Adama
Vinasa Rompak

Valeriu Tabără: Situaţia preţurilor este anormală de sărbători

Publicat: 13 aprilie 2011 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Situaţia preţurilor la produsele alimentare este anormală în România, în perioada sărbătorilor, faţă de ţările dezvoltate, deoarece se încearcă scoaterea de profit din preţ şi nu din volumul de marfă vândută, a apreciat, duminică, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la Realitatea TV.

"În România, în perioadele de cerere maximă, preţurile sunt anormale, chiar dacă este volum suficient de marfă. În ţările dezvoltate se merge pe profit din volum mare de marfă vândută, în timp ce în România se încearcă obţinerea de profit din creşterea preţului în aceste perioade, de sărbători", a explicat ministrul Tabără.

Oscilaţiile de preţ sunt normale în economia de piaţă, dar la nivelul ţării preţurile ar trebui să fie cât mai apropiate, a spus Valeriu Tabără, care consideră că preţurile la carne, dar şi la produsele pentru masa de Paşte "se vor mai modifica" şi nu vor rămâne atât de mari.

El a subliniat că în cazul cărnii de pasăre preţurile de vânzare, care au stagnat, au rămas mult în urma preţurilor de producţie.

"În discuţiile cu crescătorii de păsări am constatat că această stagnare a făcut ca preţurile să se ducă mult sub preţul de producţie", a arătat Tabără.

Preşedintele Patronatului Crescătorilor de Ovine, Mihai Vili Dumitru, a solicitat Ministerului Agriculturii să reglementeze situaţia crescătorilor de oi, care, potrivit patronatelor, trebuie să vândă marfa bulgarilor, pentru că nu pot vinde direct turcilor.

În acest context, şeful de la Agricultură a atenţionat că s-au făcut greşeli în această relaţie cu Turcia, inclusiv de ordin sanitar-veterinar.

"Le spun celor care întreabă pentru relaţia Turcia - nu înainte de a-i atenţiona că s-au făcut greşeli în acestă relaţie, şi vorbesc aici inclusiv de chestiuni sanitar-veterinare - că în urmă cu o lună am avut o întâlnire cu John Dalli, comisarul european pe probleme de sănătate, pentru a lămuri şi relaţia aceasta cu Turcia, pentru că, se ştie, demersurile noastre trebuie făcute pe un anumit regulament. Am pregătit o întâlnire cu misiunea diplomatică a Republicii Turcia în România, am avut o discuţie cu ambasadorul Republicii Siria în România, tocmai pentru a elimina aceste disfuncţionalităţi privind importurile indirecte de către cele două ţări a produselor alimentare", a răspuns Valeriu Tabără.

În altă ordine de idei, ministrul Tabără nu s-a arătat îngrijorat de faptul că agricultura României exportă.

"Nu mă îngrijorează faptul că România este un exportator net de produse agroalimentare. Asta nu înseamnă că se neglijează piaţa internă. În momentul în care România poate fi un partener serios în piaţa externă poate să ofere suficient de multe produse şi pentru piaţa internă", a precizat acesta.

Tabără a apreciat că este "un semn foarte bun" faptul că deficitul comercial extern în agricultură s-a redus la jumătate, în 2010, ceea ce indică întărirea producătorilor agricoli.

"Odată cu intrarea spre export - şi se vede acest lucru în 2010, când exporturile au crescut cu 40,7%, iar importurile cu doar 2%, deficitul comercial extern s-a redus la jumătate, ceea ce este un semn foarte bun. Asta înseamnă întărirea producătorilor agricoli, în condiţiile în care se lucrează foarte corect în această relaţie de producţie, inclusiv export", a explicat ministrul.

Întrebat dacă românii vor putea să-şi cumpere tot ce este nevoie pentru Sărbătorile de Paşte, Valeriu Tabără a răspuns că "în piaţă va fi tot ce-şi doresc", însă în privinţa banilor de care aceştia vor dispune a spus că "asta este o altă problemă".

"Să întrebăm toată economia naţională, pentru că nu pot să adaptez agricultura şi producătorul agricol după ceea ce înseamnă strict economia naţională", a conchis ministrul Agriculturii.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1950 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii