Adama
Vinasa Rompak

Reorganizarea ANIF: Ce modificări aduce noul sistem?

Publicat: 29 septembrie 2011 - 16:01
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În şedinţa Guvernului, din data de 28 septembrie 2011, a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare.

Trecerea de la Administraţie la Agenţie
Prin actul normativ adoptat se înfiinţează Agenţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare, denumită în continuare Agenţie, prin reorganizarea Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare care se desfiinţează la data semnării protocolului de predare - preluare.

Agenţia este instituţie publică, are personalitate juridică, funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi are în structură filiale judeţene fără personalitate juridică.

Taxă de îmbunătăţiri funciare, plătită de bebeficiarii terenurilor
Actul normativ introduce taxa de îmbunătăţiri funciare, denumită taxa IF ca sursă pentru acoperirea cheltuielilor Agenţiei pentru administrarea amenajărilor de îmbunătăţiri funciare.

Această taxă este plătită de către beneficiarii terenurilor deţinute în baza unui titlu valabil de proprietate ori de folosinţă în amenajările de îmbunătăţiri funciare sau în afara acestora, care beneficiază direct sau indirect de lucrările de îmbunătăţiri funciare pentru administrarea amenajărilor de îmbunătăţiri funciare. 
Calculul, modul de colectare şi termenele de plată a taxei IF se aprobă prin hotărâre a Guvernului, iar cuantumul taxei IF se aprobă, anual, de către Agenţie, până la data de 31 august a fiecărui an pentru anul următor şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea IV-a.
În privinţa finanţării activităţii Agenţiei, acesta se realizează din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, iar veniturile proprii ale Agenţiei sunt realizate din taxa IF şi tarifele percepute beneficiarilor activităţilor de îmbunătăţiri funciare.

Digurile şi barajele trec la Administraţia Naţională Apele Române
Digurile şi barajele cu rol de apărare împotriva inundaţiilor se predau, conform actului normativ, din administrarea Agenţiei, în administrarea Administraţiei Naţionale Apele Române.
Conducerea Agenţiei este asigurată de directorul general şi de directorul general adjunct, numiţi prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, în condiţiile legii.

Personalul ANIF va avea maxim 1500 posturi
Personalul Agenţiei este angajat pe bază de contract individual de muncă şi se salarizează în conformitate cu reglementările legale aplicabile personalului plătit din fonduri publice.

O altă prevedere a Ordonanţei de Urgenţă priveşte mandatarea ministerului, prin Agenţie, să înscrie în cartea funciară dreptul de proprietate al statului asupra bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Administraţiei, prevăzute în anexa nr. 2 din Legea nr. 138/2004.

Costurile pentru întocmirea documentaţiilor tehnice cadastrale, precum şi a celor necesare pentru înscrierea dreptului de proprietate a statului în cartea funciară asupra bunurilor prevăzute în anexa nr. 2 din lege se suportă din bugetul de stat, prin bugetul ministerului.

Personalul ANIF este preluat de Agenţie în conformitate cu prevederile legale, în limita a maximum 1500 de posturi.

Cheltuielile de exploatare, întreţinere şi reparaţii a amenajărilor funciare nu vor mai fi asigurate prin subvenţii
De asemenea, se modifică art. 4 lit. c) din Legea nr. 138/2004, întrucât cheltuielile de exploatare, întreţinere şi reparaţii a amenajărilor funciare nu se mai asigură, potrivit noii reglementări, prin subvenţii de la bugetul de stat, acordate Agenţiei sau beneficiarilor constituiţi în organizaţii de îmbunătăţiri funciare sau federaţii de organizaţii de îmbunătăţiri funciare.

Totodată, se abrogă prevederile legale din cuprinsul Legii nr. 138/2004 care intră în contradicţie sau dublează textele legale stabilite prin prezentul proiect de ordonanţă de urgenţă.

Agenţia, ca instituţie publică, va permite dezvoltarea activităţilor din domeniul îmbunătăţirilor funciare de interes naţional, asigurarea protecţiei terenurilor de orice fel şi va putea îndeplini rolul statului în activităţi ce au drept scop prevenirea şi înlăturarea factorilor de risc (exces de apă, eroziunea solului, inundaţii, poluare).
sursa: informare de presă MADR

Vizualizat: 3219 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Realizarea cadastrului general atrage costuri de 500 mil. euro

Realizarea cadastrului general atrage costuri de 500 mil. euro

Fondurile necesare pentru realizarea cadastrului general la nivel naţional sunt estimate la 500 milioane euro, a declarat, la Palatul Victoria, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Transferul Agenţiei de Cadastru la MDRT, propus spre aprobare

Transferul Agenţiei de Cadastru la MDRT, propus spre aprobare

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează trecerea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, urmează să fie trimis spre aprobare.

Preşedintele Comisiei de agricultură a PDL va fi Stelian Fuia

Preşedintele Comisiei de agricultură a PDL va fi Stelian Fuia

Deputatul Stelian Fuia a fost ales sâmbătă preşedinte al Comisiei naţionale de agricultură şi dezvoltare rurală a Partidului Democrat Liberal.


Tabără: Protestele salariaţiilor USIF nu sunt îndreptăţite

Tabără: Protestele salariaţiilor USIF nu sunt îndreptăţite

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Valeriu Tabară, consideră că protestele angajaţilor din sectorul de îmbunătăţiri funciare din faţa ministerului nu sunt îndreptăţite, în condiţiile în care aceştia solicită menţinerea unui „sistem putred” şi nefuncţional.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ionescu
|
10. 02, 2011. Sunday 13:50

Asta ne mai lipsea:1500 noi bugetari si taxe noi pe terenuri. Cine le pazeste dupa ce se fac asa zisele imbunatatiri???
Deca statul nu cocensioneaza terenurile de la varstnici contra unei sume acceptabile ??

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii