Adama
Vinasa Rompak

Nini Săpunaru: Legea pieţelor a ieşit prost. Intermediarul este un rău necesar

Publicat: 14 iulie 2015 - 21:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Legea pieţelor a ieşit prost şi nu a rezolvat problema producătorilor români, spune Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor. Acesta consideră şi că intermediarii sunt „un rău necesar”.

Anunţată ca una dintre măsurile care va scoate intermediarii din pieţe şi va proteja producătorii adevăraţi, Legea pieţelor (Legea 145/2014) a fost aprobată la finalul anului trecut şi este în vigoare de la începutul lunii mai 2015. După discuţii cu reprezentanţi ai producătorilor agricoli şi ai administratorilor de pieţe, MADR a publicat, în luna iunie a.c., un proiect de modificare a Legii pieţelor.

Preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor a explicat, într-un interviu pentru Agerpres, de ce nu este funcţională Legea pieţelor în forma în care este acum.

Din punctul meu de vedere, Legea pieţelor a ieşit prost. Este o chestie oarecum semănătoristă în România şi văd că funcţionează la Ministerul Agriculturii. Pe ideea că trebuie să stea ţăranul în piaţă să vândă. După mine, cei care spun că trebuie să stea ţăranul în piaţă nu prea ştiu sau nu prea fac piaţa sau nu au o legătură directă cu cine stă în piaţă. Vă dau un exemplu. Ţăranul stă să cultive, nu are timp să vândă în piaţă. Ţăranul adevărat nu are diversificarea pe care o are un precupeţ în piaţă, el are marfă pe timp şi pe zone. El nu îşi permite să ţină o masă tot timpul, să o plătească, şi atunci aş zice că sunt un rău necesar comercianţii. 

Dacă ne uităm în marile capitale europene o să vedeţi că există magazine de proximitate care vând produse ieftine, dar nu ei sunt proprietarii, ei sunt comercianţii, au contracte cu cei care le aduc legumele respective. Putem să încurajăm ţăranii să vină în pieţe volante, dar vă asigur că aceia care stau în piaţă, chiar dacă în spate au 3-4 hectare de teren şi un pic de grădină şi mai produc câte ceva, o parte din marfa pe care o vând este cumpărată. Ştiţi ce se întâmplă cu această lege? O punem acum pe ţaţa Aglaia care venea şi ea cu trei rădăcini la piaţă să îşi facă un fel de contabilitate simplă, să scrie în carnetul respectiv cu câte legături a venit şi când pleacă cu câte a rămas”, a spus Nini Săpunaru.

„Legea pieţelor nu a rezolvat problema producătorilor români”

„De fapt, noi trebuie să stabilim o lege care să fie şi aplicată. Nu poţi să faci o lege pe care nu poţi să o aplici. Dacă aş aplica acum legea, la jumătate dintre cei care vând acum în pieţe trebuie să le confisc marfa. Ori aceasta nu este o soluţie (...). Trebuie să găsim o soluţie pentru că Legea nu a rezolvat problema producătorilor români. De exemplu, sunt unii care au fost obligaţi să se facă PFA pentru că au luat fonduri europene, dar ei sunt în continuare ţărani, producători români, dar nu mai au acces la acele mese pentru că acum sunt PFA şi nu intră în piaţă în zona aceea de 40% unde au acces doar cei cu atestat de producător. Ori atestat de producător nu poţi să îi dai unui PFA, chiar dacă este producător român, chiar dacă produce roşii româneşti. El a luat ceva fonduri europene pentru un solar, pentru o seră, şi nu mai poate veni acolo. Va veni, dar la mesele dedicate societăţilor şi intră în acelaşi regim cu societăţile. Însă, tendinţa cumpărătorului este să se ducă la ţărani, în zona dedicată lor, dar acolo de cele mai multe ori nu este marfă românească tot timpul. Trebuie să fim rezonabili, roşiile româneşti au început să se vândă din luna iunie, de când au început să iasă cei care au solarii, şi până la toamnă, iar pe urmă vom avea doar roşii turceşti, greceşti sau italieneşti. El, ţăranul, trebuie să vândă ceva pentru că altfel de ce a cumpărat mesele acelea din pieţe, ca să se uite la ele? (...)”, a adăugat preşedintele Comisiei de Agricultură.

Vânzare piață mici producători_b

„Intermediarii sunt un rău necesar”

Acesta consideră că intermediarii au rolul lor pe piaţă şi că aceştia nu vor putea fi eliminaţi niciodată.

„Trebuie să stăm de vorbă cu ei să găsim o soluţie prin care să reglementăm corect această lege. Cred că ea a fost trecută pe repede înainte, mai mult cu ideea de a pune un impozit asupra lor (producătorilor -n.red.). Chiar nu funcţionează această lege, dacă o să mergeţi acum în pieţe o să vedeţi că ea nu funcţionează pentru micii producători, poate doar pentru cei mari care şi-au făcut asociaţie. Există o lege economică, care spune că unul produce şi ca să ajungă produsul la piaţă trebuie să existe şi un intermediar. A rămas de pe vremea lui Ceauşescu şi din vremea comuniştilor că trebuie să fie ţăranul în piaţă. Acum este altă poveste şi aş spune că intermediarul este un rău necesar. Vreau să văd eu un economist care va spune că putem să eliminăm samsarul. Niciodată nu vom putea elimina intermediarul. Producătorul de la care cumpăr vine acum o dată pe zi în piaţă, dar în urmă cu două săptămâni venea o dată la două sau la trei zile. El cultivă un pic de varză, ceapă, nişte roşii, dar nu le are pe toate. Cei care au făcut această lege (Legea pieţelor -n.red.) nu s-au dus să cumpere în piaţă cu plasa cartofii şi legumele de toamnă, pentru că ar fi văzut că sunt mai mulţi comercianţi decât producători. Comerciantul trebuie să stea în piaţă, dar trebuie să existe şi o metodă prin care el să preia marfa direct de la producător”, mai crede Nini Săpunaru.

„Aş prefera să dau banul unui producător român, chit că acesta vinde printr-un intermediar în piaţă”

„Interesul nostru este ca producătorul român să producă şi să îşi vândă marfa pe piaţă. Cu cât producem mai mult şi vindem pe piaţă, rămân mai mulţi bani în România, dar cu cât cumpărăm mai multă marfă din Turcia sau Grecia, banul nostru îl dăm în altă parte. Aş prefera să îl dau unui producător român, chit că acesta vinde printr-un intermediar în piaţă. Pe mine mă interesează de unde ia marfa intermediarul, mă interesează ca marfa să fie din România, să cumpăr o roşie românească cu gust. Repet încă o dată, legea aşa cum este acum este o lege proastă şi nu va funcţiona. Sunt multe chestiuni făcute din birou, pentru care nu s-a discutat cu producătorii”, a conchis preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Vizualizat: 1688 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

MADR modifică Legea pieţelor: Producătorii pot cere carnete de comercializare pentru toată familia

MADR modifică Legea pieţelor: Producătorii pot cere carnete de comercializare pentru toată familia

După discuţii cu reprezentanţii producătorilor agricoli şi ai Asociaţiei Administratorilor de Pieţe, MADR a elaborat un proiect de Ordin privind modificarea şi completarea OMADR 20/208/2015 pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 9 alin.(1) din Legea nr.145/2014 (legea pieţelor).

Fermierii nemulțumiți de Legea piețelor. Ministrul Daniel Constantin, absent la întâlnirea cu fermierii

Fermierii nemulțumiți de Legea piețelor. Ministrul Daniel Constantin, absent la întâlnirea cu fermierii

Ocupat cu fuziunea politică, minstrul Agriculturii nu a onorat invitația Asociației Administratorilor de Piețe la evenimentul Trăiește sănătos, mănâncă românește, organizat sâmbătă, 20 iunie, la hotel Ramada Parc din București.

Legea pieţelor: Tone de produse confiscate şi amenzi de zeci de mii de lei pentru vânzători şi administratori de pieţe

Legea pieţelor: Tone de produse confiscate şi amenzi de zeci de mii de lei pentru vânzători şi administratori de pieţe

Poliţiştii sibieni împreună cu inspectorii de la Protecţia Consumatorului au confiscat, în 5 iunie 2015, peste o tonă de produse agricole de la comercianţii din cea mai mare piaţă a municipiului Sibiu. Tot o tonă de fructe şi legume au fost confiscate de poliţişti şi în Piaţa Centrală din municipiul Giurgiu, iar administratorul pieţei a fost amenat cu 20.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii pieţelor 145/2014.

Administratorii pieţelor din România susţin închiderea hipermarket-urilor duminica

Administratorii pieţelor din România susţin închiderea hipermarket-urilor duminica

Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România susţine propunerea legislativă iniţiată de deputaţii Nini Săpunaru şi Tinel Gheorghe cu privire la închiderea hipermarket-urilor duminica şi în zilele de sărbători legale.

Clarificări privind aplicarea Legii pieţelor

Clarificări privind aplicarea Legii pieţelor

În comunele unde nu sunt asociaţii, avizul consultativ poate fi eliberat de Camera Agricolă sau de Direcţia pentru Agricultură. Carnetul de comercializare are rol de chitanţier şi trebuie, obligatoriu, datat. Preţurile de tipărire, singurele pe care ar trebui să le plătească producătorii agricoli, sunt de 12,5 lei pentru carnetul de comercializare, respectiv 3,5 lei pentru atestatul de producător.

Mircea Croitoru: „În pieţe, a apărut nebunia!”

Mircea Croitoru: „În pieţe, a apărut nebunia!”

„În aceste zile, odată cu apariţia Legii pieţelor agroalimentare, a apărut nebunia, primăriile nu reuşesc să elibereze atestatele de producător şi carnetele de comercializare, pieţele sunt blocate, fermierii rămân cu marfa nevândută care se depreciază. Nimeni nu înţelege nimic, în loc să se simplifice lucrurile, mai tare sunt încurcate, e un haos total”, consideră Mircea Croitoru.

Pro și contra carnetului de comercializare. Elimină samsarii din piețe sau e o dublă impozitare a fermierilor?

Pro și contra carnetului de comercializare. Elimină samsarii din piețe sau e o dublă impozitare a fermierilor?

Carnetul de comercializare este un document creat cu scopul eliminării samsarilor din piețe, spune ministrul Daniel Constantin. Oierii sunt convinși că e un motiv să fie dublu impozitați.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii