KWS+
Reclama header after big part 2

SCANDAL în urma demiterii cercetătorului Costel Vînătoru de la conducerea Băncii de Gene!

Publicat: 15 decembrie 2019 - 09:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Demiterea directorului Băncii de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău, cercetătorul Costel Vînătoru, a creat un imens scandal public. Joi seara (12 decembrie), ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Ruale, Nechita-Adrian Oros, l-a înlocuit pe directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău cu juristul Adrian Chesnoiu, director al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

 

Ca să nu existe niciun dubiu cu privire la acurateţea mesajului transmis, zilele următoare vom încerca să aflăm care au fost argumentele MADR cu privire la decizia de demitere. Dincolo de decizii politice, cu siguranţă există şi trebuie să existe o justificare clară, privind această înlocuire la "Banca de gene" şi care să nu lase loc la interpretări. Evident, din perspectivă profesională şi/sau managerială.

Până la această oră nu se cunosc motivele oficiale care au stat la baza deciziei de înlocuire din funcţie a lui Costel Vînătoru. Vom reveni cu detalii imediat ce vom afla mai multe informaţii cu privire la acest controversat subiect.

A FOST O DECIZIE POLITICĂ?! “Oameni valoroşi şi oneşti - alungaţi”
Decizia de înlocuire de la conducere a lui Costel Vînătoru a trezit un val de nemulţumiri mai ales în rândul opoziţiei. Astfel, Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a reacţionat dur pe pagina sa de fb. “Sunt puţini oamenii valoroşi şi oneşti, care sunt dispuşi să îşi închine întreaga viaţă binelui public. Dar PNL face acum orice pentru a-i alunga! De tot! În loc să le ofere tot sprijinul necesar pentru a continua să construiască pentru România...”, a scris Marcel Ciolacu. Aceasta nu a acceptat răzbunarea pe un om care nu are nicio legătură cu lupta politică.
“Costel Vânătoru era până azi unui proiect născut cu foarte multe eforturi şi muncă prin care se dorea reintroducerea seminţelor româneşti în agricultură şi protejarea a zeci de mii de soiuri autohtone. Nu a contat că este doctor în horticultură şi un profesionist desăvârşit, care şi-a dedicat întreaga viaţă cercetării. L-au dat afară de la conducerea Băncii Naţionale de Gene de la Buzău fără nicio explicaţie sau preaviz!”, a continuat parlamentarul.

Miting în centrul Buzăului
Constantin Toma, primarul Buzăului, a transmis o invitaţie către presă prin care anunţă organizarea unui miting, astăzi, duminică 15 decembrie, la orele 11,00, pe Platoul Daciei, la care să participe în număr cât mai mare cetăţenii municipiului pentru a apăra valorile naţionale şi a stopa abuzul. “Joi noapte, ca hoţii, ministrul Agriculturii, domnul Adrian Oros, a luat o decizie golănească: demiterea cercetătorului Costel Vînătoru din funcţia de director al Bancii Naţionale de Gene şi înlocuirea acestuia cu un jurist fără nicio legatură cu cercetarea ştiinţifică. Considerăm că această decizie este un atac direct la întreaga comunitate buzoiană şi la sănătatea românilor. Veniţi cu toţii să ne apărăm valorile naţionale! Veniţi cu toţii să stopăm abuzul!”, se arată în invitaţia cu antetul Primăriei Buzău şi sub semănătura primarului.

Petiţie pentru susţinerea cercetătorului buzoian
De asemenea, în mediul virtual circulă o petiţie on-line intitulată “TOŢI PENTRU Costel Vînătoru” prin care se strâng semnături pentru ca Guvernului României să revoce decizia de înlocuire a cercetătorului buzoian.

Omul de ştiinţă Costel Vînătoru, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, (o perioadă a fost directorul) a coordonat Laboratorul de genetică şi conservare ameliorativă din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău,  este o personalitate recunoscută la nivel naţional şi internaţional. Are create aproape 50 de soiuri şi hibrizi de tomate, ardei, vânătă.   

“Proiect pentru ţară!”
„Este un proiect pentru ţară, un proiect naţional, nu unul politic. Am fost demis. Dumnezeu le aranjeaza cum ştie el. Voi continua să fac cercetare”, a declarat resemnat Vînătoru, citat de News.ro.
Revista Ferma şi portalul nostru Agroinfo au scris de nenumărate ori despre acest proiect, despre cercetarea legumicolă de la SCDL, despre realizările oamenilor de ştiinţă.
Banca de resurse genetice vegetale este o instituţie cu personalitate juridică, aflată sub directa coordonare a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Sediul viitoarei unităţi  urmează să fie construit în Parcul Crâng din municipiul Buzău.

 

Costel Vinatoru SCDL buzau_b

Vizualizat: 2557 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Înainte de masă

Înainte de masă
Părintele îl întreabă pe un enoriaş: Detalii