Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe - Agrostar consideră că ministrul agriculturii ar trebui să facă un bilanţ al nerealizărilor, şi nu unul al producţiilor record, la care „domnia sa nu are nicio contribuţie, vremea fiind singurul factor favorabil obţinerii unor producţii agricole bune”.
„Doar în România e posibil ca un ministru să vină să se laude cu producţii la care nu şi-a adus nici un aport”
Potrivit preşedintelui Agrostar, Niculae Ştefan, ministrul şi-a asumat producţiile bune la cereale, din acest an; producţii care nu sunt spectacoloase, având în vedere că vremea a ţinut cu fermierii. „Producţiile obţinute anul acesta sunt producţii pe care România le realizează într-un an cu condiţii climatice favorabile. De ce suprafeţele cultivate cu cereale au scăzut în 2010, faţă de 2009 cu 9% la grâu şi cu 18% la orz şi orzoaică, în condiţiile în care în anii următori e posibilă o criză alimentară? Ce strategie are Ministerul Agriculturii pentru a proteja populaţia ţării în acest caz? Doar în România e posibil ca un ministru să vină să se laude cu producţii la care nu şi-a adus nici un aport. Să vii şi să prezinţi ca un succes al mandatului tău faptul că ai dat fermierilor subvenţii la timp, ca şi când le-ai făcut un favor, e ruşinos”, a spus Niculae Ştefan.
Agrostar îi cere ministrului agriculturii să spună de ce nu a aprobat pachetul de măsuri privind irigaţiile, aşa cum le promitea fermierilor încă din luna aprilie, iar acum efectele secetei sunt devastatoare şi se vor reflecta în producţii mai mici şi preţuri mai mari anul viitor.
Domeniul legumicol: producătorii sunt falimentari, iar intermediarii prosperă
Totodată, Agrostar consideră că ministrul Valeriu Tabără ar trebui să spună de ce nu a obţinut scăderea preţului la motorina destinată agriculturii (pe lângă reducerea de acciză) aşa cum s-a angajat. „Să ne spună domnul ministru cum este posibil ca într-un an cu producţii foarte mari în domeniul legumicol producătorii să fie falimentari, iar intermediarii să prospere? Ce măsuri a luat pentru a-i scoate pe intermediari din acest circuit al produselor de la producător până la consumator? Câte organizaţii interprofesionale au fost recunoscute sub mandatul domniei sale şi câte aşteaptă să fie recunoscute? Acesta sunt singurele organizaţii profesionale care pot obţine despăgubiri în cazul unor situaţii cum a fost cea cu E-coli. De asemenea, rolul acestor organizaţii este acela de regla piaţa. Îi e frică domnului ministru că îi deranjează pe evazionişti sau că prosperă producătorii?”, a mai spus preşedintele Agrostar.
Niculae Ştefan afirmă că ministrul a declarat ca fiind un succes şi acordarea de subvenţii în sectorul zootehnic, deşi la bovine, porcine, păsări, în ultimul an, s-au înregistrat scăderi de efective. De asemenea, şi cantitatea de lapte de vacă şi de oaie a scăzut. „Îl întrebăm pe ministrul Valeriu Tabără cum şi-au făcut efectul subvenţiile cu care se laudă?”
Federaţia Agrostar a fost înfiinţată în 1990 şi numără circa 50.000 de membri, având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, avicultură, viticultură, horticultură, sindicate ale producătorilor şi fermierilor).
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, a susţinut marţi o conferinţă de presă în cadrul căreia şi-a făcut bilanţul unui an de la preluarea mandatului (septembrie 2010-septembrie 2011), trecând în revistă toate sectoarele din agricultură.
sursa: Agerpres