FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Mici fermieri, vi se pregăteşte ceva!

Publicat: 19 august 2021 - 23:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Economiei vrea să legalizeze comerţul cu produse agroalimentare în cadrul grupurilor sau comunităţilor de producători locali şi consumatori pe platformele online.

„Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va fi legalizat modelul de afaceri from-farm-to-fork (de la fermă la furculiţă), extins în Europa, dar considerat până acum ilegal în România de către ANPC”, a anunţat, pe Facebook, ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

„Azi (18 august- n.red.) am pus în transparenţă un proiect pentru debirocratizarea comerţului. Proiectul desfiinţează mai multe bariere inutile şi rente de băieţi deştepţi. Ce facem concret? (...) De exemplu, în Europa s-a extins recent modelul de afaceri „from-farm-to-fork”, adică direct de la fermă la furculiță, fără intermediari. Cum funcționează? Fermierii se adună pe rețele de socializare împreună cu clienții lor și spun ce produse au pe stoc. Clienții încep să plaseze comenzi. Și, ca să evite costurile recurente de transport, se întâlnesc o dată pe săptămână timp de o oră să își livreze produsele comandate. Practic, oamenii cumpără direct de la fermier. Mai toate conceptele și politicile pe care le susține Uniunea Europeană de lanț scurt, bio, eco, green sunt acoperite de acest model de afaceri.

Toate produsele sunt verificate de ANSVSA și toate entitățile sunt înregistrate la ANAF. Dar ce să vezi, protecția consumatorului de la noi zice că e ilegal modelul de business practicat în restul Europei.

Adică taman statul care pretinde că vrea să ne apere, ne ia dreptul de a avea opțiuni. Deci, de fapt, nu ne apără deloc. Ne împiedică să alegem dintr-o gamă mai largă de servicii și ne trimite la vechile lanțuri de magazine. Nu avem nimic contra lor, dar românii au dreptul să aibă cât mai multe opțiuni. Din toate aceste motive, am clarificat lucrurile în acest proiect de lege, astfel încât să fie clar pentru toți că modelul este legal și nu trebuie sub niciun pretext blocat”, a scris Năsui pe pagina sa de Facebook.

Ce este REKO?

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de OUG, în ultimii ani la nivelul Europei s-a dezvoltat un model inovativ, numit REKO, de desfacere şi vânzare a produselor direct de la producătorul local la consumator prin intermediul unor platforme electronice online, reţele sociale, aplicaţii etc.

Modelul de desfacere presupune organizarea unor grupuri sau comunităţi de producători locali şi consumatori pe o platformă online unde producătorii îşi listează oferta de vânzare în mod regulat/periodic, săptămânal sau la un alt interval propriu, iar consumatorii interesaţi plasează comenzi prin intermediul platformei sub forma unor mesaje/comentarii/etc care exprimă acordul de voinţă în sensul cumpărării. Astfel, acordul de voinţă al contractului de vânzare se încheie la distanţă, online, urmând ca livrarea şi plata să aibă loc ulterior, asemeni altor sisteme de comercializare cu livrare cunoscute deja economiei româneşti.

Ulterior, producătorii şi cumpărătorii se întâlnesc la un anumit loc şi timp prestabilit pentru livrarea/plata produselor, pe o perioadă de timp scurtă care permite tuturor părţilor, în funcţie de numărul de vânzători/cumpărători şi de comenzi, să efectueze operaţiunile de predare-primire şi/sau plată după caz.

Locul prestabilit este în general, dar nu obligatoriu, asigurat de organizatorul grupului REKO într-o zonă domeniu privat, fie proprietate proprie, fie proprietate a unui terţ având acordul acestuia. Astfel de locuri pot fi parcări comerciale amenajate temporar pentru operaţiunile de livrare sau alte spaţii similare care permit organizarea acestei activităţi. În unele ţări ea are loc inclusiv pe domeniul public, în pieţe, parcuri, sau alte spaţii similare şi accesibile.

Relaţiile de comerţ au loc între fiecare producător şi fiecare consumator în parte, în mod direct, independent (fără intermediari) şi în avans, la distanţă, prin intermediul mijloacelor electronice. Fiecare producător răspunde în nume propriu de relaţia sa directă cu consumatorul şi de activitatea sa de producţie, comercializare şi livrare. Cu ocazia predării-preluării comenzilor are loc o simplă livrare, iar toţi producătorii garantează şi răspund pentru desfăşurarea activităţilor de livrare, producţie şi/sau comercializare în deplină legalitate din punct de vedere fiscal, sanitar-veterinar etc. Organizatorul grupului/întâlnirilor poate fi unul dintre producătorii care vând în cadrul grupului, sau o persoană care asigură alte servicii de organizare, marketing etc.

Avantajele sunt multiple atât pentru producători, cât şi pentru consumatori. Pe de o parte, consumatorii au oportunitatea să comande o varietate de produse locale şi proaspete de la mai mulţi producători diferiţi cu livrarea în acelaşi loc şi în acelaşi moment, prin mijloace electronice uşor accesibile şi facile, fără să existe limite minime per comandă sau condiţionarea de un pachet predefinit, fără costuri suplimentare de livrare, taxe de procesare a plăţii cu cardul sau cash etc.

În oglindă, producătorii se bucură şi ei de posibilitatea comercializării în avans a produselor printr-un sistem eficient, simplu şi nebirocratic, predictibilitatea comenzilor şi veniturilor la intervale regulate scurte, transportul organizat doar al produselor solicitate, efecte de cross-marketing extinse şi posibilitatea unei implicări/investiţii ajustată la talia producţiei dar şi ajustabilă uşor atât în sensul extinderii cât şi al restrângerii activităţii, diversificarea vânzărilor şi minimizarea riscului de desfacere către un număr limitat de cumpărători, posibilitatea concentrării livrării într-o singură zi şi un interval scurt de timp, minimizarea costurilor de livrare către mai mulţi clienţi printr-o singură întâlnire etc.

Nu în ultimul rând, modelul permite ambelor părţi integrarea într-o comunitate locală de producători şi cumpărători cu aceleaşi interese, un schimb de informaţii uşor şi transparent, o legătură directă între producător şi consumator şi o buclă scurtă de feedback etc. Standardul de calitate, categoriile de produse acceptate şi regulamentul grupurilor se stabileşte individual de organizator, şi încurajează apariţia şi organizarea unor grupuri concurente de antreprenori şi producători care pot adapta modelul unor condiţii, nevoi sau standarde specifice.

Din 2013 până în prezent, acest tip de model s-a extins la sute de grupuri locale în Europa, dar şi pe alte continente, reunind zeci de mii de producători locali şi milioane de consumatori pentru comercializarea unor produse proaspete, sănătoase şi de origine locală într-un model economic sustenabil şi avantajos. Modelul REKO se încadrează într-un lanţ scurt de producţie şi direct „de la fermă la furculiţă” (From farm to fork), dar şi în strategia verde a Uniunii Europene, iar promotorii modelului REKO, inclusiv fondatorul Thomas Snellman, au fost decernaţi cu multiple premii de excelenţă pentru inovare socială şi sustenabilitate la nivel internaţional, inclusiv de către Ministrul Agriculturii din Finlanda, unde au fost organizate primele astfel de grupuri, scriu iniţiatorii proiectului.

De asemenea, acest mod de comercializare s-a dovedit a fi nu doar convenabil, sustenabil, sănătos şi ecologic, dar în contextul pandemiei, modelul a reprezentat o alternativă sănătoasă, rezilientă şi robustă pentru susţinerea producătorilor locali într-o perioadă dificilă, dar şi pentru livrarea către consumatori a produselor dorite într-un cadru sigur.

Modelul REKO îşi desfăşoară activitatea în baza legislaţiei europene, fără necesitatea unor avize speciale din partea instituţiilor statului deoarece în cadrul evenimentelor/întâlnirilor nu are loc o activitate de tip piaţă ci strict livrarea (predarea-primirea) comenzilor efectuate în avans, în mediul online.

Grupurile de producători care îşi vând produsele pe internet nu sunt considerate pieţe publice

Din nefericire, cadrul de reglementare românesc este neclar cu privire la acest tip de activitate, existând un nivel ridicat de nesiguranţă din partea organizatorilor de astfel de grupuri, dar şi a producătorilor şi consumatorilor care îşi desfăşoară activitatea comercială şi livrările prin intermediul lor. Pe de altă parte, neclarităţile acestui cadru generează o lipsă de uniformitate în comportamentul autorităţilor locale/regionale şi împiedică inovarea şi testarea noilor soluţii de comercializare, adaptarea lor la condiţiile şi nevoile specifice ale diferitelor regiuni sau grupuri de producători/consumatori, şi permite totodată aplicarea arbitrară a unor sancţiuni administrative sau contravenţionale pentru o activitate legală şi benefică comunităţii.

Este important de menţionat faptul că activitatea grupurilor de tip REKO, de contractare la distanţă şi livrare organizată, nu este o activitate de tip piaţă/târg (permanentă sau volantă) astfel cum sunt cele reglementate de HG nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice sau OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă. Având în vedere diferenţele esenţiale dintre cele două tipuri de activităţi (încheierea contractelor la distanţă, livrarea organizată, orarul scurt de desfăşurare etc.), grupurile REKO nu sunt susceptibile de a fi categorizate drept „piaţă” publică.

Cu toate acestea, este utilă introducerea unei norme de clarificare în acest sens, prin exceptarea expresă de la normele Ordonanţei nr. 99/2000 a activităţilor privind livrarea/furnizarea de alimente în baza contractelor încheiate la distanţă.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului aşteaptă propuneri şi opinii pe acest subiect timp de 10 zile.

Vizualizat: 1797 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie MADR astăzi! Plățile pentru fermieri, crescători de animale!

Decizie MADR astăzi! Plățile pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2021 - 19:05

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern prin care este stabilită suma pentru acest an pentru plata subvenției APIA la motorina utilizată în agricultură.

Export din fermele românești! Se deschide o nouă piață!

Export din fermele românești! Se deschide o nouă piață!

20 septembrie 2021 - 18:57

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a semnat astăzi, 20 septembrie 2021, un protocol pentru o nouă piață unde vor putea exporta fermierii români. Ministerul Agriculturii a transmis un comunicat pentru Agroinfo.

Vin subvențiile APIA! Mesajul de ASTĂZI al șefului APIA pentru fermieri, crescători de animale!

Vin subvențiile APIA! Mesajul de ASTĂZI al șefului APIA pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2021 - 18:18

Ne apropiem cu pași repezi de startul plăților în avans aferente Campaniei 2021, le transmite directorul general APIA, Adrian Pintea, fermierilor, crescătorilor de animale, într-un mesaj publicat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Specie nouă de insectă descoperită de cercetătorii USAMV Cluj, botezată cu numele Simonei Halep!

Specie nouă de insectă descoperită de cercetătorii USAMV Cluj, botezată cu numele Simonei Halep!

20 septembrie 2021 - 17:49

O specie nouă de insectă, descoperită de cercetătorii USAMV Cluj-Napoca în județul Constanța, a fost denumită oficial în onoarea Simonei Halep, anunță USAMV Cluj Napoca într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii români îi cer ministrului agriculturii să devină aliatul lor!

Fermierii români îi cer ministrului agriculturii să devină aliatul lor!

20 septembrie 2021 - 11:01

Federația Națională PRO AGRO a transmis astăzi, pentru Agroinfo, o scrisoare deschisă adresată ministrului agriculturii, Adrian Oros. Fermierii îi cer șefului MADR să devină aliatul lor în lupta pentru un preț corect al produselor din fermele românești.

Model de tânăr fermier!

Model de tânăr fermier!

20 septembrie 2021 - 10:05

Tânărul fermier Alex Merka lucrează 10 hectare în comuna Bârcea Mare din județul Hunedoara. Cultivă legume și fructe, iar produsele muncii lui le vinde și la piață, dar și la un aprozar. Tânărul fermier a absolvit Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV Cluj, iar acum este masterand.

Anunț AFIR: Start de ASTĂZI depunere cereri pentru aceste ajutoare europene!

Anunț AFIR: Start de ASTĂZI depunere cereri pentru aceste ajutoare europene!

20 septembrie 2021 - 09:12

Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunţă lansarea în perioada 20 septembrie – 20 decembrie 2021 a primei sesiuni din 2021 de depunere a Cererilor de finanţare pentru submăsura 5.1 „Sprijin pentru investiții în acțiuni preventive menite să reducă consecințele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse și catastrofale - pentru beneficiarii privați” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Ajutoare europene fermieri, crescători animale în septembrie 2021!

Ajutoare europene fermieri, crescători animale în septembrie 2021!

20 septembrie 2021 - 07:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță pe site-ul oficial calendarul estimativ al ajutoarelor europene pentru fermieri, crescători animale care vor fi lansate până la sfârșitul acestei luni.

Dosar penal pentru primarul comunei gata de răscoală!

Dosar penal pentru primarul comunei gata de răscoală!

19 septembrie 2021 - 21:30

Primarul comunei Şuletea, Vaslui, Ciprian Tamaş, este cercetat pentru instigare publică după ce a postat pe pagina sa personală de Facebook un mesaj împotriva obligativităţii vaccinării, în care afirmă că politicienii care vor lua o astfel de măsură vor fi aşteptaţi "cu furcile, coasele şi securile".

Ministrul Oros: Primul efect va fi falimentul fermierilor!

Ministrul Oros: Primul efect va fi falimentul fermierilor!

19 septembrie 2021 - 20:57

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, la acest sfârșit de săptămână, la Cluj că fermierii sunt amenințați cu falimentul în ciuda subvențiilor agricole de care beneficiază în situația în care în UE sunt importate din țări terțe produse agroalimentare la prețuri mult mai mici.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii