Adama
Vinasa Rompak

Mici fermieri, vi se pregăteşte ceva!

Publicat: 19 august 2021 - 23:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Economiei vrea să legalizeze comerţul cu produse agroalimentare în cadrul grupurilor sau comunităţilor de producători locali şi consumatori pe platformele online.

„Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va fi legalizat modelul de afaceri from-farm-to-fork (de la fermă la furculiţă), extins în Europa, dar considerat până acum ilegal în România de către ANPC”, a anunţat, pe Facebook, ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

„Azi (18 august- n.red.) am pus în transparenţă un proiect pentru debirocratizarea comerţului. Proiectul desfiinţează mai multe bariere inutile şi rente de băieţi deştepţi. Ce facem concret? (...) De exemplu, în Europa s-a extins recent modelul de afaceri „from-farm-to-fork”, adică direct de la fermă la furculiță, fără intermediari. Cum funcționează? Fermierii se adună pe rețele de socializare împreună cu clienții lor și spun ce produse au pe stoc. Clienții încep să plaseze comenzi. Și, ca să evite costurile recurente de transport, se întâlnesc o dată pe săptămână timp de o oră să își livreze produsele comandate. Practic, oamenii cumpără direct de la fermier. Mai toate conceptele și politicile pe care le susține Uniunea Europeană de lanț scurt, bio, eco, green sunt acoperite de acest model de afaceri.

Toate produsele sunt verificate de ANSVSA și toate entitățile sunt înregistrate la ANAF. Dar ce să vezi, protecția consumatorului de la noi zice că e ilegal modelul de business practicat în restul Europei.

Adică taman statul care pretinde că vrea să ne apere, ne ia dreptul de a avea opțiuni. Deci, de fapt, nu ne apără deloc. Ne împiedică să alegem dintr-o gamă mai largă de servicii și ne trimite la vechile lanțuri de magazine. Nu avem nimic contra lor, dar românii au dreptul să aibă cât mai multe opțiuni. Din toate aceste motive, am clarificat lucrurile în acest proiect de lege, astfel încât să fie clar pentru toți că modelul este legal și nu trebuie sub niciun pretext blocat”, a scris Năsui pe pagina sa de Facebook.

Ce este REKO?

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de OUG, în ultimii ani la nivelul Europei s-a dezvoltat un model inovativ, numit REKO, de desfacere şi vânzare a produselor direct de la producătorul local la consumator prin intermediul unor platforme electronice online, reţele sociale, aplicaţii etc.

Modelul de desfacere presupune organizarea unor grupuri sau comunităţi de producători locali şi consumatori pe o platformă online unde producătorii îşi listează oferta de vânzare în mod regulat/periodic, săptămânal sau la un alt interval propriu, iar consumatorii interesaţi plasează comenzi prin intermediul platformei sub forma unor mesaje/comentarii/etc care exprimă acordul de voinţă în sensul cumpărării. Astfel, acordul de voinţă al contractului de vânzare se încheie la distanţă, online, urmând ca livrarea şi plata să aibă loc ulterior, asemeni altor sisteme de comercializare cu livrare cunoscute deja economiei româneşti.

Ulterior, producătorii şi cumpărătorii se întâlnesc la un anumit loc şi timp prestabilit pentru livrarea/plata produselor, pe o perioadă de timp scurtă care permite tuturor părţilor, în funcţie de numărul de vânzători/cumpărători şi de comenzi, să efectueze operaţiunile de predare-primire şi/sau plată după caz.

Locul prestabilit este în general, dar nu obligatoriu, asigurat de organizatorul grupului REKO într-o zonă domeniu privat, fie proprietate proprie, fie proprietate a unui terţ având acordul acestuia. Astfel de locuri pot fi parcări comerciale amenajate temporar pentru operaţiunile de livrare sau alte spaţii similare care permit organizarea acestei activităţi. În unele ţări ea are loc inclusiv pe domeniul public, în pieţe, parcuri, sau alte spaţii similare şi accesibile.

Relaţiile de comerţ au loc între fiecare producător şi fiecare consumator în parte, în mod direct, independent (fără intermediari) şi în avans, la distanţă, prin intermediul mijloacelor electronice. Fiecare producător răspunde în nume propriu de relaţia sa directă cu consumatorul şi de activitatea sa de producţie, comercializare şi livrare. Cu ocazia predării-preluării comenzilor are loc o simplă livrare, iar toţi producătorii garantează şi răspund pentru desfăşurarea activităţilor de livrare, producţie şi/sau comercializare în deplină legalitate din punct de vedere fiscal, sanitar-veterinar etc. Organizatorul grupului/întâlnirilor poate fi unul dintre producătorii care vând în cadrul grupului, sau o persoană care asigură alte servicii de organizare, marketing etc.

Avantajele sunt multiple atât pentru producători, cât şi pentru consumatori. Pe de o parte, consumatorii au oportunitatea să comande o varietate de produse locale şi proaspete de la mai mulţi producători diferiţi cu livrarea în acelaşi loc şi în acelaşi moment, prin mijloace electronice uşor accesibile şi facile, fără să existe limite minime per comandă sau condiţionarea de un pachet predefinit, fără costuri suplimentare de livrare, taxe de procesare a plăţii cu cardul sau cash etc.

În oglindă, producătorii se bucură şi ei de posibilitatea comercializării în avans a produselor printr-un sistem eficient, simplu şi nebirocratic, predictibilitatea comenzilor şi veniturilor la intervale regulate scurte, transportul organizat doar al produselor solicitate, efecte de cross-marketing extinse şi posibilitatea unei implicări/investiţii ajustată la talia producţiei dar şi ajustabilă uşor atât în sensul extinderii cât şi al restrângerii activităţii, diversificarea vânzărilor şi minimizarea riscului de desfacere către un număr limitat de cumpărători, posibilitatea concentrării livrării într-o singură zi şi un interval scurt de timp, minimizarea costurilor de livrare către mai mulţi clienţi printr-o singură întâlnire etc.

Nu în ultimul rând, modelul permite ambelor părţi integrarea într-o comunitate locală de producători şi cumpărători cu aceleaşi interese, un schimb de informaţii uşor şi transparent, o legătură directă între producător şi consumator şi o buclă scurtă de feedback etc. Standardul de calitate, categoriile de produse acceptate şi regulamentul grupurilor se stabileşte individual de organizator, şi încurajează apariţia şi organizarea unor grupuri concurente de antreprenori şi producători care pot adapta modelul unor condiţii, nevoi sau standarde specifice.

Din 2013 până în prezent, acest tip de model s-a extins la sute de grupuri locale în Europa, dar şi pe alte continente, reunind zeci de mii de producători locali şi milioane de consumatori pentru comercializarea unor produse proaspete, sănătoase şi de origine locală într-un model economic sustenabil şi avantajos. Modelul REKO se încadrează într-un lanţ scurt de producţie şi direct „de la fermă la furculiţă” (From farm to fork), dar şi în strategia verde a Uniunii Europene, iar promotorii modelului REKO, inclusiv fondatorul Thomas Snellman, au fost decernaţi cu multiple premii de excelenţă pentru inovare socială şi sustenabilitate la nivel internaţional, inclusiv de către Ministrul Agriculturii din Finlanda, unde au fost organizate primele astfel de grupuri, scriu iniţiatorii proiectului.

De asemenea, acest mod de comercializare s-a dovedit a fi nu doar convenabil, sustenabil, sănătos şi ecologic, dar în contextul pandemiei, modelul a reprezentat o alternativă sănătoasă, rezilientă şi robustă pentru susţinerea producătorilor locali într-o perioadă dificilă, dar şi pentru livrarea către consumatori a produselor dorite într-un cadru sigur.

Modelul REKO îşi desfăşoară activitatea în baza legislaţiei europene, fără necesitatea unor avize speciale din partea instituţiilor statului deoarece în cadrul evenimentelor/întâlnirilor nu are loc o activitate de tip piaţă ci strict livrarea (predarea-primirea) comenzilor efectuate în avans, în mediul online.

Grupurile de producători care îşi vând produsele pe internet nu sunt considerate pieţe publice

Din nefericire, cadrul de reglementare românesc este neclar cu privire la acest tip de activitate, existând un nivel ridicat de nesiguranţă din partea organizatorilor de astfel de grupuri, dar şi a producătorilor şi consumatorilor care îşi desfăşoară activitatea comercială şi livrările prin intermediul lor. Pe de altă parte, neclarităţile acestui cadru generează o lipsă de uniformitate în comportamentul autorităţilor locale/regionale şi împiedică inovarea şi testarea noilor soluţii de comercializare, adaptarea lor la condiţiile şi nevoile specifice ale diferitelor regiuni sau grupuri de producători/consumatori, şi permite totodată aplicarea arbitrară a unor sancţiuni administrative sau contravenţionale pentru o activitate legală şi benefică comunităţii.

