Ministrul agriculturii intenţionează astăzi să ia o decizie extrem de gravă pentru agricultorii din România: semnarea Declaraţiei de la Berlin, prin care angajează ţara să interzică culturile modificate genetic, cu consecinţe grave şi pe termen lung, pentru progresul agriculturii romaneşti, se arata într-un comunicat al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
"Luând această decizie, în baza unui document ambiguu, eliberat probabil sub presiune, de conducerea ASAS, fără acordul comisiei de specialitate din cadrul Academiei, d-l ministru Daniel Constantin nu face decât să continue politicile de dezastru, promovate de politicienii responsabili cu agricultură, în toată perioada postdecembristă", susţin reprezentanţii LAPAR.
Potrivit sursei citate, "d-l Ministru lasă impresia executării unor obligaţii asumate fata de un anume ONG, care printr-un reprezentant al ei, declară cu siguranţa, publicaţiei germane DW, încă din 20 ianuarie, ca România va semna acest document exact în data de 6 februarie, adică astăzi. D-l Ministru a mimat o consultare cu agricultorii şi chiar dacă specialişti de seamă au avertizat în legătură cu pericolul semnării unui asemenea document, nu pare a-i pasa. Iată ce înseamnă că destinele unui extrem de important sector economic naţional, să fie gestionate şi consiliate de persoane care n-au avut niciodată prilejul să facă şi să îndeplinească un buget de fermă, să se confrunte cu nevoile tehnologice şi de resurse ale unei ferme de producţie, dar care răspund doar dispoziţiilor politice păguboase, care au adus agricultura şi mediul rural în dezastru".
Reprezentanţii LAPAR atrag atenţia asupra însemnătăţii termenilor "free GMO" şi efectele semnării Declaraţiei. "Atragem atenţia d-lui Ministru, în ultima sută de metri, să elimine măcar, din documentul cu pricina, cele mai periculoase două cuvinte: "free GMO". Altfel documentul ţine locul celebrului Moratoriu, pe care până şi Ungaria a dorit să ni-l impună", se arătă în documentul semnat de Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR.
Potrivit unui document al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”, în perioada 26 februarie – 8 martie 2013, era propusă organizarea unei serii de întâlniri cu cultivatori, producători de sămânţă, comercianţi, organizaţii de certificare şi cercetători, pentru a dezbate problematica semnării Declaraţiei pentru Soia Dunăreană.