Situaţia preţurilor la produsele alimentare este anormală în România, în perioada sărbătorilor, faţă de ţările dezvoltate, deoarece se încearcă scoaterea de profit din preţ şi nu din volumul de marfă vândută, a apreciat, duminică, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la Realitatea TV.
"În România, în perioadele de cerere maximă, preţurile sunt anormale, chiar dacă este volum suficient de marfă. În ţările dezvoltate se merge pe profit din volum mare de marfă vândută, în timp ce în România se încearcă obţinerea de profit din creşterea preţului în aceste perioade, de sărbători", a explicat ministrul Tabără.
Oscilaţiile de preţ sunt normale în economia de piaţă, dar la nivelul ţării preţurile ar trebui să fie cât mai apropiate, a spus Valeriu Tabără, care consideră că preţurile la carne, dar şi la produsele pentru masa de Paşte "se vor mai modifica" şi nu vor rămâne atât de mari.
El a subliniat că în cazul cărnii de pasăre preţurile de vânzare, care au stagnat, au rămas mult în urma preţurilor de producţie.
"În discuţiile cu crescătorii de păsări am constatat că această stagnare a făcut ca preţurile să se ducă mult sub preţul de producţie", a arătat Tabără.
Preşedintele Patronatului Crescătorilor de Ovine, Mihai Vili Dumitru, a solicitat Ministerului Agriculturii să reglementeze situaţia crescătorilor de oi, care, potrivit patronatelor, trebuie să vândă marfa bulgarilor, pentru că nu pot vinde direct turcilor.
În acest context, şeful de la Agricultură a atenţionat că s-au făcut greşeli în această relaţie cu Turcia, inclusiv de ordin sanitar-veterinar.
"Le spun celor care întreabă pentru relaţia Turcia - nu înainte de a-i atenţiona că s-au făcut greşeli în acestă relaţie, şi vorbesc aici inclusiv de chestiuni sanitar-veterinare - că în urmă cu o lună am avut o întâlnire cu John Dalli, comisarul european pe probleme de sănătate, pentru a lămuri şi relaţia aceasta cu Turcia, pentru că, se ştie, demersurile noastre trebuie făcute pe un anumit regulament. Am pregătit o întâlnire cu misiunea diplomatică a Republicii Turcia în România, am avut o discuţie cu ambasadorul Republicii Siria în România, tocmai pentru a elimina aceste disfuncţionalităţi privind importurile indirecte de către cele două ţări a produselor alimentare", a răspuns Valeriu Tabără.
În altă ordine de idei, ministrul Tabără nu s-a arătat îngrijorat de faptul că agricultura României exportă.
"Nu mă îngrijorează faptul că România este un exportator net de produse agroalimentare. Asta nu înseamnă că se neglijează piaţa internă. În momentul în care România poate fi un partener serios în piaţa externă poate să ofere suficient de multe produse şi pentru piaţa internă", a precizat acesta.
Tabără a apreciat că este "un semn foarte bun" faptul că deficitul comercial extern în agricultură s-a redus la jumătate, în 2010, ceea ce indică întărirea producătorilor agricoli.
"Odată cu intrarea spre export - şi se vede acest lucru în 2010, când exporturile au crescut cu 40,7%, iar importurile cu doar 2%, deficitul comercial extern s-a redus la jumătate, ceea ce este un semn foarte bun. Asta înseamnă întărirea producătorilor agricoli, în condiţiile în care se lucrează foarte corect în această relaţie de producţie, inclusiv export", a explicat ministrul.
Întrebat dacă românii vor putea să-şi cumpere tot ce este nevoie pentru Sărbătorile de Paşte, Valeriu Tabără a răspuns că "în piaţă va fi tot ce-şi doresc", însă în privinţa banilor de care aceştia vor dispune a spus că "asta este o altă problemă".
"Să întrebăm toată economia naţională, pentru că nu pot să adaptez agricultura şi producătorul agricol după ceea ce înseamnă strict economia naţională", a conchis ministrul Agriculturii.
Sursa: Agerpres