Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SCANDAL în urma demiterii cercetătorului Costel Vînătoru de la conducerea Băncii de Gene!

Publicat: 15 decembrie 2019 - 09:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Demiterea directorului Băncii de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău, cercetătorul Costel Vînătoru, a creat un imens scandal public. Joi seara (12 decembrie), ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Ruale, Nechita-Adrian Oros, l-a înlocuit pe directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău cu juristul Adrian Chesnoiu, director al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

 

Ca să nu existe niciun dubiu cu privire la acurateţea mesajului transmis, zilele următoare vom încerca să aflăm care au fost argumentele MADR cu privire la decizia de demitere. Dincolo de decizii politice, cu siguranţă există şi trebuie să existe o justificare clară, privind această înlocuire la "Banca de gene" şi care să nu lase loc la interpretări. Evident, din perspectivă profesională şi/sau managerială.

Până la această oră nu se cunosc motivele oficiale care au stat la baza deciziei de înlocuire din funcţie a lui Costel Vînătoru. Vom reveni cu detalii imediat ce vom afla mai multe informaţii cu privire la acest controversat subiect.

A FOST O DECIZIE POLITICĂ?! “Oameni valoroşi şi oneşti - alungaţi”
Decizia de înlocuire de la conducere a lui Costel Vînătoru a trezit un val de nemulţumiri mai ales în rândul opoziţiei. Astfel, Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a reacţionat dur pe pagina sa de fb. “Sunt puţini oamenii valoroşi şi oneşti, care sunt dispuşi să îşi închine întreaga viaţă binelui public. Dar PNL face acum orice pentru a-i alunga! De tot! În loc să le ofere tot sprijinul necesar pentru a continua să construiască pentru România...”, a scris Marcel Ciolacu. Aceasta nu a acceptat răzbunarea pe un om care nu are nicio legătură cu lupta politică.
“Costel Vânătoru era până azi unui proiect născut cu foarte multe eforturi şi muncă prin care se dorea reintroducerea seminţelor româneşti în agricultură şi protejarea a zeci de mii de soiuri autohtone. Nu a contat că este doctor în horticultură şi un profesionist desăvârşit, care şi-a dedicat întreaga viaţă cercetării. L-au dat afară de la conducerea Băncii Naţionale de Gene de la Buzău fără nicio explicaţie sau preaviz!”, a continuat parlamentarul.

Miting în centrul Buzăului
Constantin Toma, primarul Buzăului, a transmis o invitaţie către presă prin care anunţă organizarea unui miting, astăzi, duminică 15 decembrie, la orele 11,00, pe Platoul Daciei, la care să participe în număr cât mai mare cetăţenii municipiului pentru a apăra valorile naţionale şi a stopa abuzul. “Joi noapte, ca hoţii, ministrul Agriculturii, domnul Adrian Oros, a luat o decizie golănească: demiterea cercetătorului Costel Vînătoru din funcţia de director al Bancii Naţionale de Gene şi înlocuirea acestuia cu un jurist fără nicio legatură cu cercetarea ştiinţifică. Considerăm că această decizie este un atac direct la întreaga comunitate buzoiană şi la sănătatea românilor. Veniţi cu toţii să ne apărăm valorile naţionale! Veniţi cu toţii să stopăm abuzul!”, se arată în invitaţia cu antetul Primăriei Buzău şi sub semănătura primarului.

Petiţie pentru susţinerea cercetătorului buzoian
De asemenea, în mediul virtual circulă o petiţie on-line intitulată “TOŢI PENTRU Costel Vînătoru” prin care se strâng semnături pentru ca Guvernului României să revoce decizia de înlocuire a cercetătorului buzoian.

Omul de ştiinţă Costel Vînătoru, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, (o perioadă a fost directorul) a coordonat Laboratorul de genetică şi conservare ameliorativă din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău,  este o personalitate recunoscută la nivel naţional şi internaţional. Are create aproape 50 de soiuri şi hibrizi de tomate, ardei, vânătă.   

“Proiect pentru ţară!”
„Este un proiect pentru ţară, un proiect naţional, nu unul politic. Am fost demis. Dumnezeu le aranjeaza cum ştie el. Voi continua să fac cercetare”, a declarat resemnat Vînătoru, citat de News.ro.
Revista Ferma şi portalul nostru Agroinfo au scris de nenumărate ori despre acest proiect, despre cercetarea legumicolă de la SCDL, despre realizările oamenilor de ştiinţă.
Banca de resurse genetice vegetale este o instituţie cu personalitate juridică, aflată sub directa coordonare a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Sediul viitoarei unităţi  urmează să fie construit în Parcul Crâng din municipiul Buzău.

 

Costel Vinatoru SCDL buzau_b

Vizualizat: 2502 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș. "

Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019 Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Bancul zilei

Într-o frizerie

Într-o frizerie
Frizerul, tăindu-l pe client de vreo două ori, încearcă să discute cu el: Detalii