Alimentele se vor scumpi cu până la 40 la sută în următorul deceniu, pe fondul unei cereri mai ridicate din partea pieţelor emergente şi a producţiei de biocombustibili, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) din cadrul ONU şi al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care avertizează asupra posibilităţii extinderii foametei şi a insecurităţii alimentaţiei.
Previziunile sunt legate de preţul cerealelor, care până în 2020 va creşte cu 15-40%, iar în termeni reali, creşterea va fi şi mai mare, în funcţie de inflaţie. Analiştii anticipează o scumpire a preţului la uleiul vegetal cu peste 40%, iar cel al lactatelor cu 16-45%. În schimb, preţul cărnii nu va înregistra un salt la fel de spectaculos, chiar dacă cererea se va dezvolta considerabil.
Preţurile din sectorul agricol au scăzut faţă de nivelurile record înregistrate în urmă cu doi ani, însă sunt preconizate noi creşteri, fără a mai reveni totuşi la nivelurile medii înregistrate în ultimul deceniu. Chiar dacă raportul susţine că producţia va acoperi cererea de carne, subliniază faptul că recentele creşteri de preţ şi criza economică au contribuit la răspândirea foametei şi a insecurităţii legate de hrană.
Raportul ONU afirmă că aproximativ un miliard de oameni, adică aproape o şesime din populaţia lumii, suferă de subnutriţie în prezent. Agenţia consideră că pentru a se asigura necesarul global de hrană este nevoie de producţii mai mari, dar şi de norme care să încurajeze comerţul internaţional cu produse alimentare, pentru distribuirea surplusului în zonele sărace.
Experţii FAO arată că Brazilia înregistrează cel mai puternic ritm de creştere al producţiei agricole, aceasta fiind anticipată a urca cu 40% în următorii zece ani. De asemenea, în ţări precum China, India, Rusia şi Ucraina producţia va creşte cu peste 20%.