Adama
Vinasa Rompak

VALERIU TABĂRĂ: S-au scăpat din vedere câteva PROBLEME FUNDAMENTALE!

Publicat: 26 martie 2020 - 17:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" ne-a trimis astăzi un punct de vedere cu privire la setul de măsuri ce vizează sistemul agro-alimentar al României în condiţiile declarării stării de necesitate.

Documentul este semnat de preşedintele Valeriu Tabără, care face referire, printre altele, la efectele negative ale crizei declanşate de apariţia Covid-19 şi consecinţele sale profunde faţă de societatea noastră şi mai ales impactul asupra activităţii sectorului agroalimentar din România.

Valeriu_Tabara-Lovrin_bAnalizând reacţia autorităţilor şi măsurile întreprinse de acestea în vederea prevenirii extinderii pandemiei de coronavirus, el remarca faptul că "s-au scăpat din vedere câteva probleme fundamentale", pentru ca acest complex de măsuri să funcţioneze eficient. Iar una dintre aceste scăpări ar fi legată de SISTEMUL DE ASIGURARE RITMICĂ A TUTUROR CETĂŢENILOR ROMÂNIEI CU ALIMENTE.

"Indiferent ce s-ar spune, indiferent ce măsuri s-ar lua, dacă aprovizionarea cu alimente nu este garantată, toate celelalte măsuri sunt caduce. Există o zicere: de medicamente poţi avea nevoie o dată în viaţă, de alimente este nevoie de trei ori pe zi. Acest adevăr nu poate fi contestat. Iată de ce în toată pleiada de măsuri luate şi aduse în prima linie, două domenii de importanţă capitală sunt lăsate în plan secundar: AGRICULTURA ŞI ALIMENTAȚIA, domenii fundamentale pentru asigurarea macro şi micro-echilibrelor socio-economice în orice situaţie", se precizează în document.

PRODUSE DE MAXIMĂ IMPORTANŢĂ

Tabără vine şi cu câtevea propuneri concrete. Evaluarea rapidă şi precisă a stocurilor de produse cu utilizare alimentară din rezervele de stat, este una dintre ele. Fiind puse aici în discuţie câteva produse de maximă importanţă pentru securitatea alimentară a populaţiei, precum grâu panificabil, porumb (alimentar şi furajer), orz furajer, ouă, orez, lapte praf, cartofi, produse lactate, zahăr, ulei rafinat, ulei brut, etc; dar şi materii prime agricole cu utilizare alimentară directă sau indirectă, respectiv floarea-soarelui, rapiţă pentru ulei, legume şi fructe, produse lactate şi lapte praf, carne congelată şi produse de carmangerie. De asemenea, se propune evaluarea stocurilor de carne în efectivele de animale "în viu" din fermele de creştere ale acestora, indiferent de mărimea lor, la toate speciile crescute în ţară - suine, taurine, avicultură, ovine şi caprine.

"Obligatoriu trebuie să se facă o analiză severă a situaţiei pentru ca populaţia României, indiferent de clasa socială în care se află, să fie la curent cu gradul de aprovizionare cu bunuri de consum. Este nevoie de o acţiune rapidă de evaluarea situaţiei surselor alimentare chiar dacă, pe moment, ele sunt asigurate", se mai arată în comunicat.

DEPENDENŢA DE IMPORTURI

"Referitor la situaţia în care ne găsim astăzi, trebuie să avem în vedere riscurile uriaşe la care este expusă România, datorită dependenţei semnificative de sursele de produse alimentare din import. Este o greşeală uriaşă făcută de România în domeniul producţiei agro-alimentare în ce priveşte neasigurarea necesarului de produse agro-alimentare din producţia internă. Funcţie de nivelul stocurilor de produse agro-alimentare, se poate merge până la sistarea exporturilor unor produse", susţine preşedintele ASAS.

Acesta propune, pe de altă parte, trecerea în regim de urgenţă în subordinea MADR a Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Securitate Alimentară. "În statutul actual, ANSVSA nu poate gestiona securitatea alimentară a României. A se vedea modul cum a fost şi este gestionată pesta porcină africană, aşa cum, cu ani în urmă, s-a gestionat extrem de ineficient gripa aviară", îşi argumentează Tabără propunerea.

MAGAZINE MAI MICI, APROPIATE DE CONSUMATOR

Un alt aspect, foarte important, pe care acesta insistă - "Trebuie luate toate măsurile posibile pentru a ţine în funcţiune unităţile de producţie agro-alimentară. La aceste unităţi de producţie nu trebuie redusă activitatea şi cu atât mai mult să fie suspendată sau oprită. Nu cumva trebuie să revenim la un sistem de comerţ cu magazine mai mici, de oportunitate, care sunt mai aproape de consumator şi cu aglomeraţii mai mici?", se întreabă fostul ministru.

Nu în ultimul rând, acestea propune măsuri de stimulare a producţiei agricole în anul 2020, "un an deosebit de greu şi important din punct de vedere agricol, ca urmare a unor condiţii climatice profund defavorabile agriculturii: deficit major de umiditate în sol, secetă pedologică, temperaturi anormale, acum, la început de primăvară, oscilaţii mari de temperatură, cu consecinţe negative asupra producţiilor unor specii pomicole, dar şi asupra unor specii din culturile de câmp".

Vizualizat: 5371 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii