Adama
Vinasa Rompak

Tulcea: Anual, cel puţin 5.000 de tone de peşte ajung pe piaţa neagră

Publicat: 27 ianuarie 2011 - 12:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cel puţin 5.000 de tone de peşte din Delta Dunării ajung anual pe piaţa neagră prin vânzarea neautorizată către pensiunile turistice, prin intermediul cherhanalelor, prin pescuitul familial şi cel sportiv, potrivit guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Grigore Baboianu.

Cele aproape 5.000 de tone de peşte reprezintă captura raportată de pescarii din Delta Dunării în ultimii doi ani, cantitatea care ajunge pe piaţa neagră fiind calculată de Institutul Naţional Delta Dunării (INDD).

'INDD a evaluat că piaţa neagră absoarbe până la 75% din captura de peşte. În 2010, pescarii au capturat 2.090 de tone de peşte, dar există cel puţin 5.000 de tone din care organele de control au confiscat 23 de tone, ceea ce reprezintă foarte puţin. Asta înseamnă că există un sistem prin care peştele din Delta Dunării intră foarte uşor pe piaţa neagră şi că sunt căi foarte facile de absorbţie a acestei cantităţi enorme (5.000 de tone, n.n.)', a declarat, marţi, pentru AGERPRES guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu.

Printre metodele prin care peştele ajunge pe piaţa neagră, guvernatorul a enumerat vânzarea capturilor către cele peste 100 de pensiuni turistice autorizate, comerţul fiind făcut ilegal în condiţiile în care în Delta Dunării nu există magazine de vânzare a peştelui.

'Din discuţiile avute cu pescarii, am înţeles că ei predau peştele centrelor de primă-vânzare, dar numai o parte se înregistrează, cealaltă parte, deşi se plăteşte, nu se înregistrează. Ar trebui să facem analize pentru a înţelege de ce se întâmplă aşa ceva, pentru că din centrele de primă vânzare peştele tot pe piaţă ajunge şi în mod normal nu ar trebui să avem asemenea situaţii. Actualul circuit îl pune în dificultate pe pescar care nu declară cantitatea reală capturată şi pune în mare dificultate monitorizarea stării resursei piscicole, putându-se ajunge la concluzia că resursa se depreciază, dacă nu am avea evidenţe care relevă existenţa fenomenului de braconaj ale cărui limite nu le cunoaştem', a menţionat guvernatorul RBDD.

Peştele ajunge pe piaţa neagră şi prin intermediul localnicilor care aveau permise de pescuit familial şi care nu respectau prevederile legale în vigoare. Posibilitatea autorităţilor de a-i verifica este foarte limitată, în condiţiile în care instituţiile statului nu au nici angajaţi suficienţi şi nici dotările tehnice necesare pentru a monitoriza întreaga suprafaţă a Rezervaţiei, a menţionat Baboianu.

'Mulţi pescari profesionişti acuză comportamentul inadecvat al pescarilor sportivi care pot fi cei mai periculoşi pentru resursa piscicolă. Ei merg să prindă crapul cel mai mare, îşi perfecţionează tehnicile de prindere, sunt performanţi şi nu întotdeauna folosesc scule legale. Ne tot străduim să introducem modul de pescuit catch and release, din cauză că mergând prin zona de nord a Deltei, pescarii spun că există pescari sportivi care au afaceri ce se bazează pe această activitate care ar trebui să fie o relaxare pentru practicanţi. Există magazine alimentate de pescari sportivi, iar din Deltă ies cantităţi de peşte însemnate numai din pescuitul sportiv', a conchis guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu.

Potrivit unui raport al Comitetului judeţean pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol în Delta Dunării, cantitatea de peşte confiscată anul trecut de autorităţi, 23.227,650 kilograme, este de aproape trei ori mai mică decât cea din anul anterior, 68.849 kilograme.

Pentru limitarea fenomenului de braconaj piscicol în Delta Dunării, autorităţile tulcene au stabilit în decembrie 2010 o taxă anuală de 2.500 de lei pentru autorizarea activităţii pe teritoriul Rezervaţiei, decizie care a fost criticată atât de politicieni, cât şi de pescari, au demarat procedurile pentru înfiinţarea la Tulcea a unei burse a peştelui, pregătind în perioada aceasta şi un ordin pentru pescuitul sportiv.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1149 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii