Adama
Vinasa Rompak

Reformă structurală în cercetarea agricolă

Publicat: 27 ianuarie 2013 - 20:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Institutele şi staţiunile de cercetare ale ASAS nu vor să treacă la Ministerul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii vrea să „confişte” structurile de cercetare agricolă de sub egida Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” . Oamenii de ştiinţă care lucrează în institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare se opun.
ASAS consideră că este necesară o reformă structurală cu fuziuni, cooperări, reconstrucţie şi revitalizare a întregii activităţi.

Zilele trecute, conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice  „Gheorghe Ionescu Şişeşti” s-a întâlnit cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pe tema reorganizării activităţii de cercetare din agricultură. Cu  acest prilej, Ministerul Agriculturii a propus o restructurare în sensul reducerii numărului de unităţi de cercetare, deci şi de personal. S-a luat în discuţie înfiinţarea unui singur institut central, subordonat MADR, iar ASAS să rămână doar ca o instituţie academică.
De asemenea, s-a vehiculat şi ideea implementării unei reforme cu trei institute mari: vegetal, animal şi horticol, care să înglobeze şi staţiunile de cercetare-dezvoltare.

O reformă structurală este necesară
Viitorul unităţilor de cercetare-dezvoltare agricolă aflate în coordonarea sau în subordinea ASAS a fost subiectul unei recente şedinţe desfăşurată la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”.
După cum am aflat de la dr. Victor Lăcătuş, director ştiinţific, ICDLF Vidra, membru corespondent al ASAS, în timpul dezbaterilor, şefi ai institutelor naţionale şi ai staţiunilor de cercetare-dezvoltare, cât şi conducerea Academiei au fost de acord cu necesitatea unei reforme structurale, cu “fuziuni, cooperări, reconstrucţie şi revitalizare”, concentrarea pe platforme de cercetare, cu implementarea de proiecte inovative, în parteneriat cu unităţile de învăţământ superior, dar şi cu alte structuri asociative de producători.
De asemenea, s-a subliniat faptul că este nevoie de acordarea unei mai mari atenţii politicilor agricole, în contextul schimbărilor climatice la nivel global şi regional şi al celei mai mari ameninţări – criza alimentară, care include şi pe cea energetică, şi pe cea a apei.
Marea majoritate a celor care au luat cuvântul şi-au exprimat dezacordul faţă de trecerea cercetării agricole aflate în coordonarea sau în subordinea ASAS la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Hotărârea nu este definitivă, vor urma şi alte consultări şi luări de poziţie în cadrul ASAS.

OUG 96 a desfiinţat Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică
Aceste dezbateri au fost generate de Ordonanţa de Urgenţă nr 96 din 22 decembrie 2012 care prevede desfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi preluarea activităţii şi structurilor specializate ale acesteia de nou-înfiinţatul Minister al Educaţiei Naţionale, sub coordonarea ministrului delegat pentru învăţământul superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică.
Potrivit aceluiaşi act normativ, institutele, centrele sau staţiunile aflate în coordonarea sau în subordinea Academiei Române şi a academiilor de ramură pot trece în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale numai cu acordul Academiei Române şi al academiilor de ramură.


Sub egida Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” funcţionează patru institute naţionale, 13 institute de ramură şi în jur de 40 de staţiuni de cercetare-dezvoltare. Dintre acestea din urmă, un număr de 14 sunt în proces de desfiinţare, iar pentru 10 se duc tratative privind trecerea lor în cadrul sistemului de învăţământ superior.

Vizualizat: 4737 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

O finanțare pentru cercetare în valoare de 40 de milioane euro va fi acordată pentru inovații în domeniul apei

O finanțare pentru cercetare în valoare de 40 de milioane euro va fi acordată pentru inovații în domeniul apei

O finanțare pentru cercetare în valoare de 40 de milioane de euro va deveni disponibilă în 2013, având ca scop sprijinirea proiectelor care contribuie la atingerea obiectivelor PEI în domeniul apei, anunţă Comisia Europeană (CE).

Cluj: Angajaţii din cercetarea pomicolă au ieşit la proteste

Cluj: Angajaţii din cercetarea pomicolă au ieşit la proteste

Peste 20 de angajaţi ai Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Cluj au protestat, miercuri, 24 octombrie, în faţa Prefecturii Cluj, nemulţumiţi de restanţele la plata salariilor.

Cioloş: Inovarea şi cercetarea în agricultură vor avea un rol central în viitoarea PAC

Cioloş: Inovarea şi cercetarea în agricultură vor avea un rol central în viitoarea PAC

Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, consideră că „Politica Agricolă Comună (PAC) se află acum într-un moment crucial, într-un proces de reformă care o va orienta spre trei direcţii majore: asigurarea securităţii alimentare, folosirea durabilă a resurselor naturale şi dezvoltarea echilibrată a teritoriilor rurale din Europa”. 

Selecţionatorul şef de sorg hibrid al Eurosorgho a vizitat staţiunile de cercetare din România

Selecţionatorul şef de sorg hibrid al Eurosorgho a vizitat staţiunile de cercetare din România

În perioada 10-12 septembrie anul curent, filiala Euralis din România a primit vizita lui Patrice Jeanson, selecţionatorul şef de sorg hibrid al Eurosorgho, cel mai mare program de selecţie, ameliorare şi comercializare al sorgului din Europa realizat în anul 2009 prin alianţă globală dintre Euralis şi Semences de Provence.

Roşii tradiţionale româneşti, dar şi tomate negre-ciocolatii, la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău

Roşii tradiţionale româneşti, dar şi tomate negre-ciocolatii, la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău

Colecţia 2012 a Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău cuprinde peste 500 de linii de tomate, din care peste jumătate sunt creaţii ale cercetării locale.

Eveniment în cadrul Programului de cercetare „Şcoala de Soiuri”

Eveniment în cadrul Programului de cercetare „Şcoala de Soiuri”

Câmp experimental cu 38 de soiuri de grâu şi 4 soiuri de triticale, la Gătaia, judeţul Timiş

Cercetarea agricolă trebuie restructurată din temelii

Cercetarea agricolă trebuie restructurată din temelii

Cercetarea agricolă trebuie restructurată din temelii pentru a putea dezvolta agricultura, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, într-o conferinţă dedicată agriculturii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii