Adama
Agreena
AGRICOVER

PÉTER TAMÁS NAGY, despre PROPUNEREA DE A REVENI în MADR: PREFER SĂ RĂMÂN FERMIER!

Publicat: 13 ianuarie 2021 - 23:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Péter Tamás Nagy, pe care UDMR l-ar vrea pe postul de secretar de stat în MADR, a declarat, pentru AGROINFO, că a refuzat propunerea iniţială, dar ar putea accepta un compromis, cu anumite condiţii.

Cei de la UDMR mi-au propus, am refuzat, au revenit din nou la discuţii, cu propunerea să accept pentru 30 de zile, ca să pregătesc pe cineva, până se poartă primele negocieri de direcţii generale, după care eu să mă retrag. Legea spune că demnitarul are 30 de zile pentru a alege între funcţia publică şi afacerile personale. Legal, poţi să îl duci director de cabinet şi apoi să rămână el în funcţie. Dar astea sunt artificii, ceea ce nu-i normal. În mod normal, ar trebui să meargă el singur şi să aibă susţinere tehnică din spate până se iniţiază. 

Tendinţa mea e să rămân fermier, având în vedere situaţia mea administrativă şi ferma mea care îmi dă stabilitate. Având în vedere contextul meu cu ferma, cu proiectul cu lanţ intergrat (Tamás Nagy administrează, din 2015, o fermă de Angus, în jud. Mureş şi are în derulare un proiect cu fonduri europene de câteva milioane de euro, ce include construcţia unei îngrăşătorii de taurine de carne şi o carmangerie –n.red.), mi-e foarte greu să abandonez un proiect care este acum în implementare. În plus, ştiţi cum e în România, oamenii spun că „se duce pentru el, să-şi facă foloasele”. E absurd în România, trebuie să renunţi la tot, să faci artificii, să cedezi ferma la nevastă, frate, cumnat. Pentru ce? Ca să te ascunzi că eşti fermier? Prefer să rămân fermier şi să îmi văd de construcţia mea, că de asta depinde viitorul meu.

Exact aşa să spui: Balanţa mea se înclină pentru a rămâne fermier. E foarte riscant să renunţ la tot ce am construit în fermă. Plus că sunt membru, în acte, în conducerea Asociaţiei Aberdeen Angus. Situaţia mea administrativă este foarte complicată.

Nu fug de responsabilitate. Cu toată experienţa mea administrativă şi de fermier, o să susţinem o echipă care va înţelege nevoile fermierilor, pentru că este foarte clar că aceste decizii, prin noul PNS, ne vor afecta viaţa în următorul deceniu.

În momentul de faţă sunt în incertitudine, dar balanţa înclină 90% să rămân fermier. Să văd şi persoana pe care o alege UDMR. Probabil săptămâna asta se va decide, a declarat Péter Tamás Nagy, pentru AGROINFO.

Potrivit acestuia, posibili candidaţi la postul de secretar de stat din partea UDMR ar fi tot persoane care au activat în domeniul agriculturii, pe partea de administraţie, sau în domeniul consultanţei agricole, oameni tineri. Sunt foarte buni specialişti, dar nu ştiu cât de buni secretari de stat ar fi. Mie mi-au trebuit zece ani să cunosc legislaţie, tehnică legislativă, linii directoare, discuţii la Bruxelles, cu cine, cum să discuţi, cum să negociezi. La Bruxelles trebuie să susţii orice propunere cu argumente foarte bune, să vorbeşti o limbă străină. spune Nagy.

Întrebat de AGROINFO dacă a pus vreo condiţie pentru a accepta postul de secretar de stat în MADR, Tamás Nagy a spus că ar fi acceptat doar dacă era sigur că ar fi primit atribuţii pe partea politici şi dezvoltare în zootehnie, la care se pricepe cel mai bine. Acesta a adăugat că nu fuge de responsabilităţi şi că are expertiză şi pe partea de dezvoltare rurală. Pentru mine nu e o problemă nici APIA, AFIR, nu mi-ar fi frică de nimic din Ministerul Agriculturii.

Probabil şi cei de la partid vor discuta cu ministrul, care va spune pe cine are pentru anumite domenii. Dacă ministrul ar fi dispus să predea dezvoltare rurală şi zootehnie, atunci UDMR trebuie să caute un om pe partea asta, a mai spus Tamás Nagy.

Péter Tamás Nagy a mai fost secretar de stat în MADR, în perioada martie-decembrie 2014, în Guvernul condus de Victor Ponta, susţinut tot de UDMR, chiar dacă nu este membru al partidului. A demisionat din funcţie după ieşirea UDMR de la guvernare, în decembrie 2014. În ianuarie 2015, a fost acuzat de procurorii DNA că a luat mită de la conducerea Romexpo pentru organizarea târgului Indagra din noiembrie 2014, când încă era secretar de stat în MADR. A fost achitat de Tribunalul Bucureşti, la finalul anului 2019.

Am primit achitare completă în prima instanţă, iar apelul este în faza finală. Şi asta ar fi a doua chestiune, că nu vreau să se spună că fac presiuni, că de aia devin politician sau demnitar, a mai spus Tamás Nagy, pentru AGROINFO.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat săptămâna aceasta că în MADR va vor fi cinci secretari de stat: Aurel Simion şi Gheorghe Ştefan vor rămâne pe funcţii. Primul nume nou confirmat de Oros este cel al lui George Căţean.

Detalii AICI: CINE ESTE GEORGE CĂŢEAN, VIITOR SECRETAR DE STAT în MADR!

Un alt nume vehiculat „pe surse” pentru un post de secretar de stat în MADR este Marius Micu, fost consilier al lui Emil Dumitru şi vicepreşedinte PRO AGRO.

Vizualizat: 2648 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Ministrul Barbu, negocieri la MADR: Creșterea nejustificată a prețurilor nu va fi tolerată!

Ministrul Barbu, negocieri la MADR: Creșterea nejustificată a prețurilor nu va fi tolerată!

12 iunie 2024 - 20:47

Ministerul Agriculturii informează că ministrul Florin Barbu a avut o primă întâlnire cu procesatorii din industria alimentară pentru a discuta cadrul pentru instituirea de măsuri de combatere a creșterii excesive a prețurilor la produsele agricole și alimentare.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Canicula instalata in aproape toata tara la sfarsit de iunie a grabit coacerea graului. Eugen Baziliuc, proprietarul societatii Abelda S.RL. a pariat anul acesta pe soiuri de elita. Iata ce soi ii da anual intre 8 si 10 tone pe hectar!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Claudiu Borobei

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii