Adama
Vinasa Rompak

Ministerul Agriculturii ar putea primi peste 910 milioane lei la prima rectificare bugetară din 2011

Publicat: 02 august 2011 - 22:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Bugetul Ministerului Agriculturii ar putea fi suplimentat cu 910,3 milioane lei, conform proiectului de ordonanţă de Guvern privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2011.

Potrivit proiectului, citat de Agerpres, peste 80% din această sumă, respectiv 735 milioane lei, ar urma să asigure garanţii pentru proiectele finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), prin care se estimează că ar fi absorbite circa 626 milioane euro din fondurile europene.

Cei mai mulţi bani, pentru cofinanţarea proiectelor contractate de beneficiari publici

Necesitatea acordării acestei suplimentări de buget pentru Ministerul Agriculturii este justificată de numărul mare de contracte de finanţare semnate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) cu beneficiarii publici ai FEADR, precum şi de alocarea de fonduri suplimentare instituţiilor din subordinea Ministerului Agriculturii finanţate din venituri proprii şi din subvenţii.

Peste 175 milioane lei pentru plata unor datorii: 115 milioane lei - datorii ASAS şi 60 milioane lei - datorii din derularea SAPARD

În proiectul ordonanţei de rectificare a bugetului pentru acest an sunt incluse şi sume pentru stingerea unor datorii ale ordonatorilor principali de credite, sume care, însă, se precizează că nu vor afecta deficitul bugetului general consolidat pe anul 2011.

Suma prevăzută în proiect pentru bugetul Ministerului Agriculturii pe acest capitol este de 175,3 milioane lei, din care 115,3 milioane lei reprezintă datorii ale Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ,,Gheorghe Ionescu Siseşti' către bugetul de stat,iar 60 de milioane lei reprezintă datorii generate de derularea Programului SAPARD.

Agricultura a primit 11,677 miliarde lei la începutul lui 2011

Bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2011 a fost stabilit la 11,677 miliarde lei (2,78 miliarde euro), în creştere cu 13,13% faţă de 2010, sumă ce reprezintă 2,12% din Produsul Intern Brut.

Sursele de finanţare ale bugetului Agriculturii sunt: bugetul de stat - 5,668 miliarde lei, avans de la Uniunea Europeană - 2,885 miliarde lei, împrumut angajat de Ministerul Agriculturii - 3,08 miliarde lei şi venituri proprii - 43,915 milioane lei.

Cheltuielile cu salariile pentru cele 7.566 de persoane angajate în instituţii publice din subordinea Ministerului Agriculturii, finanţate integral din bugetul de stat, se ridicau, la sfârşitul anului 2010, la 234,714 milioane lei, în timp ce cheltuielile de personal erau de 299,708 milioane lei.

Vizualizat: 2662 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

România ar putea să îşi reducă la 5% contribuţia naţională la proiectele cu fonduri europene

România ar putea să îşi reducă la 5% contribuţia naţională la proiectele cu fonduri europene

România va putea să își diminueze contribuţia la proiectele de dezvoltare rurală, pescuit şi coeziune pe care le cofinanţează în prezent împreună cu Uniunea Europeană până la minim 5% din valoarea nerambursabilă a proiectelor, conform unei hotărâri a Comisiei Europene din 1 august a.c.. Dacă Parlamentul European și Consiliul vor aproba această decizie, măsura ar putea fi aplicată de anul viitor. Potrivit estimărilor Comisiei, prin reducerea cotei de cofinanţare naţională de la 15% la 5%, România ar putea beneficia de maxim 714 milioane euro.

Tabără speră la o rectificare bugetară pozitivă pentru agricultură

Tabără speră la o rectificare bugetară pozitivă pentru agricultură

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabară, consideră că rectificarea bugetară din luna august va aduce un plus Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deşi nu a anunţat cifre în aceste sens.

FNPAR: Buget de avarie

FNPAR: Buget de avarie

Sunt mai mari faţă de anul trecut doar alocările pentru proiecte cu finanţare din fonduri europene nerambursabile, dar trebuie să ai bani cu care să atragi aceste fonduri. Ori, spre deosebire de alţi ani, la ora actuală aceste măsuri pentru sprijinirea atragerii fondurilor europene nu există.

Mai mult, dispar şi anumite servicii  pe care le făceau direcţiile agricole şi rămâne de văzut ce vor face camerele agricole care nu s-au constituit încă. Totul este o construcţie de vis, fără să avem în mod real posibilitatea de a interveni pentru rezolvarea problemelor din agricultură.

Agrostar: Buget de subzistenţă

Agrostar: Buget de subzistenţă

În al doilea rand, în buget nu sunt prevăzute proiecte şi programe adevărate pentru agricultură, şi mă refer aici la proiecte de tip asociere, de tip consolidare a investiţiilor puternice în formele asociative, un buget care să ţină cont de investiţiile în irigaţii, fără de care nu se poate face agricultură serioasă şi performantă, şi nu în ultimul rând, este un buget care nu reglementează nici zona asigurărilor, a calamităţilor, în condiţiile în care au fost, aşa cum ştim, ani, precum 2009, în care nu s-a acordat nici un leu pentru despăgubirea culturilor calamitate.

Buget mic pentru Agricultură

Buget mic pentru Agricultură

Cea mai mare parte din buget, de 2,539 mld. lei, o reprezintă suma alocată pentru prefinanţarea şi cofinanţarea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) şi Fondului European pentru Pescuit (FEP), fiind prevăzută atragerea de fonduri externe nerambursabile de aproape 5,965 mld. euro prin proiecte.

Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii