Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ACAR vrea reexaminarea Legii apiculturii de către Parlament, susţinând că “e neconstituţională”

Publicat: 19 decembrie 2013 - 12:44
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Apicultorii români se arată nemulţumiţi de propunerea legilativă “Legea Apiculturii” propusă spre promulgare. În acest sens, Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACAR) a înaintat adrese oficiale atât către Camera Deputaţilor cât şi către Preşedinţia României. 

Prin cele două adrese, crescătorii de albine atrag atenţia asupra mai multor prevederi ce contravin intereselor apicultorilor români şi susţin că “Legea e constituţională”.

Printre observaţiile transmise preşedintelui Camerei Deputaţilor se numără: scoaterea din proiect a Regulamentului de bază meliferă şi stupărit pastoral, care „va crea mari probleme desfăşurării acestei activităţi de către apicultori, în sensul în care formele asociative şi M.A.D. R. nu mai au nicio responsabilitate. (...) Venim cu propunerea de a trece în acest proiect de lege obligativitatea ca M.A.D.R. să emită în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii o procedură privind Regulamentul de bază meliferă şi stupărit pastoral şi responsabilităţile care revin formelor asociative”, susţin apicultorii. De asemenea, aceştia reclamă centralizarea excesivă a suprafeţelor melifere la MADR şi faptul că „din textul Raportului parlamentului asupra propunerii legislative - Legea apiculturii reiese obligativitatea ca fiecare apicultor, indiferent de numărul de stupi, să intre într-o formă asociativă şi ca urmare va fi obligat să îndeplinească toate cerinţele impuse de articolul 2. Aceste cerinţe nu justifică obligativitatea apicultorului care deţine un număr limitat de familii de albine ca hobby şi care foloseşte produsele obţinute de la familiile de albine doar în interes propriu să se supună acestor rigori. Propunem ca aceste măsuri să se aplice doar celor care se regăsesc în legea privind impozitarea veniturilor agricole”, se arată în adresa crescătorilor de albine. 

Aceştia atrag atenţia şi asupra faptului că nu se justifică nici numărul mare de sancţiuni la care vor fi supuşi apicultorii.

„Legea apiculturii încalcă Constituţia”
Pe lângă aceste observaţii, preşedintelui României i-au fost comunicate mai multe propuneri cu privire la Legea apiculturii, adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 10.12. 2013. „Domnule Preşedinte având în vedere că “Legea Apiculturii” adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, în şedinţa de plen din 10.12.2013, conform procedurilor juridice, va ajunge la promulgare pe masa Preşedintelui României vă solicit, în conformitate cu atribuţiile prevăzute de Constituţia României, în baza art. 77 alin 2, (...) să trimiteţi spre reexaminare Legea deoarece în formă sa actuală încalcă Constituţia României. Ca suport, în favoarea celor susţinute de mine, inclusiv principala formă asociativă de profil apicol (ca număr de membri) din România - Asociaţia Crescătorilor de Albine din România susţine prin adresa cu nr. 1192/11.12.2013 trimisă Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor (chiar dacă au trimis după ce legea a fost adoptată!), încălcarea Constituţiei”, propune ACAR.

Vizualizat: 2679 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Budeanu Petru
|
12. 20, 2013. Friday 22:28

Domnilor de la A.C.A.R., le-ati cerut autoritatilor statului roman ca sa dea subventia pentru fiecare familie de albine din Romania dupa modelul celorlalte subventii acordate de stat crescatorilor de animale ? De ce unul care creste oi poate primi o subventie pe cap de oaie iar unul care creste familii de albine nu poate primi subventie pe familia de albine ? Eu unul am trimis la Ministerul Agriculturii aceasta cerere dar vad ca a ramas fara nici un raspuns practic. Subventia pe fiecare familie de albine din Romania acordata in fiecare an trebuie sa reprezinte preocuparea voastra de capatai !

1.
|
12. 20, 2013. Friday 11:20

Din pacate acesta lege nu serveste interesele apicultorilor.Proiectul de lege a fost intocmit de catre cei care "stau la birouri" si nu au nimic comun cu apicultura.Propunerile trimise de asociatile apicultorilor legate de inbunatatirea acestui proiect de lege nu au fost luate in considerare de cei "experti din birouri",ca si in cazul propunerilor pentru Programul National Apicol 2014-2016,unde o suma importanta a fost "furata" de la apicultori in favoarea ANARZ.
Are dreptate Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania.Interesele apicultorilor conteaza foarte putin fata de parerile "expertilor de birouri" care intocmesc proiecte de legi si de HG.
Simma Francisc-Presedinte Asociatiei Bio Apis

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Crescatori de animale, o premiera la Agro Oltenia

Crescatori de animale, o premiera la Agro Oltenia

Zootehnia a fost reprezentata anul acesta la Agro Oltenia de câtiva crescatori de ovine si caprine. Constantin Stancu, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine Dolj, a venit în târg cu câteva exemplare de carabasa „cap negru de Teleorman”, o rasa mixta, foarte apreciata în zona Olteniei.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL Real Deal la Agro Oltenia AGRIN la Agro Oltenia

Bancul zilei

Lista e necesară

Lista e necesară
O zi la cumpărături se încheie întotdeauna cu: Detalii