Bugetul alocat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru acest an ar putea rămâne acelaşi, în contextul rectificării bugetare ce va avea loc în luna august a acestui an, susţin reprezentanţii MADR.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, consideră că rectificarea bugetară din august nu va tăia din bugetul ministerului în condiţiile în care trebuie asigurată cofinanţarea naţională pentru accesarea sumei de 2,5 miliarde de euro din fonduri europene în 2012.
„Am avut discuţii la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) să menţinem bugetul alocat la MADR. Vom vedea dacă va exista o reducere la toate ministerele numai după ce vom avea cifrele finale. Nu cred însă că va exista o reducere la rectificare, cel puţin pe partea de cofinanţare a proiectelor de investiţii din fonduri europene, pentru că asta înseamnă că nu vom mai putea atrage sumele propuse pentru acest an. Agricultura are 47% grad de absorbţie, suntem primul minister, şi nu cred că ne permitem să tăiem partea de cofinanţare", a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
MADR are nevoie de încă 500 de milioane de euro
Potrivit acestuia, MADR are nevoie numai pe partea de investiţii, respectiv pentru asigurarea cofinanţării, de circa 500 de milioane de euro.
„Doar pe partea de investiţii pentru proiectele din fonduri europene avem nevoie de 500 milioane de euro şi aici nu vorbesc de celelalte alocări privind ajutoarele directe pentru susţinerea creditului sau pentru asigurări. Sunt convins că aceşti bani se vor regăsi în buget pe măsură ce banii vor fi cheltuiţi şi se vor face solicitări de plată, astfel încât să putem atrage sumele propuse pentru 2012 din fonduri europene", a spus Botănoiu.
De asemenea, Ministerul Agriculturii mai are nevoie de anumite sume pentru plata accizelor la motorină, pentru primele de asigurare.
„Aceste sume sunt prevăzute pe suplimentări, pe anumit zone, iar pe altele, care au apărut ulterior, trebuie să le acoperim. Mă refer aici la reducerea cantităţilor de gaze cu efect de seră pe care automat nu am avut cum să le prevedem în bugetul iniţial. Sperăm însă ca la următoarele realocări bugetare, în funcţie de performanţă, să reuşim să primim suplimentările necesare", a spus secretarul de stat.
Ministerul Agriculturii şi-a propus pentru 2012 accesarea unei sume de 2,5 miliarde de euro din fonduri europene, respectiv 1,4 miliarde de euro pe dezvoltare rurală prin APDRP şi 1,1 miliarde de euro pe plăţi directe prin APIA.
Sursa: Agerpres