Adama
Vinasa Rompak

Precizare MADR, cu privire la lipsa de reacţie pe care o are în faţa secetei

Publicat: 11 octombrie 2011 - 13:26
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Cu privire la acuzaţiile aduse ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, de către deputatul Ioan Munteanu pentru lipsa de reacţie pe care o are în fata secetei, în cadrul articolului „Deputatul Munteanu sare la gâtul lui Tabără”, din publicaţia „Ceahlăul”, în data de 7 octombrie 2011, precum şi la cele ale deputatului Culiţă Tărâţă, aduse în cadrul aceluiaşi articol, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

Având în vedere particularităţile pedoclimatice din această perioadă, în data de 26 septembrie 2011, a fost constituit, prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 226, Comitetul pentru reducerea efectelor secetei pe termen scurt, mediu şi lung. Astfel, membrii acestui Comitet au pregătit un set de „Recomandări tehnologice privind exploatarea terenului în această toamnă”, dar şi măsuri pentru situaţii de urgenţă care ar trebui avute în vedere de agricultori.

Acest document a fost comunicat tuturor Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene, precum şi Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în vederea informării organizaţiilor profesionale şi agricultorilor, prin toate mijloacele de care dispun.
Prin urmare este incorect să se afirme că la Ministerul Agriculturii domneşte o “tăcere nefirească”. De asemenea, problematica ridicată de domnul deputat deja îşi pierde din actualitate. Aşa cum am anunţat printr-o informare de presă în data de 7 octombrie 2011, din datele transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), potrivit prognozei meteorologice pentru perioada 8-15 octombrie, sunt estimate precipitaţii în toate regiunile agricole ale ţării, mai însemnate cantitativ în zonele sudice, sud-estice şi estice ale ţării, îndeosebi în intervalul 9-10 octombrie. În aceste condiţii, se produce îmbunătăţirea conţinutului de umiditate din sol în special în zonele agricole din vestul, sudul, sud-estul şi estul ţării, procesele de germinare - răsărire la culturile semănate şi la cele ce vor fi semănate, precum şi pregătirea terenurilor pentru însămânţările la culturile de toamnă (orz si grâu) desfăşurându-se astfel în condiţii mai favorabile de umiditate. Sunt în analiză şi măsuri care au în vedere dotarea şi punerea în funcţiune a unor staţii de pompare şi asigurarea apei în unele canale de irigaţii pentru ca acestea să fie folosite de către fermieri.
Totodată, referitor la declaraţia deputatului Culiţă Tărâţă că „mult mai competent pe postul de ministru ar fi proaspătul deputat nemţean, Adrian Rădulescu”, citat de publicaţia dumneavoastră, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, face următoarea declaraţie:

„Declaraţiile făcute de domnul deputat Tărâţă Culiţă sunt tendenţioase şi nejustificate. Profesorul universitar şi ministrul Valeriu Tabără şi, nu în ultimul rând, deputatul Valeriu Tabără, şi-a făcut şi îşi face datoria cu profesionalism faţă de agricultura şi agricultorii români. Nu am servit niciodată şi nu voi servi alte interese în tot ceea ce am făcut şi voi face, decât pe acelea ale agriculturii României şi ale fermierilor români.

S-ar putea deduce din declaraţia domnului Tărâţă Culiţă că un profesor universitar, care are menirea de a instrui studenţii, viitorii şi actualii fermieri, nu are pregătire practică, de producţie, necesară, ceea ce ar fi o gravă şi o mare eroare. Un profesor universitar are cunoştinţe despre ştiinţa agricolă, despre activitatea de cercetare şi, foarte important, despre producţia agricolă. Pentru managementul unui minister atât de important cum este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, nu este suficient să fii doar un „bun practician”, asta ar fi prea puţin.

Cât priveşte persoana domnului deputat Adrian Rădulescu, îi reamintesc domnului deputat Tărâţă Culiţă că a avut posibilitatea de a-l ajuta să devină ministru al agriculturii, dar atunci a votat împotrivă, în timp ce ministrul actual a votat pentru. Cum au evoluat într-un timp scurt părerile practicianului Tărâţă Culiţă?

Trebuie să precizez că părerea domnului Tărâţă Culiţă nu coincide cu cea a majorităţii organizaţiilor profesionale din agricultură şi cu a producătorilor agricoli în general, care apreciază şi susţin activitatea desfăşurată la conducerea ministerului în mandatul actual.

Este unanim recunoscut de către toţi fermierii că rezultatele obţinute în agricultura României din acest an se datorează în mare măsură şi modului în care a fost condusă politica agricolă de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Le mulţumesc domnilor deputaţi Ioan Munteanu şi Tărâţă Culiţă pentru sfaturi şi critici. Îi rog însă să se limiteze la declaraţii strict politice şi să vină cu soluţii viabile care să servească întregului sector agricol român şi nu unor interese restrânse.”

sursa: comunicat MADR trimis la redacţia Ferma

Vizualizat: 1987 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Secretarul general, Ion Anghel: de la Ministerul Agriculturii la Ministerul Muncii

Secretarul general, Ion Anghel: de la Ministerul Agriculturii la Ministerul Muncii

Secretarul general al Ministerului Agriculturii, Ion Anghel, a fost transferat în funcţia de secretar general al Ministerului Muncii, printr-o decizie a premierului Emil Boc.

Ministrul Agriculturii ia în calcul apa din rezerva de stat dacă nu plouă suficient până la sfârşitul lui octombrie

Ministrul Agriculturii ia în calcul apa din rezerva de stat dacă nu plouă suficient până la sfârşitul lui octombrie

Rezerva de apă existentă în perioada 1 octombrie - 1 aprilie este factorul decisiv care arată cum va fi anul agricol următor, a declarat ministrul Agriculturii în Comisia pentru Agricultură din Senat, precizând că nu este deocamdată îngrijorat de lipsa precipitaţiilor şi că va putea da un verdict cu privire la perspectivele agricole ale anului 2012 de-abia la sfârşitul acestui an.

USIF: Guvernul a distrus sectorul de Îmbunătăţiri Funciare

USIF: Guvernul a distrus sectorul de Îmbunătăţiri Funciare

Uniunea Sindicatelor din Îmbunătăţiri Funciare (USIF) a transmis un comunicat în care acuză Guvernul că „a dat liber la distrugerea acestui sector de activitate”.

Tabără a dezbătut cu reprezentanţii crescătorilor de bovine principalele probleme ale sectorului

Tabără a dezbătut cu reprezentanţii crescătorilor de bovine principalele probleme ale sectorului

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, s-a întâlnit, miercuri, 28 septembrie 2011, cu reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, ai Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Taurine din România şi ai Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Holstein. 

Reorganizarea ANIF: Ce modificări aduce noul sistem?

Reorganizarea ANIF: Ce modificări aduce noul sistem?

În şedinţa Guvernului, din data de 28 septembrie 2011, a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Corneliu Toca
|
10. 12, 2011. Wednesday 07:32

Marele profesor universitar, Dunarea gandirii si geniul Carpatilor e mai preocupat sa desfiinteza/comaseze OSPA din Timisoara pt a pune mana pe terenul institutiei decat de seceta si de agricultura. Daca era ministru Radulescu, acesta ar fi manevrat niste terenuri la neamt. Fiecare cu interesul sau...

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii