Adama
Vinasa Rompak

OPINIE. Plafonarea subvenţiilor va reduce spre ZERO vânzările de terenuri către cetăţenii străini!

Publicat: 21 august 2018 - 21:50
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Asta deoarece, se pare, afacerile mari agricole sunt mult mai vulnerabile la ofertele de achiziţie pe bani mulţi ale investitorilor străini. Cum s-a întâmplat recent cu Agricost IMB, Promat Comimpex şi Agroind Cauaceu...

Tentaţia este mare şi pentru deţinătorul afacerii, cât şi pentru cei care caută o investiţie profitabilă pe termen lung şi foarte lung. Aşa cum este şi va fi întotdeauna agricultura. Dacă, la început, plafonarea subvenţiilor mi se părea dezastruoasă pentru fermele mari din România, mă văd nevoit să recunosc că plafonarea este o măsură benefică pentru viitorul agriculturii româneşti. Asta pentru că varianta plafonării pe fermă, la limita de 100.000 euro, ar face inatractivă o investiţie de portofoliu în fermele mari şi foarte mari. Iar fermele mici şi medii, care sunt cele mai adaptabile şi deţinute într-o majoritate foarte mare de fermieri români, ar putea beneficia de subvenţii mai mari/ha deoarece suma subvenţiilor per ansamblu nu va fi afectată. Iar „paguba” din bugetele coloşilor va fi redistribuită spre fermierii mici şi medii, care sunt sub bariera plafonării. În plus s-ar rezolva şi problema terenurilor care migrează spre investitorii străini, deoarece un fermier cu 200-300 ha nu va vinde niciodată afacerea! Deoarece e un business strict de familie, care le asigură viitorul, pe când vânzarea nu ar fi deloc o soluţie!

Bineînţeles că, inclusiv cei care au investit cu speranţa milioanelor de euro care veneau din subvenţiile pe suprafaţă, vor începe să renunţe ori să-şi împartă terenurile. Natural se va schimba şi tendinţa de expansiune a fermelor foarte mari, care sunt atractive şi pentru politic. Asta din ce în ce mai vizibil. Dar aş prefera să nu alunec în partea aceasta.
Cert este că plafonarea va face bine proprietăţii agricole naţionale. Iar cei care ştiu să facă agricultură vor reuşi să-şi valorifice eficienţa din fermele foarte mari pentru a se păstra cât mai sus în piaţă. Eventual prin rotunjirea afacerilor axate doar pe export de cereale. Mai ales că plafonarea vine laolaltă cu decontarea cheltuielilor cu personalul!

Una peste alta, trebuie înţeles că eventuala plafonare a subvenţiilor nu va fi chiar aşa dezastruoasă precum o zugrăvesc cei de la putere. Cei care vor pierde, cu certitudine, la punguţa electorală ceva bănuţi, dacă plafonarea va fi adoptată.

parcele-terenuri_b

Vizualizat: 7509 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

BRUXELLES: 1.385 DE FERME DIN ROMÂNIA, AFECTATE DE PLAFONAREA SUBVENȚIILOR!

BRUXELLES: 1.385 DE FERME DIN ROMÂNIA, AFECTATE DE PLAFONAREA SUBVENȚIILOR!

DISCUȚII APRINSE DESPRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR. Sunt 1385 de ferme care ar putea fi afectate de plafonare, adică 0,1% din totalul exploatațiilor agricole. Banii eonomisiți cu plafonarea plăților directe până la suma de 100.000 de euro, așa cum este propunerea Comisiei Europene, rămân în România și trebuie să fie folosiți pentru creșterea ajutorului financiar acordat fermelor mici și mijlocii, a spus directorul general al Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri, din Comisia Europeană.

DECÂT PLAFONARE, MAI BINE PLĂȚI DIRECTE REGRESIVE!

DECÂT PLAFONARE, MAI BINE PLĂȚI DIRECTE REGRESIVE!

MADR LUCREAZĂ LA UN SCENARIU! Ministerul Agriculturii și România nu susțin plafonarea plăților directe pe fermă la o anumită sumă, măsură anunțată, pe 1 iunie 2018, de Comisia Europeană. Nu susținem plafonarea obligatorie a plăților, mai degrabă opțiunea plăților regresive, a declarat Alexandru Potor, secretar de stat MADR.

FERMIERUL ROMÂN CARE VA PIERDE CELE MAI MULTE MILIOANE DE EURO LA PLAFONAREA SUBVENȚIILOR!

FERMIERUL ROMÂN CARE VA PIERDE CELE MAI MULTE MILIOANE DE EURO LA PLAFONAREA SUBVENȚIILOR!

LOVITURĂ PUTERNICĂ! Acum încasează aproximativ 17 milioane de euro din subvenții europene. Exploatează cea mai mare suprafață agricolă din România și deține cea mai mare fermă din Europa. Plafonarea subvențiilor pe fermă, propunerea Comisiei Europene, îl lasă pe acest fermier român fără milioane de euro încasate anual de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

EXCLUSIV! DAEA: 4 MILIOANE HA DIN ROMÂNIA AFECTATE DE PLAFONAREA SUBVENȚIILOR!

EXCLUSIV! DAEA: 4 MILIOANE HA DIN ROMÂNIA AFECTATE DE PLAFONAREA SUBVENȚIILOR!

DECLARAȚIA MINISTRULUI AGRICULTURII, EXCLUSIV PENTRU AGROINFO! Aproape jumătate din suprafața agricolă a țării ar urma să fie afectată de plafonarea subvențiilor pe fermă, declară ministrul agriculturii, Petre Daea. Sunt 13.000 de fermieri români care exploatează 5,1 milioane ha. Din această suprafață, cca 4 milioane ha ar urma să fie impactate de plafonare. Comisia Europeană a propus pentru PAC post 2020 plafonarea subvențiilor pe fermă la suma de 100.000 de euro.

ADEVĂRUL despre PLAFONAREA SUBVENŢIILOR AGRICOLE! Ce se întâmplă cu BANII FERMIERILOR după 2020!

ADEVĂRUL despre PLAFONAREA SUBVENŢIILOR AGRICOLE! Ce se întâmplă cu BANII FERMIERILOR după 2020!

NEGOCIERI ISTORICE PRIVIND VIITORUL SUBVENŢIILOR AGRICOLE. Proiectul de buget al UE pentru perioada 2021-2027 va fi publicat pe 2 mai 2018. Banii alocaţi fermierilor prin Politica Agricolă Comună (PAC) după 2020 sunt un capitol extrem de important. Se vorbeşte despre reducerea fondurilor pentru agricultură şi despre limitarea plăţilor directe pentru fermieri.

Germania a adoptat proiectul de reformă a PAC. Plafonarea pentru plăţile directe nu va fi utilizată

Germania a adoptat proiectul de reformă a PAC. Plafonarea pentru plăţile directe nu va fi utilizată

Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege pentru a pune în practică proiectul de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC). Berlinul a optat pentru varianta care modifică cel mai puţin posibil mecanismele actuale, transmite AFP.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
dan l
|
08. 26, 2018. Sunday 06:36
o tema falsa, dar daca tot distribui tampenii ia spune domnule cat e subventia pe ha de e asa avantajos, ca asa sustii, o fii 3000 euro o fi 5000 euro care domnule sunt cheltuielile pe ha de la prima brazda si pan la ultimu bob in hambar ? sau dumitale sustii pe alde musca care a furat cap curtici si acu nu mai are nimic sau pe baciu si alti fosti tovarasi acu mari fermieri deci ia zii
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii