Adama
Agreena
AGRICOVER

"România, trezeşte-te!"

Publicat: 16 martie 2016 - 16:30
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Titlul piesei celor de la Moromeţii mi s-a părut cel mai potrivit pentru mesajul acestui editorial. Pentru că nepăsarea generaţiei noastre face ca hălci bune din terenul arabil şi din pădurile României să fie înstrăinate zilnic în favoarea cetăţenilor străini.

Orice palmă de pământ a patriei este stropită cu sângele înaintaşilor noştri, care au luptat pentru apărarea lui! Da, sigur, vor sări unii să spună că e "răsuflată" asta cu înaintaşii. Dar nu, nu e deloc aşa!

Legile tâmpite ale unui sistem corupt fac ca moştenitorii să vândă pământul lăsat de străbunii lor. Mulţi cedează unor presiuni imense şi puţini se mai luptă în ziua de azi să-şi apere glia. Vă dau un exemplu care mi-e la îndemână, deşi nu îmi place să vorbesc despre viaţa mea privată. Însă se potriveşte mănuşă subiectului. Familia mea se luptă de ani de zile cu Judecătoria Săveni ca să repare o mică greşeală din titlul de proprietate, cu avocaţi plătiţi şi eforturi personale imense. Acum am ajuns la Tribunalul Botoşani. Şi asta pentru a salva pământul proprietate obţinut de bunicul nostru după Primul Război Mondial, pe care părinţii noştri şi noi l-am lucrat neîntrerupt vreme de 25 de ani după Revoluţie. Sunt convins însă că dacă am dori să vindem terenul unor samsari care intermediază tranzacţiile pentru străini, astăzi am putea rezolva actele, pe loc! Câţi sunt oare în aceeaşi situaţie, fără să aibă posibilitatea să lupte pentru drepturile lor şi fiind nevoiţi, în final, să-şi înstrăineze pământurile?

Ce fac aleşii neamului? Ascunşi după răspunsul deja clasic "Noi nu vrem, dar UE ne impune", politicienii români trădători de ţară şi de neam au făcut legi şi au implementat politici parcă croite special pentru facilitarea înstrăinării pământurilor. Însă Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură, le-a cam dat peste nas trădătorilor, declarând că "autorităţile din România sunt singurele responsabile de vânzarea terenurilor către străini". Cu alte cuvinte, ne-o facem cu mâna noastră! Asta în timp ce alte state UE se dau peste cap să impună restricţii dure cu privire la vânzarea terenurilor agricole.

La noi, politica tembelă din ultimii 25 de ani se focusează pe latifundiari şi parcelari, fără a pune bazele pe consolidarea fermelor de familie, comerciale, care ţin la pământ şi nu l-ar fi vândut pentru nimic. Nici măcar pe hârtie nu se mai face ceva pentru ferma de familie. Administraţia Domeniilor Statului, în loc să concesioneze pământul românilor, l-a închiriat străinilor, aplicând practic aceeaşi politică tembelă de stat.
UE a făcut un raport şi a atras atenţia României că fermele latifundiarilor pot fi transferate foarte uşor străinilor... Anul trecut, 4 din 10 cei mai mari latifundiari de la noi erau străini. În acest an încă trei latifudniari au probleme mari (sunt în faliment şi în curs de reorganizare). Cine credeţi că le va prelua pământurile? Cine va veni cu "infuzia" de capital?

E clar! În ţara noastră pământul ajunge la străini prin zona de latifundii şi prin micile exploataţii, acestea din urmă fiind cea mai uşoară ţintă pentru cei puşi pe căpătuială. O spun cifrele: 40% din subvenţii se duc pe ajutorarea fermierilor străini care au cumpărat pământ românesc. Irlandezul Hogan ne-o serveşte şi de această dată, doar, doar ne-om trezi şi noi la realitate: "Este decizia autorităţilor din Româânia să hotărască dacă sprijină agricultura industrială sau fermele de familie. Dar eforturile mele sunt concentrate să ajut fermierii mici şi nu agricultura industrială".
Şi mai e ceva. Lipsa de reacţie a unui popor e condamnabilă. Trebuie să ne asumăm, noi înşine, că a nu spune şi a nu face nimic e sinonim cu încuviinţarea tacită. Închei cu ceea ce spunea George Orwell, pentru că, până la urmă, proprietatea asupra pământului strămoşesc e şi un aspect care ţine de conştiinţa individuală:  „Un popor care votează corupţi, impostori, hoţi şi trădători nu este victimă! Este complice!”

