Ferma de familie! Iată ce susține premierul Dacian Cioloș! Șeful Guvernului a lansat pe 21 martie, în comuna Ciugud din Alba, "Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate". Dacian Cioloș a vizitat proiecte de succes, construite pe bani europeni, însoțit de vicepremierul Vasile Dîncu și de ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Cum vrea Cioloș să arate satul românesc?
Dacian Cioloș susține ferma de familie! Concret, micii fermieri și întreprinzători, cei care formează, de fapt, 85% din totalul fermierilor care solicită subvenții europene, spune mnistrul agriculturii. Sunt fermele de subzistență, 73% dintre exploatațiile agricole din România, conform statisticilor guvernamentale, iar 97% din totalul de 3.000.000 de fermieri nu sunt eligibili în Programul Național de Dezvoltare Rurală. Ei bine, pentru aceștia, Guvernul a gândit o strategie națională de dezvoltare a lor și de integrare în clasa de mijloc a satelor, segment cvasi-inexistent în prezent.
Comuna Ciugud: Model de succes... atipic!
Premierul Dacian Cioloș nu a ales întâmplător comuna Ciugud din Alba pentru a lansa în dezbatere publică "Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate".
Autoritățile locale din Ciugud au atras în ultimii opt ani cele mai multe fonduri europene dintre toate comunele din țara noastră. Astăzi, cea mai modernă așezare rurală din România este prezentată ca model de dezvoltare comunitară rurală pentru întreaga Românie. Coloana oficială a străbătut fără probleme drumurile din comună. Toate asfaltate! Chiar și cele până la ferme.
Pe parcursul anului 2011, în parteneriat cu două comune învecinate şi tot în baza unui proiect cu finanţare europeană (FEADR- Măsura 125 din PNDR 2007-2013), în valoare totală de peste 2 milioane euro, s-au asfaltat 26 de km de drum agricol. Ca rezultat, activitatea agricolă din zonă a crescut cu peste 80%, fiind înfiinţate 11 ferme agricole noi, iar terenul arabil din zonă a ajuns să fie cultivat aproape în întregime.
Dar, după cum recunoaște și actualul executiv, această comună etalon contrastează puternic cu restul așezărilor sătești din România. Dacă până acum satul s-a restructurat lent și nesemnificativ, Guvernul Cioloș i-a pregătit o dezvoltare armonioasă pornind de la un pachet de politici fundamentat pe studii sociologice, bazat pe actualul PNDR și susținut cu măsuri naționale.
Noua politică guvernamentală nu face altceva decât să implementeze Reforma Cioloș, care a creat pentru România oportunitatea de a orienta politicile agricole și de dezvoltare rurală spre agricultura de mijloc. Iar pentru a demonstra că se poate, echipa guvernamentală a oferit câteva modele de bune practici, inițiative locale dezvoltate cu fonduri europene în comuna Ciugud.
Premierul Dacian Cioloș de vorbă cu unul dintre intreprinzatorii din comună
Proiectul de afacere non-agricolă, în domeniul producției publicitare, este o mică afacere a familie Dușa din satul Șeusa. Familia a accesat, în 2010, fonduri europene prin PNDR 2007-2013 - Măsura 312 ”Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de micro întreprinderi în spațiul rural”.
Proiectul microfermă din localitatea Limba a început în 2011, prin accesare de fonduri europene în valoare de 25.000 de euro, prin PNDR - Măsura 112 ”Instalarea tinerilor fermieri”. Ferma a început cu opt vaci, iar prin accesarea fondurilor europene s-a reușit mutarea acesteia în locația actuală. În prezent, ferma are un efectiv de 20 de vaci, cu timpul fermierul reușind să achiziționeze și un tractor modern din fonduri europene. De fermă se ocupă tânărul Dan Ioan și familia acestuia, care vor să depună un nou proiect prin care să realizeze o mini linie de producție a produselor lactate.