Adama
Vinasa Rompak

Două proiecte pentru 2012 pe sectorul vegetal

Publicat: 31 ianuarie 2012 - 16:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru anul 2012, Direcţia Generală Politici în Sectorul Vegetal a propus două proiecte de legi, respectiv Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole şi Legea privind piaţa tutunului brut, ne-au declarat oficialii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Durabile.

Potrivit acestora, Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a  pieţei vitivinicole propune reglementări cu privire la modul de gestionare a potenţialului de producţie în bune condiţii agricole şi de mediu şi al controalelor oficiale ale instituţiilor abilitate, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul  OCP”) cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, mai prevede şi reglementări privind comercializarea produselor vinicole în cadrul filierei vitivinicole.

Legea privind piaţa tutunului brut reglementează piaţa tutunului brut în România şi măsuri de organizare a activităţii cultivatorilor de tutun şi a prim procesatorilor de tutun brut pentru stabilizarea pieţei tutunului. Mai mult, sunt incluse şi mecanisme de control care să asigure o mai bună gestionare a obiectivelor organizării comune de piaţă pe filiera tutunului brut.
 
În ceea ce priveşte schemele de sprijin acordate fermierilor din sectorul vegetal acestea se continuă şi în acest an. Acestea sunt:

  • Scheme de plăţi pe suprafaţă - Plata unică pe suprafaţă din bugetul Uniunii Europene în cuantum de circa 120 euro/ha şi plăţile naţionale directe complementare, în funcţie de plafonul bugetar alocat cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi  Dezvoltării Rurale.
  • Subvenţionarea preţului la motorina utilizată în agricultură - prin reducerea accizei în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare. Bugetul alocat acestei măsuri este de 380.995 mii lei, conform Hotărârii Guvemului nr.975/2011 privind aprobarea ajutoarelor de stat care se acordă producätorilor agricoli pentru perioada 2011-2012 şi a sumei totale alocate acestor ajutoare de stat. 
  • Sprijin pentru asigurarea producţiei agricole - ajutor de stat prin care se subvenţionează 50% sau 70% din prima de asigurare în funcţie de riscurile asigurate. Suma alocată pentru perioada 1 ianuarie 2012 - 31 decembrie 2012 este de 42,549 milioane lei conform Hotärârii Guvemului nr. 975/2011. 
  • Ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură  ecologică - în cuantum anual de 3.098.000 euro. 
  • Sprijin financiar acordat grupurilor de producätori recunoscute preliminar şi organizaţiilor de producători în sectorul fructe şi legume - pentru constituire şi investiţii, sprijinul fiind corelat cu valoarea producţiei comercializate. 
  • Sprijin pentru restructurarea sectorului vitivinicol. Sectorul vitivinicol beneficiază de suma de 42 milioane euro, din bugetul comunitar, cu următoarele direcţii de susţinere: restructurarea şi reconversia plantaţiior viticole; asigurarea recoltei; utilizarea mustului de struguri concentrat şi/sau concentrat rectificat la creşterea tăriei alcoolice naturale a vinurilor; promovarea vinurilor pe pieţele ţărilor terţe.
Vizualizat: 2684 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Tabără: Majorarea salariilor şi pensiilor este justificată de creşterile economice

Tabără: Majorarea salariilor şi pensiilor este justificată de creşterile economice

Anunţul potrivit căruia salariile bugetarilor şi pensiile vor creşte din luna aprilie se justifică în măsura în care economia a înregistrat creşteri, a declarat ministrul agriculturii, Valeriu Tabără.

La MADR - 465 de OIF cu o suprafaţă netă de 1,1 milioane de hectare

La MADR - 465 de OIF cu o suprafaţă netă de 1,1 milioane de hectare

Lipsesc organizaţiile de combatere a eroziunii solului şi de apărare împotriva inundaţiilor / Costurile mari - impedimentul constituirii noilor structuri

Trei lucruri extraordinar de bune şi extraordinar de simple

Trei lucruri extraordinar de bune şi extraordinar de simple

Recentul discurs al preşedintelui Traian Băsescu din intervenţia cu românii a readus în dezbatere o temă interesantă: modernizarea statului. Fără să intru acum în nuanţe politice, deoarece nu acesta este scopul comentariului, reamintesc trei lucruri, care, în opinia mea, dacă ar fi aplicate, ca lege, România ar fi, cu siguranţă, o ţară mult mai modernă. Iar profilul statului român s-ar apropia probabil foarte tare de cel imaginat de către preşedinte.

Guvernul a aprobat noile reglementări privind alocările financiare prin PNDR

Guvernul a aprobat noile reglementări privind alocările financiare prin PNDR

Guvernul a aprobat, miercuri, 25 ianuarie 2012, alocările financiare actualizate pentru măsurile de dezvoltare rurală cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) al României pentru perioada 2007-2013, a anunţat biroul de presă al Guvernului.

ANTPAR îi reproşează ministrului agriculturii lipsa unei politici coerente în agricultura românească

ANTPAR îi reproşează ministrului agriculturii lipsa unei politici coerente în agricultura românească

Asociaţia Naţională a Tinerilor Producători Agricoli din România (ANTPAR) atrage atenţia ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, asupra lipsei unei politici agricole coerente pentru agricultura românească şi îi reaminteşte acestuia principalele probleme ale agricultorilor români.

Agricultura - un dezastru programat?!

Agricultura - un dezastru programat?!

Nepăsarea, nepriceperea, şmecheria, aroganţa sunt printre motivele care vor duce agricultura şi mediul rural spre dezastru, spune Daniel Botănoiu într-un comunicat al Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Producători Agricoli din România (ANTPAR).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii