Legea pieţelor a ieşit prost şi nu a rezolvat problema producătorilor români, spune Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor. Acesta consideră şi că intermediarii sunt „un rău necesar”.
Anunţată ca una dintre măsurile care va scoate intermediarii din pieţe şi va proteja producătorii adevăraţi, Legea pieţelor (Legea 145/2014) a fost aprobată la finalul anului trecut şi este în vigoare de la începutul lunii mai 2015. După discuţii cu reprezentanţi ai producătorilor agricoli şi ai administratorilor de pieţe, MADR a publicat, în luna iunie a.c., un proiect de modificare a Legii pieţelor.
Preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor a explicat, într-un interviu pentru Agerpres, de ce nu este funcţională Legea pieţelor în forma în care este acum.
„Din punctul meu de vedere, Legea pieţelor a ieşit prost. Este o chestie oarecum semănătoristă în România şi văd că funcţionează la Ministerul Agriculturii. Pe ideea că trebuie să stea ţăranul în piaţă să vândă. După mine, cei care spun că trebuie să stea ţăranul în piaţă nu prea ştiu sau nu prea fac piaţa sau nu au o legătură directă cu cine stă în piaţă. Vă dau un exemplu. Ţăranul stă să cultive, nu are timp să vândă în piaţă. Ţăranul adevărat nu are diversificarea pe care o are un precupeţ în piaţă, el are marfă pe timp şi pe zone. El nu îşi permite să ţină o masă tot timpul, să o plătească, şi atunci aş zice că sunt un rău necesar comercianţii.
Dacă ne uităm în marile capitale europene o să vedeţi că există magazine de proximitate care vând produse ieftine, dar nu ei sunt proprietarii, ei sunt comercianţii, au contracte cu cei care le aduc legumele respective. Putem să încurajăm ţăranii să vină în pieţe volante, dar vă asigur că aceia care stau în piaţă, chiar dacă în spate au 3-4 hectare de teren şi un pic de grădină şi mai produc câte ceva, o parte din marfa pe care o vând este cumpărată. Ştiţi ce se întâmplă cu această lege? O punem acum pe ţaţa Aglaia care venea şi ea cu trei rădăcini la piaţă să îşi facă un fel de contabilitate simplă, să scrie în carnetul respectiv cu câte legături a venit şi când pleacă cu câte a rămas”, a spus Nini Săpunaru.
„Legea pieţelor nu a rezolvat problema producătorilor români”
„De fapt, noi trebuie să stabilim o lege care să fie şi aplicată. Nu poţi să faci o lege pe care nu poţi să o aplici. Dacă aş aplica acum legea, la jumătate dintre cei care vând acum în pieţe trebuie să le confisc marfa. Ori aceasta nu este o soluţie (...). Trebuie să găsim o soluţie pentru că Legea nu a rezolvat problema producătorilor români. De exemplu, sunt unii care au fost obligaţi să se facă PFA pentru că au luat fonduri europene, dar ei sunt în continuare ţărani, producători români, dar nu mai au acces la acele mese pentru că acum sunt PFA şi nu intră în piaţă în zona aceea de 40% unde au acces doar cei cu atestat de producător. Ori atestat de producător nu poţi să îi dai unui PFA, chiar dacă este producător român, chiar dacă produce roşii româneşti. El a luat ceva fonduri europene pentru un solar, pentru o seră, şi nu mai poate veni acolo. Va veni, dar la mesele dedicate societăţilor şi intră în acelaşi regim cu societăţile. Însă, tendinţa cumpărătorului este să se ducă la ţărani, în zona dedicată lor, dar acolo de cele mai multe ori nu este marfă românească tot timpul. Trebuie să fim rezonabili, roşiile româneşti au început să se vândă din luna iunie, de când au început să iasă cei care au solarii, şi până la toamnă, iar pe urmă vom avea doar roşii turceşti, greceşti sau italieneşti. El, ţăranul, trebuie să vândă ceva pentru că altfel de ce a cumpărat mesele acelea din pieţe, ca să se uite la ele? (...)”, a adăugat preşedintele Comisiei de Agricultură.
„Intermediarii sunt un rău necesar”
Acesta consideră că intermediarii au rolul lor pe piaţă şi că aceştia nu vor putea fi eliminaţi niciodată.
„Trebuie să stăm de vorbă cu ei să găsim o soluţie prin care să reglementăm corect această lege. Cred că ea a fost trecută pe repede înainte, mai mult cu ideea de a pune un impozit asupra lor (producătorilor -n.red.). Chiar nu funcţionează această lege, dacă o să mergeţi acum în pieţe o să vedeţi că ea nu funcţionează pentru micii producători, poate doar pentru cei mari care şi-au făcut asociaţie. Există o lege economică, care spune că unul produce şi ca să ajungă produsul la piaţă trebuie să existe şi un intermediar. A rămas de pe vremea lui Ceauşescu şi din vremea comuniştilor că trebuie să fie ţăranul în piaţă. Acum este altă poveste şi aş spune că intermediarul este un rău necesar. Vreau să văd eu un economist care va spune că putem să eliminăm samsarul. Niciodată nu vom putea elimina intermediarul. Producătorul de la care cumpăr vine acum o dată pe zi în piaţă, dar în urmă cu două săptămâni venea o dată la două sau la trei zile. El cultivă un pic de varză, ceapă, nişte roşii, dar nu le are pe toate. Cei care au făcut această lege (Legea pieţelor -n.red.) nu s-au dus să cumpere în piaţă cu plasa cartofii şi legumele de toamnă, pentru că ar fi văzut că sunt mai mulţi comercianţi decât producători. Comerciantul trebuie să stea în piaţă, dar trebuie să existe şi o metodă prin care el să preia marfa direct de la producător”, mai crede Nini Săpunaru.
„Aş prefera să dau banul unui producător român, chit că acesta vinde printr-un intermediar în piaţă”
„Interesul nostru este ca producătorul român să producă şi să îşi vândă marfa pe piaţă. Cu cât producem mai mult şi vindem pe piaţă, rămân mai mulţi bani în România, dar cu cât cumpărăm mai multă marfă din Turcia sau Grecia, banul nostru îl dăm în altă parte. Aş prefera să îl dau unui producător român, chit că acesta vinde printr-un intermediar în piaţă. Pe mine mă interesează de unde ia marfa intermediarul, mă interesează ca marfa să fie din România, să cumpăr o roşie românească cu gust. Repet încă o dată, legea aşa cum este acum este o lege proastă şi nu va funcţiona. Sunt multe chestiuni făcute din birou, pentru care nu s-a discutat cu producătorii”, a conchis preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.