Adama
Vinasa Rompak

Guvernele autoritare au început să facă depozite de hrană

Publicat: 02 februarie 2011 - 08:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Guvernele autoritare ale diferitelor state au început o politică agresivă de creare a unor rezerve de alimente, ca măsură de protecţie a populaţiei împotriva costurilor în creştere ce ar putea provoca valuri de nemulţumire în rândul populaţiei, conform publicaţiei britanice The Telegraph.

Comercianţii de bunuri de consum au semnalat apariţia primelor semne de panică în achiziţii din partea acestor state ce sunt preocupate de implicaţiile politice ale creşterii preţurilor la produsele agricole de bază. Această strategie guvernamentală implică însă un risc crescut de amplificare a creşterii preţurilor, provocând o spirală inflaţionistă în preţul alimentelor, conform analiştilor economici.

Guvernele din Asia, Orientul Mijlociu şi Africa de nord au achiziţionat mari cantităţi de alimente de pe pieţele libere, în contextul tulburărilor sociale grave din Tunisia ce au dus la îndepărtarea de la putere a preşedintelui Zine al-Abidine Ben Ali. Nemulţumirile legate de penuria de alimente şi preţurile crescute s-au adăugat celor privind corupţia şi au provocat o revoltă populară ce a dus la căderea guvernului tunisian.

În acest context Algeria a achiziţionat miercuri 800.000 de tone de grâu, iar Arabia Saudită a anunţat că va achiziţiona suficient grâu pentru a-şi asigura nevoile pe 12 luni. Egiptul, ţară care se confruntată de asemenea cu grave tulburări sociale provocate de preţurile ridicate la alimente, urmează să aplice aceaşi măsură, conform specialiştilor. Bangladeshul şi-a triplat importurile de orez, iar Indonezia a cumpărat în această săptămână 820.000 de tone de orez din Thailanda.

'Naţiunile suverane au început să-şi facă rezerve de alimente pentru a preveni tulburările sociale. Acest lucru stimulează artificial cererea (pe piaţa bursieră)', având ca efect direct creşterea preţului, a comentat Jim Gerlach, broker de bunuri de consum la A/C Trading.

'Acesta este doar începutul achiziţiilor de panică. Mă aştept ca în viitorul apropiat şi mai multe ţări să-şi facă depozite de cereale' a comentat şi Ker Chung Yang, analist economic la compania Phillip Futures din Singapore.

Preţurile nu au ajuns încă la vârfurile atinse în 2008, atunci când inflaţia a provocat o criză a preţurilor la alimente, însă analiştii au avertizat că această creştere a preţurilor poate să producă importante convulsii sociale.

Hamza Alkholi, preşedinte executiv al companiei Saudi Alkholi Group, companie ce investeşte în industrie şi imobiliare, a estimat că protestele nu se vor opri în nordul Africii. 'Se vor extinde în mai multe ţări din cauza ratei ridicate a şomajului şi a creşterii preţurilor la alimente', a avertizat el, conform publicaţiei britanice.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 992 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii