Frumoase şi nesănătoase
Publicat: 03 iunie 2009 - 11:00
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi-a trimis inspectorii pe teren să caute nitriţii şi nitraţii din legumele şi fructele gigantice care ajung pe mesele românilor, după ce mai multe sesizări au fost făcute în ultima vreme cu privire la calitatea îndoielnică a acestor produse pe piaţa românească.
Pe lângă legumele şi fructele importate şi de producţie autohtonă, verificările au fost extinse şi pentru legumele şi fructele care intră în ţara noastră în urma schimburilor intracomunitare, după ce, iniţial, preşedintele ANSVSA a încercat să paseze în cârca vecinilor bulgari toată răspunderea pentru faptul că roşiile turceşti refuzate de alţii ajung în România, acuzându-i astfel că permit intrarea în spaţiul comunitar a produselor “neconforme”, chiar dacă acestea doar tranzitează Bulgaria, stat membru al UE, de altfel.
Au fost verificate depozite, magazine, supermarketuri, hypermarketuri şi pieţe agroalimentare din 12 judeţe şi au fost prelevate probe din legumele şi fructele aflate la vânzare pentru a verifica dacă nivelul reziduurilor de pesticide, a nitriţilor şi nitraţilor se încadrează în limitele acceptate de lege.
În doar 4 zile au fost date amenzi de 57.000 de lei pentru nerespectarea condiţiilor de depozitare, lipsa documentelor care să ateste originea şi trasabilitatea produselor sau nerespectarea cerinţelor de igienă privind depozitarea legumelor şi fructelor, însă rezultatele analizelor pentru probele provenite din şase judeţe, finalizate până acum, au arătat că nici una dintre probele testate nu încalcă nivelurile de substanţe prevăzute de legislaţia în vigoare, se arată într-un comunicat al ANSVSA.