Elaborarea unor politici pentru întărirea asociaţiilor agricole reprezintă singura soluţie pentru relansarea mediului rural românesc şi a agriculturii din România, a declarat Niculae Ştefan, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe - Agrostar, la un seminar privind asociaţiile agricole.
„Singura salvare pentru cei care lucrează în agricultură, pentru bugetul de stat, dar şi pentru creşterea productivităţii în sector sunt nu politicile agricole făcute pe picior, ci politicile agricole pentru întărirea asociaţiilor şi asociaţiile agricultorilor. Consider că este singura soluţie pentru agricultura României, pentru relansarea satului şi a mediului rural românesc”, a precizat Niculae Ştefan.
Potrivit acestuia, forţa politică din România nu a putut fi determinată în ultimii 20 de ani să ajute asociaţiile agricole, menţinând ajutorul individual al agricultorului. ”Din păcate, nu am reuşit să determinăm forţa politică din România că nu ar trebui ajutat agricultorul individual pe cele 4 milioane de exploataţii agricole. De 22 de ani bugetul naţional şi, ulterior, cel european subvenţionează lipsa de eficienţă, ceea ce înseamnă că dăm în continuare un tip de protecţie socială pentru aceste entităţi rurale. Dacă am fi finanţat structurile asociative şi am fi constrâns cumva, individual, micii producători să intre în aceste asociaţii, probabil productivitatea, investiţiile şi capitalizarea ar fi adus la o îmbunătăţire a zonei rurale şi o stabilitate socială mult mai bună", a explicat preşedintele Agrostar.
El susţine că orientarea spre un tip de strategie de susţinere a acestor asociaţii, împreună cu banii europeni, ar ajuta la refacerea filierei de produs şi nu la finanţarea indirectă a multinaţionalelor.
„Dacă partidele politice s-ar orienta spre un tip de strategie de susţinere a acestor asociaţii împreună cu banii europeni ar ajuta la refacerea filierei de produs şi nu la finanţarea indirectă a multinaţionalelor, a operatorilor de petrol sau a locurilor de muncă din afară, dacă ţinem cont că peste 70% de produsele agricole care vin în România sunt din import”, a adăugat şeful Agrostar.
Nu în ultimul rând, preşedintele Agrostar a afirmat că toate tipurile de asociaţii agricole constituite în România, de tip profesional sau economic, funcţionează la nivel local şi nu au avut putere de dialog cu autorităţile.
Sursa: Agerpres