Adama
Vinasa Rompak

Fonduri UE: de ce un tractor trebuie aprobat de 142 de persoane?

Cosmin TRIF
Publicat: 04 martie 2012 - 22:39
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Într-unul din numerele trecute ale revistei Ferma a apărut un articol interesant, intitulat "Eficienţă maximă în accesarea fondurilor UE", despre birocraţia prin care este nevoit să treacă un fermier care vrea bani europeni.



În speţa de faţă, pe care o recomand cu căldură oficialilor care nu înţeleg gradul redus de absorbţie al fondurilor UE, ori cum funcţionează România 2012, autorul materialului povesteşte de câte persoane şi adeverinţe este nevoie pentru întocmirea documentaţiei necesare cumpărării unui tractor pe Măsura 121.

Ei bine, aşa aflăm că pentru acest măreţ demers, solicitantul  are nevoie de nu mai puţin de 142 de persoane, implicate în vreun fel ori altul în dosarul de finanţare.

Cine sunt cei în cauză ? Oameni cu diverse calităţi oficiale, care avizează ori au un rol în proiect, începând de la consultanţi, ofiţeri bancari, personal din primărie, angajaţi, APIA, Mediu, Sanepid, MADR, DSV.

demo-munax2_b

Vă daţi seama câte drumuri, telefoane şi energie consumă solicitantul nostru. Adică bani, până la urmă. Numai timpul pierdut pe drumuri reprezintă timpul furat de la alte activităţi productive, deci omul pierde bani din nou. Oricine  trăieşte astăzi în România ştie cum merg lucrurile astea. Când ai impresia că hârtia cutare e ok, un tip din cei 142 îţi spune că lipseşte o ştampilă de un ştiu unde. Ori că formularul x nu este completat corect. Ba te mai loveşti şi de unii nu înţeleg natura actului solicitat ori la ce serveşte acesta. Ajungi să te confrunţi cu tot felul de situaţii hilare şi observi cât de eficient este statul român. Bunăoară, la un moment dat, autorul articolului observă că la o instituţie de stat două tinere absolvente de ASE numai asta fac toată ziua: scanează documente.

În fine, povestea noastră are şi un final de... Oscar. Când să zică „ Ura”, fermierul primeşte lovitura de graţie: sesiunea s-a amânat!

Care este, până la urmă, adevărul cu fondurile UE ? În mare, cred că pe tărâmul cu pricina se confruntă două lumi. Al celor care oferă bani, care au regulile şi criteriile lor, respectiv al celor care solicită bani şi care trăiesc după criteriilor lor, în realitatea economică din prezent. Din păcate, cele două lumi vorbesc limbi atât de diferite încât, iată, nu se pot înţelege. Precum bine spunea eroul nostru, în România nu funcţionează prezumpţia de nevinovăţie. Altfel nu se poate explica întreaga epopee necesară întocmirii unui dosar UE, în scopul achiziţionării unui tractor. Şi apoi, nu este corect ca pentru un necinstit, fie acesta funcţionar ori beneficiar, să fie pedepsiţi nouă oameni cinstiţi.

Vizualizat: 6064 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cu ce am înlocuit CAP-urile lui Ceauşescu? Cu tiruri de mâncare.

Cu ce am înlocuit CAP-urile lui Ceauşescu? Cu tiruri de mâncare.

Am citit, recent, în presă o propunere surprinzătoare făcută domnului prim-ministru Ungureanu de către un ziarist. Ce îi spunea redactorul proaspătului şef al Guvernului?

Trei semne şi reversul lor

Trei semne şi reversul lor

Este clar că agricultura românească a intrat demult în vizorul străinilor. Este suficient să menţionăm că procentul de teren agricol deţinut în prezent de cetăţeni ori companii din alte ţări se ridică la circa 10 la sută.

Să „furăm” câteva idei de la fermierii americani!

Să „furăm” câteva idei de la fermierii americani!

Probabil că, citind titlul articolulului, primul lucru care vă vine în minte este dacă într-adevăr putem noi să ne inspirăm din agricultura practicată peste Ocean. Ştiind, evident, ce mari diferenţe există între cele două ţări.

Un pont gratuit pentru cine are urechi de auzit: fabricaţi tractoare pentru fermierii români!

Un pont gratuit pentru cine are urechi de auzit: fabricaţi tractoare pentru fermierii români!

În repetate rânduri am atras atenţia asupra faptului că, pentru a putea fructifica uriaşul potenţial agricol, avem nevoie de o politică agricolă adecvată, coerentă, orientată spre realităţi şi piaţă.

Unde am ajuns după 22 de ani? Mai puţini, mai săraci, mai deznădăjduiţi

Unde am ajuns după 22 de ani? Mai puţini, mai săraci, mai deznădăjduiţi

Poate prea prinşi între problemele iernii şi cele economice, am impresia că expediem cam repede rezultatele recensământului populaţiei. Să pierzi 2,6 milioane de locuitori în zece ani (potrivit raportului Institutului Naţional de Statistică) nu este deloc la îndemâna oricui.

Trei lucruri extraordinar de bune şi extraordinar de simple

Trei lucruri extraordinar de bune şi extraordinar de simple

Recentul discurs al preşedintelui Traian Băsescu din intervenţia cu românii a readus în dezbatere o temă interesantă: modernizarea statului. Fără să intru acum în nuanţe politice, deoarece nu acesta este scopul comentariului, reamintesc trei lucruri, care, în opinia mea, dacă ar fi aplicate, ca lege, România ar fi, cu siguranţă, o ţară mult mai modernă. Iar profilul statului român s-ar apropia probabil foarte tare de cel imaginat de către preşedinte.

Pariu de un miliard de euro

Pariu de un miliard de euro

După şapte ani de interdicţie a exportului de porci, Uniunea Europeană revine asupra măsurii şi ne dă  „verde”. Deşi această decizie este, după părerea mea, una extrem de importantă, presa şi oficialii nu îi acordă atenţia cuvenită.

Rolul agriculturii în România anului 2011

Rolul agriculturii în România anului 2011

Agricultura joacă un rol esenţial în dezvoltarea unei ţări, mai ales prin prisma faptului că toţi avem nevoie de alimentaţie. De aici porneşte şi faptul că importanţa acestui sector din economie ar trebui să fie una vitală.

De ce fermierii n-au nici o şansă să capete motorină ieftină?

De ce fermierii n-au nici o şansă să capete motorină ieftină?

Oricâte economii ar vrea să facă un fermier, există categorii de costuri care nu se pot reduce foarte mult. Aşa sunt, de pildă, cheltuielile cu carburanţii. Din astfel de raţiuni, subvenţiile oferite de stat la achiziţia de motorină continuă să rămână vitale pentru zona agricolă. Şi este bine, desigur, că autorităţile îi sprijină astfel pe producători.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
M F
|
04. 13, 2012. Friday 22:51

bine zici!! am incercat sa cumpar combina cu fonduri si am primit flit si atat! in schimb am luat din Austria una la mana a doua, in stare absolut impecabila! Eu cred ca este cazul sa spunem, noi fermierii, ca nu vrem , decat sa MUNCIM! si daca ne propunem un lucru il facem, si fara lumea aceasta a functinarilor nepregatiti, corupti si care vor decat sa stea degeaba pe scaunel, fara nici-o afinitate pentru munca! uitati-va la numarul de proiecte aprobate pe masura 221 cu prima impadurire! aproape zero! CU PATRU SESIUNI PE FIECARE AN!

3.
cristisavu
|
03. 12, 2012. Monday 19:46

Sunt de acord cu voi.Exceptind coruptia si incompetenta as completa fiscalitatea si dobinzile.Prefer si eu sa fiu lasat in pace.Va urez si eu succes.

2.
aurelian
|
03. 06, 2012. Tuesday 11:23

Subscriu la ceea ce spui tu. Si eu am incercat sa accesez un program, bineanteles m-am lovit de o spaga mult prea grasa care m-i se cerea, am refuzat sa platesc spaga si am ramas sa ma descurc singur. Prefer sa fiu lasat in pace cu programele de ajutor. Sa le de-a bani angajatilor APIA sa lucreze ei.

1.
Costel
|
03. 05, 2012. Monday 08:49

Absolut corect si in acelasi timp aberant. De cand fac agricultura prefer sa cumpar SH de buna calitate de prin Germania. In cazul finanatarilor nu numai ca trebuie sa ai atatea aprobari dar intalnesti si oameni de rea credinta sau dea dreptul incapabili care te fac sa dai cu ei de pamant. Si apoi in cazul (ne)fericit ca prinzi finanatare trebuie sa mai dai explixcatii timp de cinci ani iar la diversi tipi care vin sa te "mulga" ca doar ai luat bani nerambursabili si esti intr-o continua amenintare sa restitui banii. Eu va spun cu mana pe inima ca daca cineva mi-ar oferi un dosar aprobat din toate punctele de vedere tot as refuza sa uzez de el. De ce? Pt. ca oricum la aceste finantari preturile sunt umflate artificial si chiar nu are sens. Prefer liniste, independenta si atat cat pot duce. Succes tuturor.

Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii