Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Profeţiile lui Rădulescu

Cosmin TRIF
Publicat: 22 mai 2011 - 19:55
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Vă mai amintiţi de pronosticul lui Silviu Brucan cu privire la viitorul României făcut în 1990 ? Cunoscutul politolog susţinea la acea vreme faptul că, pentru a scăpa de metehnele comunismului, ţara noastră are nevoie de cel puţin 20 de ani.

Unii dintre noi îşi mai amintesc cum l-am considerat atunci, pe Brucan, aproape cu toţii, drept un „nebun” care nu ştie ce vorbeşte.
Ei bine, astăzi, la mai bine de 20 de ani de la declaraţia cu pricina, noi toţi, suntem obligaţi să-i dăm dreptate politologului. Ba, chiar mai mult de atât. Constatăm cu stupoare că Brucan a fost cam optimist în aprecieri.

Mi-am amintit de Silviu Brucan zilele trecute auzind o altă declaraţie, făcută, de data aceasta, de către secretarul de stat Adrian Rădulescu, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) despre viitorul agriculturii României. Cu prilejul unui târg, Rădulescu afirma că : „ Mai avem nevoie de 15-20 de ani pentru a ajunge la o agricultură performantă”, referindu-se, desigur, la dezvoltarea agriculturii autohtone.  Dacă în urmă cu 20 de ani m-am îndoit de vorbele lui Silviu Brucan, astăzi, nu mă mai mir de cele ale lui Rădulescu. Constat însă, încă o dată,  cu tristeţe,  cât de departe suntem noi, românii, ( şi ) din punct de vedere agricol, comparativ cu europenii.
Până la urmă contează mai puţin cauzele ori  numărul exact de ani. Ceea ce pe noi ne doare cel mai tare este însăşi existenţa unei diferenţe mari, late, vizibile cu ochiul liber dintre noi şi alte ţări europene. 

Fermieri maghiari_b

Ironia vine însă din altă parte. Să mă explic. Ca ţară ieşită din comunism era natural să existe diferenţe de dezvoltare faţă de ţările vestice îndeosebi. Într-un fel era planificarea lui Ceauşescu şi în alt fel marketingul capitalist. Numai că deosebirile dintre „noi” şi „ei” ar fi fost mai explicabil să se regăsească cu precădere în domenii „grele”, precum tehnologie, construcţii de maşini, cercetare poate chiar şi comerţ. Agricultura, ţinând cont tocmai de specificul şi potenţialul României, ar fi trebuit să aibe cel mai puţin de recuperat. În realitate, simţim asta cu toţii zi de zi, agricultura a rămas „cenuşăreasa” economiei în vreme ce alte domenii, cum sunt telecomunicaţiile şi comerţul, bunăoară,  s-au dezvoltat exponenţial în ultimii 20 de ani. De aceea, de fapt, mâhnirea noastră este şi mai mare. Pentru că realmente am fi putut, dar n-am făcut...


Măcar ca acest lucru să ne ambiţioneze acum, în mod sigur putem face asta,  şi să învăţăm mai bine şi mai repede din greşelile trecutului. Astfel încât peste doar câţiva ani să ne amintim cu vădită satisfacţie de declaraţia lui Rădulescu. Şi să constatăm cu bucurie că secretarul de stat s-a înşelat. În ceea ce priveşte numărul mult prea mare de ani anticipat, desigur.


Vizualizat: 1796 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
mariana cristea
|
05. 24, 2011. Tuesday 20:05
DOMNUL RADULESCU CU CEVA TIMP IN URMA PROMITEA MULTE PENTRU TARANI ,DAR CUM SCAUNUL DE LA MINISTER ESTE CONFORTABIL ,NU MAI ARE ROST SA FACA CEVA PENTRU TARANI. ASA CA MAI BINE SA TACA.
2.
STANGU ADRIANA
|
05. 24, 2011. Tuesday 11:15
DESIGUR ESTE UN TEST CONSTATATOR CORECT DAR CINE E DE VINA? SPECIALISTII DIN AGRICULTURA "SUPERPERFORMERII" CINSTITI CORECTI ,FARA BANI NU AU FOST AJUTATI SI INCURAJATI DE NOUL SISTEM capitalismul infantil, haotic si care a incurajat HOTII DIN ACEST MOTIV TARA IMPORTA IDEI DE LA CEI CARE SI-AU RESPECTAT SPECIALISTII SI I-AU PLATIT LA JUSTA LOR VALOARE. MINISTERUL AGRICULTURII ARE UN STAFF DE 20 ANI NEPERFORMANT, AU FOST PUSI SA DEA EXPLICATII DE CE STAU ACOLO DACA AGRICULTURA ROMANIEI ESTE CU 50 ANI IN URMA FATA DE 1989? CINE NE FACE DREPTATE NOUA ROMANILOR? ASTEPTAM SA CUMPERE PRINTUL ANGLIEI SI RESTUL TERITORIULUI ROMANIEI CA SA PROGRESAM.
1.
Popica
|
05. 24, 2011. Tuesday 01:41
Este cumva vorba despre acel domn Radulescu care a "manageriat" exemplar si Compania Muntenia, dand un exemplu de organizare in agricultura romaneasca? :)))
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

#colinaharavesting #masseyferguson #MF7360PLI #combinaMF

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă. Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

De ziua ta iubito...

De ziua ta iubito...
Ce i-a luat Bulă soţiei de ziua ei? Detalii