Este important de menţionat faptul că activitatea grupurilor de tip REKO, de contractare la distanţă şi livrare organizată, nu este o activitate de tip piaţă/târg (permanentă sau volantă) astfel cum sunt cele reglementate de HG nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice sau OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă. Având în vedere diferenţele esenţiale dintre cele două tipuri de activităţi (încheierea contractelor la distanţă, livrarea organizată, orarul scurt de desfăşurare etc.), grupurile REKO nu sunt susceptibile de a fi categorizate drept „piaţă” publică.

Cu toate acestea, este utilă introducerea unei norme de clarificare în acest sens, prin exceptarea expresă de la normele Ordonanţei nr. 99/2000 a activităţilor privind livrarea/furnizarea de alimente în baza contractelor încheiate la distanţă.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului aşteaptă propuneri şi opinii pe acest subiect timp de 10 zile.

Vizualizat: 3289 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

09 decembrie 2024 - 09:56

Fermele de animale care beneficiază de plăți compensatorii acordate în cadrul fostului Pachet 8, Măsura 10 agro-mediu și climă, actuala intervenție DR-03, sunt supuse controlului. Cum se fac verificările în aceste ferme? În Monitorul Oficial a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, un Ordin MADR care reglementează acest aspect.

În vigoare ACUM! Cine ia subvenția APIA de 87 euro/ovine, 200 euro/bovine!

În vigoare ACUM! Cine ia subvenția APIA de 87 euro/ovine, 200 euro/bovine!

09 decembrie 2024 - 09:20

Ordinul pentru aprobarea Procedurii operaționale privind efectuarea controlului pe teren pentru cererile de plată aferente pachetului 8, măsura 10 „Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014—2020/ intervenției DR-03 — Agromediu și climă — Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027 a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, în Monitorul Oficial.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Adrian Pintea: Subvenții APIA ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor!

Adrian Pintea: Subvenții APIA ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor!

08 decembrie 2024 - 07:52

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, anunță sumele care au fost transferate până la data de 8 decembrie de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile fermierilor, crescătorilor de animale.

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

06 decembrie 2024 - 19:06

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat fonduri nerambursabile în valoare de 154,4 milioane de euro (154.484.414 €) în conturile a 310.262 de fermieri, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la Bugetul de Stat.

Cine ia săptămâna viitoare de la APIA diferența de 13 euro/ha!

Cine ia săptămâna viitoare de la APIA diferența de 13 euro/ha!

06 decembrie 2024 - 18:41

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat la începutul acestei săptămâni plățile finale pe hectar și pe cap animal, aferente acestui an. APIA virează în contul tinerilor fermieri care au luat avansul restul de 30% din cuantumul stabilit pentru PD-03 - Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Regulă la plata subvențiilor APIA: Interzicerea tăierii gardurilor vii și a arborilor!

Regulă la plata subvențiilor APIA: Interzicerea tăierii gardurilor vii și a arborilor!

06 decembrie 2024 - 07:55

Un proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii, publicat în consultare pe site-ul oficial, definește normele de condiționalitate, obligatoriu de respectat pentru fermierii care vor să beneficieze în continuare de subvențiile APIA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Semănătoarea SAFIR 6 Premium

Semănătoarea SAFIR 6 Premium

Principala atracţie din standul Mecanica Ceahlău de la Agriplanta 2023 a fost semănătoarea Safir 6 Premium, cu buncăr de inox de 720 litri, alături de o serie de utilaje consacrate pentru pregătirea solului aşa cum sunt grapele cu discuri independente Magnum, combinatorul Solaris şi pluguri; tamburi de irigat, semănătoare peneumatică Topaz, semănătorile pentru păioase SUP Diamant, SUP 400 şi SUP 29, dar şi remorcile agricole cu o capacitete de la 4 la 25 tone şi tractoarele Steyr. Interviu cu Ionuţ Moraru, director naţional de vânzări, Mecanica Ceahlău.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Trafic pe ceaţă

Trafic pe ceaţă
O blondă la volan, pe o ceaţă densă, se ghidează după pozitiile maşinii din faţă. Detalii