Adama
AGRICOVER

Sondaj EFSA despre siguranța alimentară: 76% dintre români au încredere în fermieri!

Publicat: 28 septembrie 2022 - 16:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Care sunt prinicipalele criterii după care își aleg românii alimentele, de unde se informează aceștia privind siguranța alimentară și cum reacționează în caz de alertă alimentară.

Cum își aleg românii alimentele: siguranță, preț, gust
Siguranța alimentară este principalul factor care influențează alegerile consumatorilor din România, atunci când aceștia se află în fața rafturilor din magazine. Astfel, 59% dintre români (față de 46% dintre cetățenii UE) declară că se ghidează în achiziționarea alimentelor după gradul de siguranța al acestora. Pe locul doi se află prețul (48% dintre români și 54% dintre cetățenii UE), în timp ce gustul reprezintă doar al treilea criteriu în alegerea alimentelor (43% dintre români și 51% dintre cetățenii UE), arată un sondaj Eurobarometru realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), ale cărui concluzii au fost publicate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Și mai mare este procentul atunci când vine vorba despre conștientizarea importanței siguranței alimentare. 71% dintre români (70% dintre cetățenii UE) s-au declarat preocupați de acest subiect. Cei mai mulți au auzit despre aditivii din alimente sau băuturi (49% dintre români vs. 70% dintre cetățenii UE), despre toxiinfecțiile alimentare cauzate de contaminarea cu bacterii, virusuri sau paraziți (49% dintre români vs. 57% dintre cetățenii UE) și despre reziduuri de pesticide din alimente (47% dintre români vs. 65% dintre cetățenii UE), acestea fiind la egalitate cu bolile animalelor (47% dintre români vs. 60% dintre cetățenii UE).

Surse de încredere: medicii, oamenii de știință, producătorii agricoli
Aproximativ 6 din 10 persoane (63% dintre români vs. 61% dintre cetățenii UE) indică televiziunea ca fiind principala sursă de informații despre riscurile alimentare, urmată de familie, prieteni, vecini sau colegi (50% dintre români vs. 44% dintre cetățenii UE) și internet (27% dintre români vs. 37% dintre cetățenii UE).

Mai mult de 8 din 10 respondenți au încredere în medici (81% dintre români vs. 89% dintre cetățenii UE), universități/oameni de știință finanțați din fonduri publice (77% dintre români vs. 82% dintre cetățenii UE) și fermieri și producători primari (76% dintre români vs. 74% dintre cetățenii UE) pentru informații cu privire la riscurile alimentare.

Cum reacționează românii în caz de alertă alimentară
O minoritate dintre consumatori nu și-ar schimba comportamentul în cazul unei alerte alimentare (18% dintre români vs. 21% dintre cetățenii UE). Principalele motive invocate sunt: pregătirea alimentelor în modalitatea recomandată (34% dintre români vs. 45% dintre cetățenii UE) și convingerea că toate alimentele implică un anumit număr de riscuri și sunt imposibil de evitat toate (22% dintre români vs. 25% dintre cetățenii UE).

Informațiile au fost relevate în urma unui sondaj Eurobarometru realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), în perioada martie-aprilie 2022. Realizat pe baza interviurilor cu 1.000 de români (în total, 27.000 de persoane din UE), cercetarea prezintă o imagine a modului în care europenii aleg alimentele, conștientizează și sunt preocupați de siguranța alimentară și în cine au încredere pentru informații despre problemele legate de siguranța alimentară, precizează ANSVSA.

Vizualizat: 474 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț s-a născut în Vaideeni, județul Vâlcea, locul din care mulți oieri au plecat, pe drumul transhumanței și s-au stabilit în mai toate zonele țării. Chiar dacă ferma de ovine a familiei Cioranu este acum în județul Arad, poveștile copilăriei și amintirile îi sunt legate de această comună frumoasă din Oltenia de sub munte.

Își amintește de bunicul care era tăbăcar, de iernile cu zăpadă și săniușul de pe uliță, de verile cu arșiță când, cu mic, cu mare, mergeau toți la câmp să adune fânul pentru oi. Are și acum pătura din piei de oaie, făcută de bunul său și spune că nu există ceva care să țină mai bine de cald... așa că o ia cu el peste tot când pleacă la drum lung.

E pasionat de utilaje și, împreună cu fratele și tatăl său, Nicu Cioranu țin bine frâiele fermei de ovine populată cu Țurcane, Cap negru german și metișii dintre acestea, dar și un efectiv din rasa Assaf, specializată pe producția de lapte. Este Ionuț Cioranu, tânărul fermier care ne spune la #agroSTORY care sunt provocările și bucuriile pe care i le aduce viața de crescător de oi. Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 10 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Ionuț Cioranu la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, CIOBĂNIE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii