Institutele şi staţiunile de cercetare ale ASAS nu vor să treacă la Ministerul Agriculturii.
Ministerul Agriculturii vrea să „confişte” structurile de cercetare agricolă de sub egida Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” . Oamenii de ştiinţă care lucrează în institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare se opun.
ASAS consideră că este necesară o reformă structurală cu fuziuni, cooperări, reconstrucţie şi revitalizare a întregii activităţi.
Zilele trecute, conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” s-a întâlnit cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pe tema reorganizării activităţii de cercetare din agricultură. Cu acest prilej, Ministerul Agriculturii a propus o restructurare în sensul reducerii numărului de unităţi de cercetare, deci şi de personal. S-a luat în discuţie înfiinţarea unui singur institut central, subordonat MADR, iar ASAS să rămână doar ca o instituţie academică.
De asemenea, s-a vehiculat şi ideea implementării unei reforme cu trei institute mari: vegetal, animal şi horticol, care să înglobeze şi staţiunile de cercetare-dezvoltare.
O reformă structurală este necesară
Viitorul unităţilor de cercetare-dezvoltare agricolă aflate în coordonarea sau în subordinea ASAS a fost subiectul unei recente şedinţe desfăşurată la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”.
După cum am aflat de la dr. Victor Lăcătuş, director ştiinţific, ICDLF Vidra, membru corespondent al ASAS, în timpul dezbaterilor, şefi ai institutelor naţionale şi ai staţiunilor de cercetare-dezvoltare, cât şi conducerea Academiei au fost de acord cu necesitatea unei reforme structurale, cu “fuziuni, cooperări, reconstrucţie şi revitalizare”, concentrarea pe platforme de cercetare, cu implementarea de proiecte inovative, în parteneriat cu unităţile de învăţământ superior, dar şi cu alte structuri asociative de producători.
De asemenea, s-a subliniat faptul că este nevoie de acordarea unei mai mari atenţii politicilor agricole, în contextul schimbărilor climatice la nivel global şi regional şi al celei mai mari ameninţări – criza alimentară, care include şi pe cea energetică, şi pe cea a apei.
Marea majoritate a celor care au luat cuvântul şi-au exprimat dezacordul faţă de trecerea cercetării agricole aflate în coordonarea sau în subordinea ASAS la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Hotărârea nu este definitivă, vor urma şi alte consultări şi luări de poziţie în cadrul ASAS.
OUG 96 a desfiinţat Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică
Aceste dezbateri au fost generate de Ordonanţa de Urgenţă nr 96 din 22 decembrie 2012 care prevede desfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi preluarea activităţii şi structurilor specializate ale acesteia de nou-înfiinţatul Minister al Educaţiei Naţionale, sub coordonarea ministrului delegat pentru învăţământul superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică.
Potrivit aceluiaşi act normativ, institutele, centrele sau staţiunile aflate în coordonarea sau în subordinea Academiei Române şi a academiilor de ramură pot trece în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale numai cu acordul Academiei Române şi al academiilor de ramură.
Sub egida Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” funcţionează patru institute naţionale, 13 institute de ramură şi în jur de 40 de staţiuni de cercetare-dezvoltare. Dintre acestea din urmă, un număr de 14 sunt în proces de desfiinţare, iar pentru 10 se duc tratative privind trecerea lor în cadrul sistemului de învăţământ superior.