Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că riscurile privind siguranţa alimentară vizează, în cazul României, preţurile, menţionând că o evoluţie rapidă a acestora ar reprezenta un risc pentru români şi că una dintre responsabilităţile Serviciului Român de Informaţii (SRI) este legată de evaziunea fiscală cu mărfuri alimentare.
"Riscurile (privind securitatea alimentară - n.r.) sunt legate de preţ la noi, nu de lipsa de alimente, pentru că, şi dacă n-ar produce România nimic, o evoluţie extrem de rapidă a preţurilor reprezintă un risc pentru români. Ceea ce eu am cerut SRI-ului (la şedinţa de bilanţ de miercuri - n.r.) este nu să se ocupe de preţuri, ci de evaziunea fiscală pe alimente. Nimeni nu poate face o evaluare corectă (a evoluţiilor preţurilor - n.r.), nici consilierii mei şi m-am lecuit cu evaluările pe termen lung în perioada asta, fie că sunt ale instituţiilor româneşti, fie că sunt ale FMI. Toate, în ultimii ani, s-au dovedit eşecuri de previziune", a spus preşedintele Băsescu, într-un interviu pentru Realitatea TV.
El a precizat că SRI are ca prioritate securitatea alimentară, menţionând că serviciul trebuie să fie responsabil de evaziunea cu mărfuri alimentare.
"SRI-ul va fi responsabil de evaziunea fiscală făcută cu mărfuri alimentare şi în mod deosebit cu materie primă agricolă, grâu, porumb, aceste exporturi fictive. Ce vă pot spune este un avertisment pe care-l dau acelora care fac următorul lucru: facturează mărfuri în România, au unul-două birouri în Bulgaria, se pune ştampilă că au ajuns mărfurile acolo şi se decontează TVA-ul. Această mişcare a fost devoalată, este ultima din şirul mare de fantezii prin care se fură bani de la buget", a susţinut preşedintele Băsescu.
Potrivit acestuia, există metode de stopare a acestui tip de infracţiuni, dar trebuie lucrat în acest sens cu partenerii bulgari.
El a adăugat că nimeni nu poate evalua evoluţiile preţurilor, pentru că lucrurile nu se mai întâmplă ca în perioada dinaintea crizei economice.
"Când am spus că nu suntem în criză economică aveam un buget făcut, în 2008, bugetul depus de premierul Tăriceanu. Aveam un buget pentru 2009, care era făcut în baza unei creşteri economice de 5,6% şi România a avut în 2009 minus 7,4% - asta era prognoza pe care a avut-o şi Guvernul Tăriceanu când a făcut bugetul", a spus Băsescu.
Sursa: Agerpres