Adama
Vinasa Rompak

Priorităţile Guvernului: Plata subvenţiei pe hectar şi modificarea legii cadastrului

Publicat: 24 septembrie 2011 - 19:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plata subvenţiei pe suprafaţa cultivată şi modificarea legii cadastrului se află printre obiectivele Guvernului, a declarat, premierul Emil Boc, prezent la lucrările Comisiei naţionale de agricultură şi dezvoltare rurală a PDL.

„Şi anul acesta, începând cu 16 octombrie, va începe plata subvenţiei pe suprafaţă, aproximativ 42 de euro pe hectar, iar din decembrie a doua parte, tocmai pentru ca agricultorii, fermierii să aibă resursa necesară”, a spus Emil Boc.

Cadastrul costă, dar în 2012 trebuie implementat
De asemenea, şeful Executivului a anunţat că, săptămâna viitoare, cadastrul se va afla pe agenda Guvernului.
„Implementarea unui astfel de program costă, într-adevăr. Cadastrul costă, dar este atât de necesar pentru rezolvarea problemelor proprietăţii, pentru comasarea proprietăţilor, pentru realizarea investiţiilor în agricultură, iar anul 2012 nu poate trece fără ca acesta să fie implementat. Asta înseamnă realizarea cadastrului gratuit pentru populaţie printr-un parteneriat public-privat pe care Guvernul îl are în pregătire. Săptămâna viitoare vom face primul pas în această direcţie”, a afirmat premierul.

Depozite pentru legume şi fructe
Pentru anul 2012, Guvernul are de asemenea în vedere un program naţional pentru depozite de legume şi fructe, Emil Boc precizând că, în prezent, acestea acoperă circa 20% din necesarul de depozitare.

În cadrul reuniunii de la Călăraşi, şeful Executivului a subliniat că un "obiectiv strategic" al ţării noastre este ca România să ajungă dintr-o ţară importatoare de produse agroalimentare într-una exportatoare.
„Obiectivul clar al ţării noastre este să ne transformăm dintr-o ţară care astăzi încă importă produse agroalimentare într-una care exportă astfel de produse. Acesta este obiectivul strategic al ţării noastre. Câţiva paşi în această direcţie s-au făcut, dar ei trebuie să fie clar articulaţi”, a spus Emil Boc.

Mai puţin teren agricol nelucrat
Emil Boc a vorbit şi despre necesitatea diminuării suprafeţelor de teren agricol nelucrate, susţinând că, dacă în anul 2005 existau în jur 2 milioane de hectare de teren agricol nelucrat, astăzi sunt sub un milion.
„Nu mă bucură să aud că mai există sute de mii de hectare agricole nelucrate, dar am spus doar partea plină a paharului că s-a redus la sub un milion. Dar partea goală este că mai există sute de mii de hectare nelucrate. Şi când te gândeşti că sunt ţări care au o suprafaţă agricolă foarte mică şi se bat pentru fiecare centimetru de pământ să şi-l cultive, noi încă mai vorbim de sute de mii de hectare care sunt nelucrate. Aici este obiectivul Guvernului prin politicile pe care trebuie să le promoveze (...) să coborâm în continuare suprafaţa nelucrată în România”, a subliniat Boc.

Potrivit premierului, „cheia” diminuării suprafeţelor agricole nelucrate din 2005 până în prezent se datorează şi acordării la timp a subvenţiilor, apreciind pragmatismul Ministerului Agriculturii de a acorda anul trecut la timp aceste subvenţii.
Boc a arătat importanţa refacerii sistemelor de irigaţii pentru susţinerea agriculturii. „Aici sunt două lucruri pe care guvernul le porneşte acum - canalul Siret-Bărăgan şi canalul Dunăre-Bucureşti, astfel încât Bărăganul să nu mai fie meteo-dependent în agricultură şi să avem aceste resurse de apă asigurate indiferent de evoluţia meteo”, a afirmat premierul.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 4674 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Plafonarea subvenţiilor pentru mariile exploataţii agricole va fi un eşec

Plafonarea subvenţiilor pentru mariile exploataţii agricole va fi un eşec

Prim-vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European, Rareş Niculescu (PDL), a declarat că, în opinia sa, plafonarea subvenţiilor europene către fermele mari în perspectiva financiară a anului 2020 este „un eşec”.

Cel mai sprijinit agricultor din lume – fermierul elveţian

Cel mai sprijinit agricultor din lume – fermierul elveţian

În majoritatea ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), subvenţiile pentru agricultură au scăzut, dar cu toate acestea fermierii elveţieni sunt cei mai sprijiniţi agricultori din lume, se arată în raportul OCDE privind politicile agricole, publicat în urmă cu două zile la Geneva.

SAPS 2011: autorizarea la plată, finalizată până la sfârşitul anului

SAPS 2011: autorizarea la plată, finalizată până la sfârşitul anului

Pentru acest an, APIA şi-a propus ca până pe 31 decembrie să finalizeze autorizarea la plată a tuturor beneficiarilor plăţilor pe suprafaţă pentru 2011, iar Ministrul Agriculturii vorbeşte de posibilitatea acordării unui avans începând cu 16 octombrie a.c.

Boc: Seceta poate cauza pierderi agricole la recolta din 2012

Boc: Seceta poate cauza pierderi agricole la recolta din 2012

Situaţia cu seceta este sub control până în acest moment, putând apărea pierderi la recolta pe 2012, dacă nu plouă până la sfârşitul lunii sau începutul lui octombrie, însă prognozele oficiale indică o posibilă revenire la normalitate din punct de vedere al precipitaţiilor, a declarat, premierul Emil Boc.

FNPAR se opune limitării suprafeţei eligibile de plată

FNPAR se opune limitării suprafeţei eligibile de plată

În cadrul întrevederii, care a avut loc la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu misiunea de audit a Curţii Europene de Conturi, FNPAR şi-a mai exprimat punctul de vedere şi cu privire la Politica Agricolă Comună.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii