Adama
Vinasa Rompak

Consumatorii britanici nu sunt dispuşi să suporte creşterea preţurilor la carnea de vită

Publicat: 09 februarie 2010 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În primele două săptămâni ale acestui an s-a înregistrat o creştere, încă destul de mică, a preţului la carnea de vită. Vestea a fost mai mult decât bineprimită de fermieri, preţurile atingând în acest fel valoarea înregistrată în primul trimestru al anului trecut.

Având în vedere că preţul cărnii, pe piaţa britanică, a fost în 2009 în medie cu 16% mai mare decât în 2007, se pare că o mare parte a evoluţiei pozitive a preţurilor a fost transferată în buzunarele consumatorilor.

În aceste condiţii se pune întrebarea: ce impact vor avea preţurile în creştere asupra cererii de carne de vită?

Institutul de studiere a tendinţelor cererii din domeniul cărnii a cercetat evoluţia în acest domeniu din ultimii ani, pe baza acestor date făcând o serie de previziuni pentru perioada viitoare. Primele concluzii au arătat că doar la carnea măcinată nu se va simţi atât de mult evoluţia preţurilor din magazine. Creşterea valorii de achiziţie nu va modifica în sens negativ cererea de pe piaţă.

Concluzia nu reprezintă o surpriză, pentru că de obicei carnea măcinată are un preţ mai scăzut; o creştere de 5% a preţului de 4,50 de lire (aprox. 20 de lei) pentru un kilogram se va simţi mult mai uşor decât o creştere de 5% la preţul de 8,50 de lire (aprox. 39 de lei) pentru kilogramul de carne de vită tranşată.

Pentru carnea file sau cea folosită în mod constant în bucătărie la celebra friptură (steak) britanică, comercianţii se aşteaptă ca preţul în creştere să conducă clienţii spre un alt tip de carne, mai ieftină.

Per total, piaţa britanică a cărnii de vită arată o creştere evidentă a preţului practicat, urmată de o scădere, mai mult decât proporţională, a cererii pentru acest aliment. Experienţa ultimilor ani a arătat că în situaţii similare, când creşterea de preţ de la poarta fermei se reflectă asupra consumatorului final, până la urmă rezultatul este scăderea preţurilor până la nivelul de la care s-a pornit.

Aceasta nu exclude neapărat o creştere a preţului practicat de producători. Un exemplu este chiar carnea măcinată, la care forţarea valorii de vânzare în retail va fi totuşi acceptată. Astfel, trebuie căutat compromisul ideal între cerere şi dispoziţia clienţilor finali de a suporta totuşi o creştere a preţului.

/apps/agroinfo/resources/images/cfc722ef837a267255bcfc457c2ab092_tabel-pret-carne-vita.jpg

Vizualizat: 1048 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii