Scăderea producţiei de carne de porc dar şi volumul de capete existent la producători, plus exporturile în creştere, vor susţine la un nivel bun preţurile pe piaţa americană. În 2010, producţia în domeniul comercial pe piaţa americană va scădea cu 2,1% faţă de anul trecut, cu un nivel al preţului în jur de 46-49 dolari/cwt (1 cwt = 50 kilograme), cu 16% mai mic decât anul trecut.
Producţia în scădere înregistrată în primele luni ale acestui an (-3,1%), combinată cu diminuarea stocurilor de animale vii (-6,5%), din cauza vremii proaste şi a creşterii exporturilor, prognozează o cantitate de carne de porc disponibilă pentru piaţa americană internă mai mică cu 6 procente faţă de anul trecut. Aceasta ar putea conduce la obţinerea celor mai mari preţuri la vânzările en-gros la carne, din ultima perioadă.
Astfel, se aşteaptă un preţ de 47-49 dolari/cwt, cu 14% mai mare decât în urmă cu un an. Pentru 2010, preţul mediu la carnea de porc va fi de 46-49 dolari/cwt în medie. În ceea ce priveşte exporturile, cele cu destinaţia Japonia au scăzut cu 3,5%, cele către Mexic au crescut cu 33,4%, spre Canada sunt în scădere cu 3,6%, spre Hong Kong s-au diminuat cu 39,7% iar către Rusia de asemenea au scăzut cu 32,6%. Creşterea exporturilor americane pentru acest an se bazează tot pe cererea în creştere pe destinaţia Mexic.
Curcanul pierde din interes
Datele referitoare la sacrificările de curcani pe piaţa americană arată o nouă scădere a cantităţii de carne disponibilă. Scăderile au avut loc atât în ultima lună a anului trecut, dar au continuat, cu o valoare mai mică, şi în ianuarie 2010.
Totuşi, faţă de ianuarie 2009, scăderea a fost de 11,6%. Estimările anunţate pentru primul trimestru al acestui an arată o producţie de 581.000 de tone, în scădere cu 45.000 de tone faţă de perioada similară a anului trecut. Pentru cel de-al doilea trimestru, estimările sunt de 598.000 de tone, adică o scădere de 6,7%.
Pentru a doua jumătate a anului în curs se aşteaptă o sădere mai mică la carnea de curcan, cu doar 1% faţă de anul trecut. Scăderea cantităţii de carne de pe piaţă este rezultat al scăderii numărului de sacrificări, aceasta şi datorită scăderii numărului de zile de lucru în prima lună a acestui an.
Produsele alimentare americane se vor scumpi cu 4-5 procente
Preţurile practicate la produsele alimentare americane sunt aşteptate să crească cu 4 până la 5 procente până la sfârşitul acestui an, în mare parte din cauza creşterii preţurilor la carnea de vită, porc, dar şi la produsele lactate, conform datelor anunţate de Reuters.
Se pare că din decembrie la aceste produse creşterea a fost de până la 10%, iar cum comercianţii de alimente şi restaurantele nu vor fi dispuşi să suporte din buzunarul propriu aceste creşteri, ele vor fi resimţite în buzunarul consumatorilor, ceea ce va duce la o creştere totală de 4–5% până la finalul anului.