Adama
Vinasa Rompak

Medicii veterinari susţin că va fi carne de miel românesc pe piaţă, de Paşte

Publicat: 03 februarie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine (SNCO), afiliat Federaţiei Agrostar, a cerut autorităţilor să clarifice cât mai urgent problema inventarierii şi crotalierii animalelor, astfel încât aceste operaţiuni să fie efectuate de crescători şi nu de medicii veterinari.

Tergiversarea situaţiei va conduce la proteste de strada ale acestora şi există riscul ca de Paşte să nu existe carne de miel românească pe piaţă întrucât animalele fără crotalii nu pot fi sacrificate, menţiona SNCO într-un comunicat de presă transmis duminică, 30 ianuarie 2011.

'Azi, 1 februarie 2011, în cadrul întâlnirii cu membrii Comisiei de agricultură de la Camera Deputaţilor am cerut adoptarea unei legi care să stabilească exact cine face inventarierea şi crotalierea animalelor, având în vedere că din anul 2011 aceste acţiuni nu mai sunt subvenţionate de stat, iar OUG din 24 martie 2010 nu este clară. Cerem ca identificarea mieilor să fie făcută de crescători, deoarece nu este o acţiune medicală ci una pur zootehnică. Nu vrem ca pe banii noştri să ne facă alţii treaba. Suntem în situaţia de a nu ne încasa subvenţia pe cap de miel pentru că medicul veterinar concesionar ne-a cerut doi lei pe cap de animal identificat şi crescătorii nu au vrut să plătească', a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine, Marcel Andrei.

Declaraţia liderului sindical survine marţi în urma unui comunicat al Colegiului Medicilor Veterinari prin care se susţine că 'o serie de aspecte prezentate de sindicalişti, de crescătorii de oi, nu sunt adevărate şi dezinformează opinia publică'.

Colegiul Medicilor Veterinari susţine într-un comunicat de presă că nu există niciun motiv ca de Paşte să lipsească carnea de miel românească întrucât există legislaţie corespunzătoare şi în vigoare privind identificarea animalelor, dar, din păcate, ea nu se aplica corect şi se tergiversează aplicarea ei.

,,Carnea de miel românească nu are motive să lipsească dacă mieii sunt sănătoşi, identificaţi, certificaţi sanitar-veterinar şi sacrificaţi în unităţi autorizate sanitar-veterinar. Medicii veterinari nu doresc să facă bani din identificarea animalelor ci să fie remuneraţi dacă prestează acest serviciu. Identificarea animalelor este o acţiune vitală pentru activitatea medicului veterinar întrucât acesta nu poate efectua tratamente, vaccinări, recoltări de probe, examinare clinică, certificarea stării de sănătate pe animale neidentificate. Preţul de 6 euro invocat pentru identificarea unui miel este un preţ exagerat. În realitate acesta nu va depăşi 2,5 euro în situaţia identificării şi înregistrării cu un set de crotalii (simplă şi electronică)', se menţionează în comunicatul transmis de Colegiul Medicilor Veterinari.

Conform comunicatului, medicii veterinari nu se opun efectuării identificării animalelor de către asociaţiile crescătorilor de animale, pentru membrii acestora. Dimpotrivă, medicii veterinari asigură tranziţia acestui proces întrucât aceste asociaţii nu au acoperire la nivel naţional, nu sunt constituite pe toate speciile de animale, nu au încă infrastructura aferentă organizării şi desfăşurării unui astfel de proces.

Colegiul Medicilor Veterinari susţine că acolo unde au capacitatea, asociaţiile profesionale pot să preia acest proces. 'Obiectivul principal al medicilor veterinari este ca toate animalele sa fie identificate şi înregistrate. De asemenea, Colegiul Medicilor Veterinari invită Federaţia 'Agrostar' să analizeze cu atenţie textul O.U.G. nr. 23/2010 şi să informeze corect reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de animale', se arată în comunicat.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, începând cu 24 aprilie 2010, exploataţiile non-profesionale de ovine şi caprine şi începând cu 1 ianuarie 2011 şi exploataţiile non-profesionale de bovine pot să efectueze identificarea animalelor şi prin intermediul asociaţiilor înregistrate oficial. Medicii veterinari sunt partenerii crescătorilor de animale şi vor continua să le asigure asistenţa de specialitate dar şi consultanţă privind creşterea animalelor.

Colegiul Medicilor Veterinari va iniţia în cel mai scurt timp o serie de întâlniri şi consultări cu asociaţiile crescătorilor de animale reprezentative la nivel naţional, în vederea identificării problemelor existente, pentru ca ulterior să se găsească soluţii comune pentru rezolvarea acestora, se mai menţionează în comunicatul Colegiului Medicilor Veterinari, semnat de preşedintele organizaţiei, Viorel Andronie.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 981 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii