Reunită zilele trecute la Braşov, cu ocazia celei de a treia ediţii a Expo-Conferinţei Internaţionale din industria laptelui - Interlacta, conducerea Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a luat atitudine faţă de indiferenţa cu care sunt trataţi producătorii şi procesatorii din domeniu de către guvernanţi.
„Anularea subvenţiilor pentru crescătorii de animale a fost o lovitură dură dată fermierilor, iar autorităţile nu au venit cu alte soluţii pentru susţinerea acestui sector. În plus, obligativitatea ca din anul 2012 să procesăm doar lapte conform va fi un al doilea şoc pe care va trebui să-l suportăm”, susţine Ioan Dîrzu, preşedintele APRIL, care prevede o scădere a numărului de animale în cazul în care ministerul nu va lua măsuri imediate.
În opinia acestuia, calitatea laptelui materie primă va avea cel mai mult de suferit în situaţia de faţă. „În urmă cu doi ani România procesa lapte conform în proporţie de 30-32%, iar de cele mai multe ori acei 3.000 de lei erau destinaţi îmbunătăţirii calităţii laptelui.
Între timp, am ajuns la 67% lapte conform cu standardele UE, însă odată anulate acele subvenţii, fermierii nu vor mai putea face investiţii, iar Ministerul Agriculturii nu înţelege acest aspect. De asemenea, dispariţia cotei de lapte la nivelul UE, începând cu 2015, va crea alte probleme şi dacă nu vom fi pregătiţi, nu le vom putea face faţă”, avertizează Dîrzu.
Lupta cu retailerii
Pe de altă parte, reprezentanţii APRIL susţin că au o colaborare foarte bună cu fermierii, pe care de multe ori i-au ajutat să-şi eficientizeze producţia de animale, finanţând chiar achiziţia de utilaje moderne. Nu acelaşi lucru se poate spune despre relaţia cu retailerii.
„Vedem multe produse mai ieftine decât ale noastre prin magazine, produse importate. Trebuie să ştiţi că multe ţări, chiar din UE, acordă subvenţii pentru produsele care se exportă, ceea ce la noi nu se întâmplă.
Totodată, în această perioadă de criză, retailerii doresc să obţină acelaşi profit. Dacă ne uită la raft, constatăm că există adaosuri de 50 la sută faţă de preţul pe care noi procesatorii îl dăm.Toate scăderile de preţ pe care le vedeţi în hypermarket-uri sunt suportate de procesatori.
Se poate spune că ne aflăm sub o dictatură a hypermarket-urilor”, a declarat George Grecu, vicepreşedinte APRIL. Cu toate acestea, consumul de lapte şi produse lactate din România este de cinci ori mai mic decât media europeană!