Asta deoarece, se pare, afacerile mari agricole sunt mult mai vulnerabile la ofertele de achiziţie pe bani mulţi ale investitorilor străini. Cum s-a întâmplat recent cu Agricost IMB, Promat Comimpex şi Agroind Cauaceu...
Tentaţia este mare şi pentru deţinătorul afacerii, cât şi pentru cei care caută o investiţie profitabilă pe termen lung şi foarte lung. Aşa cum este şi va fi întotdeauna agricultura. Dacă, la început, plafonarea subvenţiilor mi se părea dezastruoasă pentru fermele mari din România, mă văd nevoit să recunosc că plafonarea este o măsură benefică pentru viitorul agriculturii româneşti. Asta pentru că varianta plafonării pe fermă, la limita de 100.000 euro, ar face inatractivă o investiţie de portofoliu în fermele mari şi foarte mari. Iar fermele mici şi medii, care sunt cele mai adaptabile şi deţinute într-o majoritate foarte mare de fermieri români, ar putea beneficia de subvenţii mai mari/ha deoarece suma subvenţiilor per ansamblu nu va fi afectată. Iar „paguba” din bugetele coloşilor va fi redistribuită spre fermierii mici şi medii, care sunt sub bariera plafonării. În plus s-ar rezolva şi problema terenurilor care migrează spre investitorii străini, deoarece un fermier cu 200-300 ha nu va vinde niciodată afacerea! Deoarece e un business strict de familie, care le asigură viitorul, pe când vânzarea nu ar fi deloc o soluţie!
Bineînţeles că, inclusiv cei care au investit cu speranţa milioanelor de euro care veneau din subvenţiile pe suprafaţă, vor începe să renunţe ori să-şi împartă terenurile. Natural se va schimba şi tendinţa de expansiune a fermelor foarte mari, care sunt atractive şi pentru politic. Asta din ce în ce mai vizibil. Dar aş prefera să nu alunec în partea aceasta.
Cert este că plafonarea va face bine proprietăţii agricole naţionale. Iar cei care ştiu să facă agricultură vor reuşi să-şi valorifice eficienţa din fermele foarte mari pentru a se păstra cât mai sus în piaţă. Eventual prin rotunjirea afacerilor axate doar pe export de cereale. Mai ales că plafonarea vine laolaltă cu decontarea cheltuielilor cu personalul!
Una peste alta, trebuie înţeles că eventuala plafonare a subvenţiilor nu va fi chiar aşa dezastruoasă precum o zugrăvesc cei de la putere. Cei care vor pierde, cu certitudine, la punguţa electorală ceva bănuţi, dacă plafonarea va fi adoptată.