Apicultorii români se arată nemulţumiţi de propunerea legilativă “Legea Apiculturii” propusă spre promulgare. În acest sens, Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACAR) a înaintat adrese oficiale atât către Camera Deputaţilor cât şi către Preşedinţia României.
Prin cele două adrese, crescătorii de albine atrag atenţia asupra mai multor prevederi ce contravin intereselor apicultorilor români şi susţin că “Legea e constituţională”.
Printre observaţiile transmise preşedintelui Camerei Deputaţilor se numără: scoaterea din proiect a Regulamentului de bază meliferă şi stupărit pastoral, care „va crea mari probleme desfăşurării acestei activităţi de către apicultori, în sensul în care formele asociative şi M.A.D. R. nu mai au nicio responsabilitate. (...) Venim cu propunerea de a trece în acest proiect de lege obligativitatea ca M.A.D.R. să emită în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii o procedură privind Regulamentul de bază meliferă şi stupărit pastoral şi responsabilităţile care revin formelor asociative”, susţin apicultorii. De asemenea, aceştia reclamă centralizarea excesivă a suprafeţelor melifere la MADR şi faptul că „din textul Raportului parlamentului asupra propunerii legislative - Legea apiculturii reiese obligativitatea ca fiecare apicultor, indiferent de numărul de stupi, să intre într-o formă asociativă şi ca urmare va fi obligat să îndeplinească toate cerinţele impuse de articolul 2. Aceste cerinţe nu justifică obligativitatea apicultorului care deţine un număr limitat de familii de albine ca hobby şi care foloseşte produsele obţinute de la familiile de albine doar în interes propriu să se supună acestor rigori. Propunem ca aceste măsuri să se aplice doar celor care se regăsesc în legea privind impozitarea veniturilor agricole”, se arată în adresa crescătorilor de albine.
Aceştia atrag atenţia şi asupra faptului că nu se justifică nici numărul mare de sancţiuni la care vor fi supuşi apicultorii.
„Legea apiculturii încalcă Constituţia”
Pe lângă aceste observaţii, preşedintelui României i-au fost comunicate mai multe propuneri cu privire la Legea apiculturii, adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 10.12. 2013. „Domnule Preşedinte având în vedere că “Legea Apiculturii” adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, în şedinţa de plen din 10.12.2013, conform procedurilor juridice, va ajunge la promulgare pe masa Preşedintelui României vă solicit, în conformitate cu atribuţiile prevăzute de Constituţia României, în baza art. 77 alin 2, (...) să trimiteţi spre reexaminare Legea deoarece în formă sa actuală încalcă Constituţia României. Ca suport, în favoarea celor susţinute de mine, inclusiv principala formă asociativă de profil apicol (ca număr de membri) din România - Asociaţia Crescătorilor de Albine din România susţine prin adresa cu nr. 1192/11.12.2013 trimisă Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor (chiar dacă au trimis după ce legea a fost adoptată!), încălcarea Constituţiei”, propune ACAR.