Miercuri, 10 februarie, a fost lansată axa prioritară 4, în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit (POP), prilej cu care ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a organizat o confertinţă de presă, în cadrul căreia a oferit detalii despre stadiul actual al acestui program.
Pentru derularea măsurilor din această Axă, au fost alocate din fondul European pentru Pescuit (FEP) o sută milioane de euro.
Ţara noastră a întâmpinat probleme serioase privind implementarea acestui proiect, însă în 2009 sistemul a fost refăcut în întregime, potrivit lui Mihail Dumitru. “Avem certitudinea că gestiunea acestui program se face respectând regulile de gestiune financiară a CE.
Aşteptăm ca noul proiect să fie acreditat de Curtea de Conturi, pentru a putea trece ulterior la primirea proiectelor şi la acordarea banilor către beneficiari”, a precizat Dumitru.
Susţinerea comunităţilor de pescari
Acţiunile propuse prin intermediul Axei 4 a POP urmăresc dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti prin sprijinirea aplicării unor strategii integrate de dezvoltare locală, elaborate de grupuri parteneriale locale (GL-uri).
Axa 4 susţine identificarea unor soluţii pentru problemele de ordin economic, social şi de mediu generate de fenomenul de epuizare a stocurilor de peşte şi declinul activităţilor de pescuit. Scopul este acela de a ajuta comunităţile şi zonele pescăreşti să găsească noi resurse sustenabile pentru diversificarea activităţilor economice şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în mod sustenabil, pe termen lung.
„Urmărim creşterea condiţiilor de viaţă, a nivelului de trai a pescarilor, scopul fiind să păstrăm aceste comunităţi acolo unde ele au existat dintotdeauna, să evităm depopularea acestora şi chiar dacă există un declin al activităţii de pescuit, aceste comunităţi să rămână, să trăiască şi să muncească în aceste zone”, a declarat ministrul agriculturii.
Mihail Dumitru a prezentat şi calendarul aprobat cu ocazia întrunirii Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional pentru Pescuit, acesta fiind principalul instrument de informare, consultare şi accesare a fondurilor comunitare destinate dezvoltării şi modernizării sectorului de pescuit.
POP 2007- 2013 al României este finanţat din FEP, fiindu-i alocat un buget de 307.618.942,7 euro, din care 230.714.207 euro reprezintă contribuţia FEP.
La eveniment au mai participat Stefanos Samaras, şef unitate în cadrul DG MARE, Simona Lupu, desk officer pentru România, Cristian Apostol, directorul general al AM POP şi reprezentanţi ai MAPDR.