PROIECT HOTĂRÂRE! Producătorii români vor beneficia de un nou ajutor financiar, anunță Ministerul Agriculturii, într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat, miercuri, pe pagina sa oficială. Ajutorul financiar se va acorda organizațiilor de producători și altor forme asociative pentru comercializarea legumelor și fructelor.
Pentru a beneficia de ajutor financiar, organizaţiile de producători recunoscute şi alte forme asociative pentru
comercializare trebuie să depună şi să aibă aprobat un program operațional.
Programele operaţionale au o durată minimă de 3 ani şi maximă de 5 ani. Sprijinul financiar comunitar pentru organizaţiile de
producători este egal cu valoarea contribuţiilor financiare ale membrilor sau ale organizaţiei de producători plătite
efectiv, dar limitat la 50% din valoarea reală a cheltuielilor suportate de organizaţia de producători, conform programului operaţional aprobat.
Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1% din valoarea producţiei comercializate (VPC) de fiecare organizaţie de producători.Procentul de 4,1% din VPC poate fi majorat la 4,6% din VPC în cazul organizaţiilor de producători şi la 4,7% din VPC în cazul altor forme asociative pentru comercializare, cu condiţia ca suma ce depăşeşte 4,1% din VPC să fie destinată măsurilor de prevenire şi gestionare a crizelor.
La solicitarea organizaţiei de producători, procentul este de 60% pentru un program operaţional sau o parte a unui program operaţional, în condițiile stabilite la art. 34 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al
Consiliului. Limita de 60% poate creşte la 100%, în condiţiile stabilite la art. 34 alin. (4) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului.
La solicitarea MADR către Comisia Europeană, organizațiile de producători pot beneficia și de asistență financiară națională.
Organizaţiile de producători care au un program operaţional aprobat înainte de data intrării în vigoare a hotărârii solicită în scris la centrele judeţene ale APIA, până la data de 1 noiembrie 2017, după caz:
a) continuarea acestuia până la finalizare, în condiţiile aplicabile în temeiul legislaţiei în vigoare la momentul aprobării acestuia;
b) modificarea programului operaţional pentru a beneficia de prevederile prezentei hotărâri;
c) înlocuirea cu un nou program operaţional pentru a beneficia de prevederile prezentei hotărâri.
La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 1078/2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producători recunoscute preliminar şi organizaţiilor de producători în sectorul fructe şi legume, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 656 din 17 septembrie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
Prevederile prezentei hotărâri se aplică inclusiv programelor operaţionale depuse spre aprobare pentru care nu a fost finalizată procedura de aprobare până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Prin acordarea sprijinului financiar organizaţiilor de producători și altor forme asociative în sectorul fructe și legume se asigură:
- creşterea cantitativă şi calitativă a produselor din sectorul fructe şi legume și creşterea nivelului de valorificare a producţiei, care împreună pot asigura stabilizarea nivelului preţurilor produselor pe piaţă;
- asigurarea materiei prime pentru unităţile de procesare;
- echilibrarea balanţei comerciale prin stimularea ofertei de legume-fructe din producţia autohtonă.
IMPORTANT! Acesta este un proiect de hotărâre de Guvern, prevederile sale se aplică odată cu intrarea în vigoare și publicarea în Monitorul Oficial.
Sursa: MADR