Problema defrișărilor ilegale ține de securitatea națională, a declarat Preşedintele României, Klaus Iohannis, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în 9 iunie a.c..
„(...) Am căzut cu toții de acord că problema defrișărilor ilegale ține de securitatea națională și că se impune s-o urmărim cu atenție la cel mai înalt nivel. CSAT a decis în acest sens ca Guvernul României să ia măsuri pentru schimbarea actualului cadru legislativ, astfel încât să existe o legislație coerentă, clară și riguroasă, care să nu mai permită perpetuarea acestui fenomen", a spus Klaus Iohannis, în conferinţa de presă de la finalul şedinţei CSAT din 9 iunie 2015, de la Palatul Cotroceni.
Potrivit preşedintelui, Strategia naţională de apărare a ţării trasează Ministerului Mediului, împreună cu celelalte instituţii responsabile în domeniu, sarcina de a identifica terenurile agricole degradate ce pot fi împădurite.
"Totodată, Consiliul a hotărât ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, împreună cu celelalte instituţii responsabile în domeniu, să întreprindă măsurile necesare pentru identificarea terenurilor agricole degradate şi potenţial poluate, care pot face obiectul împăduririlor şi să stabilească măsuri complete pentru monitorizarea şi controlul activităţilor de amenajament, împădurire şi exploatare a fondului forestier, precum şi pentru stimularea producţiei interne de produse finite”, a adăugat Klaus Iohannis.
Preşdintele Iohannis a mai spus că membrii CSAT au decis trimiterea Strategiei naţionale de apărare a ţării către Parlamentul României, pentru aprobarea acesteia în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.