Adama
Vinasa Rompak

Ce se întâmplă cu APIA şi cu PLĂŢILE DIRECTE pentru FERMIERI după 2020!

Publicat: 29 august 2019 - 23:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DEZBATERE POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ 2021-2027. Pe 29 august 2019, la Bucureşti, s-a desfăşurat conferinţa cu tema „Politica Agricolă Comună - Prezent şi viitor”, organizată de Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală, din cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (AM PNDR).

Alături de ministrul Agriculturii Petre Daea, la eveniment s-au aflat secretarii de stat Daniel-Eugeniu Crunţeanu şi Maricel Floricel Dima, precum şi directori generali şi experţi din cadrul MADR.

Potrivit MADR, scopul conferinţei a vizat informarea partenerilor sociali din sectorul agricultură, dezvoltare rurală şi cercetare cu privire la priorităţile României pentru următoarea perioadă de programare şi consultarea publicului ţintă în procesul de elaborare a noului Plan Naţional Strategic pentru Politica Agricolă Comună (PAC) 2021-2027.

Astăzi am discutat despre Politica Agricolă Comună 2021-2027, cu cele trei regulamente aflate în discuţie la nivelul Comisiei Europene, respectiv Planul Naţional Strategic, Regulamentul orizontal privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea PAC şi Regulamentul care vizează Organizarea Comună Unică a Pieţelor. Este o etapă de lucru pentru definirea mecanismelor noastre de acţiune în perspectiva 2021-2027, pe baza acestor Regulamente. Se schimbă total conceptul noii PAC, se va trece de la conformitate la performanţă. Sunt câteva principii valoroase de flexibilitate, de subsidiaritate pe care trebuie să le prelucrăm astfel încât să le folosim în sprijinul fermierilor noştri, pentru etapa următoare, a spus Daea.

Reprezentanţii MADR au prezentat cadrul general al Planului Naţional Strategic 2021 -2027, oportunităţile de finanţare în sectorul agricol şi cele de finanţare a intervenţiilor care vizează mediul şi clima în contextul Planului Naţional Strategic, precum şi Instrumente financiare - sprijin complementar pentru dezvoltarea spaţiului rural.

Alte trei astfel de conferinţe vor fi organizate în acest an, a anunţat MADR, fără a furniza însă un calendar al evenimentelor.

AGROINFO a aflat câteva dintre subiectele discutate la întâlnirea din 29 august şi vă informează, pe scurt:

  • Se ştie deja că pentru perioada 2021-2027, fiecare stat membru UE va elabora un Plan Naţional Strategic (PNS), ce va include atât măsurile referitoare la Pilonul I, din care se acordă plăţile directe pentru fermieri, cât şi măsurile de dezvoltare rurală finanţate prin Pilonul II al Politicii Agricole Comune (PAC), cuprinse în prezent în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). În acest context, după 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va trece sub coordonarea actualei Autorităţi de Management pentru PNDR, care coordonează, în prezent, doar AFIR, agenţia responsabilă de fondurile pentru dezvoltare rurală;
  • Circa 60 de organizaţii şi-au exprimat interesul şi disponibilitatea de a face parte din Comitetul Consultativ Tematic pentru Planul Național Strategic 2021-2027.
  • MADR a constituit deja grupuri de lucru pentru elaborarea Planului Naţional Strategic şi a organizat deja, în lunile mai şi iunie 2019, întâlniri cu experţi, inclusiv din partea Comisiei Europene, dedicate elaborării PNS. La ora actuală se află în lucru analiza SWAT care va sta la baza viitorului PNS. Aceasta ar putea fi finalizată la jumătatea lunii septembrie 2019, dată după care MADR va invita la discuţii organizaţiile care şi-au exprimat dorinţa de a participa la consultările pentru elaborarea PNS. Ministerul Agriculturii nu a furnizat deocamdată termene exacte pentru următorii paşi din procesul de elaborare a Planului Naţional Strategic. Alocările din PNS, adică împărţirea banilor pe măsuri, pot fi conturate însă abia după ce va fi aprobat cadrul financiar multianual pentru perioada 2021 - 2027 la nivelul UE. În cel mai fericit caz, bugetul multinanual al UE ar putea fi aprobat înainte de finalul acestui an.
  • Referitor la plăţile directe, s-a discutat despre necesitatea de a creşte suprafaţa pentru care se acordă plata redistributivă (30 ha, în prezent) şi plăţile directe pentru tineri fermieri (60 ha). Preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS), Valeriu Tabără, a propus să se stabilească şi să se aibă în vedere la acordarea subvenţiilor praguri de rentabilitate a fermelor pentru fiecare sector;
  • Călin Fărgaciu, reprezentantul Cooperativei Agricole Someş - Arieş, a propus acordarea unui ajutor de minimis fermierilor care îşi comercializează producţia agricolă prin intermediul cooperativelor. O astfel de măsură ar ajuta inclusiv la fiscalizarea unei părţi din producţia vândută în prezent fără acte de către micii producători; Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal a susţinut această propunere;
  • În plus, UNCSV a propus ca fermierii care fac schimburi de terenuri, urmărind astfel comasarea suprafeţelor pe care le lucrează, să nu mai fie obligaţi să plătească taxe notariale la fel de mari ca în cazul vânzării/cumpărării de terenuri.

Ministerul Agriculturii a lansat, la finalul lunii iunie 2019, o primă consultare publică referitoare la Planul Naţional Strategic 2021-2027. Un nou chestionar, privind plăţile directe acordate fermierilor români după 2020, va fi supus consultării publice în perioada următoare. Detalii AICI: Ce vrea MADR să AFLE DE LA TINE despre SUBVENŢIILE AGRICOLE!

Vizualizat: 18920 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

SE DECID SUBVENȚIILE pentru FERMIERI! MINISTERUL AGRICULTURII CAUTĂ PARTENERI!

SE DECID SUBVENȚIILE pentru FERMIERI! MINISTERUL AGRICULTURII CAUTĂ PARTENERI!

ACUM SE ELABOREAZĂ PLANUL NAȚIONAL STRATEGIC! Se instituie Comitetul Consultativ Tematic pentru Planul Național Strategic 2021-2027 (CCT PNS), în scopul de a asigura eficienţa, eficacitatea și corectitudinea elaborării acestuia, anunță Ministerul Agriculturii. MADR a lansat un apel de selectare a partenerilor pentru grupurile tematice care să elaboreze Planul Național Strategic. De acest Plan depinde cum vor fi împărțiți banii fermierilor români în viitorul exercițiu financiar.

PLATA REDISTRIBUTIVĂ de 127 EURO/HA! CINE SUNT FERMIERII CARE ÎNCASEAZĂ ACEȘTI BANI?

PLATA REDISTRIBUTIVĂ de 127 EURO/HA! CINE SUNT FERMIERII CARE ÎNCASEAZĂ ACEȘTI BANI?

DIFERENȚE MARI LA SUBVENȚIA PE HECTAR! România insistă pentru o subvenție pe hectar egală pentru toate statele membre UE. De mai mult timp sunt discuții despre banii încasați pe suprafață de un fermier belgian, grec, italian etc și unul român. AGROINFO a publicat detalii despre acest subiect. De fiecare dată, am apelat la informații oficiale, venite chiar de la Comisia Europeană. Și de data aceasta, vă facem cunoscută lista cu cuantumul plății redistributive ca să vedeți ce diferență uriașă este între un fermier belgian și unul român.

Cine primește subvenția de 150 euro/ha și cine de 190 euro/ha? Cum se acordă plata redistributivă?

Cine primește subvenția de 150 euro/ha și cine de 190 euro/ha? Cum se acordă plata redistributivă?

După anunțul făcut de ministrul agriculturii despre diferențele la subvenția pe suprafață, diferențe date de plata redistributivă, am primit o avalanșă de întrebări de la fermieri. Ce este plata redistributivă? Cine beneficiază de această plată? Cine ia 5 euro/ha și cine va încasa 46,75 euro/ha? De ce sunt aceste diferențe la plată?

Ce este plata redistributivă și de unde vin banii?

Ce este plata redistributivă și de unde vin banii?

Fermierii români primesc cu toții o plată redistributivă, începând cu anul acesta, pentru primele 30 ha, indiferent de dimensiunea exploatației agricole. Banii provin din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii