Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat sâmbătă, la Timişoara, că România nu va fi afectată de o criză alimentară care să o ducă în starea de foamete, cu condiţia ca oamenii să muncească.
'Dacă românul nu va fi suficient de harnic, poate suferi de foame, ca în orice gospodărie. România nu are voie, în condiţii normale, să aibă probleme sau să se discute despre foame', a afirmat Tabără, într-o conferinţă de presă.
În ceea ce priveşte o eventuală creştere a preţurilor la produsele alimentare, ministrul Agriculturii s-a declarat convins că aceasta nu se va produce, deoarece nu există motive.
'Cei care merg doar la televiziuni şi discută preţurile, nu au date, nu reprezintă o certitudine. Eu ştiu că specialiştii trebuie să aibă o tehnologie, ceea ce înseamnă că ai nişte costuri. Aştept de la ei şi celelalte verigi, dincolo de producător şi procesator. De exemplu, în Franţa, la carnea de porc, creşterile pe lanţul de distribuţie sunt de 2 - 2,5 ori mai mari decât ceea ce înseamnă costurile de procesare. De altfel, şi în Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene s-a discutat despre acest aspect, respectiv, să nu ne oprim doar la nivelul lanţului de procesare, ci să se meargă mai departe, la lanţul de distribuţie, care presupune cea mai mare parte din ceea ce înseamnă profit', a afirmat Tabără.
Ministrul a reiterat ideea afişării celor două preţuri ale produselor în magazine, susţinând că aceasta va fi materializată cel puţin prin colegii săi deputaţi.
În altă ordine de idei, Valeriu Tabără a declarat pentru AGERPRES că ministerul nu a renunţat la extinderea sistemului de irigaţii.
'Din 2010, noi nu am mai beneficiat de dreptul la pachetul de măsuri pentru susţinerea irigaţiilor, dar sperăm să găsim alte proceduri legate de agromediu, pentru că prezenţa apei în anumite zone ale ţării - problema fiind valabilă şi pentru alte state - impune să găsim proceduri de susţinere a irigaţiilor şi a gestionării apei, mai ales a apei ca factor de stabilitate şi de creştere a producţiei', a precizat ministrul.
El a adăugat că nu a renunţat nici la implementarea şi extinderea sistemului antigrindină în zonele afectate de această calamitate.
Referindu-se la agricultura ecologică, Valeriu Tabără a declarat că există un segment de consumatori, europeni şi mondiali, care valorifică astfel de produse şi care le şi solicită.
'Numai pentru tranziţie, la această dată, pentru zonele defavorizate, avem 3 milioane de euro care vin spre aceste ferme şi sperăm ca în perioada următoare numărul fermelor care se îndreaptă spre acest sector să crească. Sub aspectul produselor ecologice, noi suntem în primele douăzeci de ţări ale lumii. Nu avem niciun fel de reţinere în a sprijini acest fel de agricultură. În România există posibilităţi pentru mai multe sisteme de agricultură, care nu se pot exclude unele pe altele. În ceea ce înseamnă programul şi măsurile din noua politică agricolă pe care România o susţine pentru fermele mici şi mijlocii, o ţintă este şi obţinerea unor produse tradiţionale, cu un grad mare de identitate şi calitate regională', a explicat ministrul.
Valeriu Tabără a participat sâmbătă la Timişoara la întâlnirea pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o organizează cu beneficiarii publici şi privaţi ai Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, scopul întâlnirii fiind acela de a clarifica eventualele probleme întâmpinate în implementarea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală.
Discuţiile au continuat cu reprezentanţii băncilor, reprezentanţii firmelor de consultanţă şi cu structurile descentralizate ale instituţiilor subordonate ale ministerului din zona Banatului, despre implementarea măsurilor cu beneficiari privaţi şi cu potenţialii beneficiari privaţi.
Sursa: Agerpres