. „Acesta este un semnal adresat Comisarului Cioloș că noua direcție a Politicii Agricole Comune (PAC) post-2013 este cea stabilită de Parlamentul European, iar Comisia Europeană va trebui să facă propunerile legislative în acest sens”, a declarat Albert Dess, raportorul pentru rezoluția Comisiei pentru agricultură, scrie capital.ro.
Deputații europeni vor ca plățile directe către fermieri să fie mai solid legate de „măsuri ecologice” (emisii scazute de dioxid de carbon, captura emisiilor GHG, consum redus de energie etc), iar ajutorul financiar să fie acordat pe baze mai juste.
În prezent, noile state membre primesc un sprijin financiar mai mic decât vechile state membre, dar deputații europeni vor ca toate statele membre să primească un procent minim din media plăților UE în agricultură.
Comisia de agricultură a salutat de asemenea introducerea unui sistem pentru plățile directe per fermier, așa cum a propus Comisia Europeană, susţinând de asemenea ca mărimea fermei, locurile de muncă generate precum și gradul de protecție a mediului să fie criterii importante.
O altă propunere a deputaţilor europeni face referire la evitarea deturnării banilor publici susţinând rezervarea unor plăți directe pentru „fermierii activi”, adică pentru cei care folosesc pământul pentru producție. Combaterea speculațiilor în cazul produselor agricole este esențială pentru a reduce volatilitatea extremă a prețurilor și pentru a garanta o stabilitate sporită fermierilor.
Europarlamentarii propun un sistem de raportare la nivel mondial a stocurilor agricole destinate siguranței alimentare.
În situația apariției unei crize, fie din pricina fluctuațiilor de preț, fie din cauza altor factori, o finanțare specială din bugetul general al UE ar trebui să devină disponibilă pentru asigurarea unui răspuns rapid.