Dănuţ RADIŞ
radis@revista-ferma.ro

Vizualizat: 9219 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cum să evitaţi suprapunerile de terenuri din cererea unică?

Cum să evitaţi suprapunerile de terenuri din cererea unică?

În 2015, din 165.000 de parcele solicitate la plată, am avut 20.000 de erori, spune Florin Faur, director general al APIA Timiș. Toate aceste erori îi costă scump pe unii fermieri. Ce soluţie a găsit APIA ca să evite suprapunerile de terenuri din cererea unică de plată?

Avem jumătate de milion de hectare de terenuri degradate. Ce soluție are MADR?

Avem jumătate de milion de hectare de terenuri degradate. Ce soluție are MADR?

România are în jur de 500.000 ha cu terenuri degradate. Ministerul Agriculturii caută soluții pentru salvarea acestora, iar o posibilă variantă ar fi produsul Biohumin. Ce este acesta și ce face?

Utilizarea durabilă a terenurilor agricole ar trebui să ne intereseze. Iată de ce!

Utilizarea durabilă a terenurilor agricole ar trebui să ne intereseze. Iată de ce!

Pe 29 februarie 2016, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, s-a întâlnit în cu reprezentanţii Fundaţiei Adept Transilvania, pentru a discuta aspecte privind aplicarea în România a măsurilor de sprijin benefice pentru mediu adresate utilizatorilor de terenuri agricole.

Ce spune ministrul agriculturii despre înstrăinarea terenurilor agricole?

Ce spune ministrul agriculturii despre înstrăinarea terenurilor agricole?

Ministrul agriculturii a fost întrebat de parlamentari de ce nu se face nimic pentru  stopa vânzarea terenurilor agricole către străini? Iată ce promite Achim Irimescu!

Cine este de vină pentru că străinii acaparează terenurile din România?

Cine este de vină pentru că străinii acaparează terenurile din România?

Nu e de competența Comisiei Europene să decidă cine și cum cumpără pământ în Uniunea Europeană. Sunt măsuri pe care le iau autoritățile românești pentru implementarea politicilor agricole și rămâne ca România, dacă dorește, să facă mai dificilă procedura de cumpărare a  pământului de către străini, a declarat comisarul european Phil Hogan, pentru TVR 1.

Ce terenuri agricole sunt impozitate de 5 ori mai mult? Vezi cu cât sunt impozitate pe hectar terenurile agricole!

Ce terenuri agricole sunt impozitate de 5 ori mai mult? Vezi cu cât sunt impozitate pe hectar terenurile agricole!

Fermierii români trebuie să știe că noul Cod fiscal le rezervă câteva surprize. Sunt majorate impozitele pe clădiri, dar și pe terenurile agricole. Sunt situații în care impozitul crește cu 500% pentru terenuri și clădiri. Care sunt terenurile pentru care contribuabilul scoate din buzunar o sumă de 5 ori mai mare?

Defrişările şi împădurirea terenurilor agricole, incluse în Strategia naţională de apărare a ţării

Defrişările şi împădurirea terenurilor agricole, incluse în Strategia naţională de apărare a ţării

Problema defrișărilor ilegale ține de securitatea națională, a declarat Preşedintele României, Klaus Iohannis, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în 9 iunie a.c..

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ion
|
03. 16, 2016. Wednesday 20:51

Mare dreptate ai omule.Hai sa facem ceva pentru glia romaneasca.Urneste-ne din pasivitate,ca ne pierdem ca tara si popor.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii