Celulă de criză la Ministerul Agriculturii în cazul copiilor de la Argeș contaminați cu E-coli! Această decizie vine după ce ministrul agriculturii Achim Irimescu a fost acuzat că a divulgat prea repede numele producătorului de brânză în care ANSVSA a depistat bacteria E-coli.
Șeful de la Agricultură l-ar fi convocat astăzi pe Andrei Butaru, președintele ANSVSA, la Ministerul Agriculturii, informează Antena 3. Ministrului Achim Irimescu i s-a reproșat că s-a grăbit să dezvăluie brandul de brânză în care inspectorii sanitar veterinari au descoperit bacteria E-coli.
În același timp, șeful de la Agricultură a declarat că nu poate să spună că există o legătură între moartea bebelușilor din Argeș și identificarea bacteriei în brânza respectivă.
ANSVSA a anunțat că lotul de brânză proaspătă de vaci în care a depistat E-coli a fost fabricat pe 22 februarie 2016. Nu s-a stabilit încă unde a fost contaminată brânza. În fabrică, la transport sau în magazin?
După ce informația a ajuns la public, doi retaileri au retras de pe rafturi produsele lactate de la Brădet. Marius Badea, proprietarul fabricii, a declarat că băncile de la care a contractat credite l-au chemat să rediscute contractul de împrumut. Producătorul român a mărturisit că are credite de 300.000 de euro și că derulează și un proiect finanțat din bani europeni.
Ministrul agriculturii Achim Irimescu a explicat miercuri seara pe pagina sa de socializare de ce a dezvăluit numele brandului. Iată postarea ministrului agriculturii:
Referitor la situația rezultată în urma depistării lotului de brânză contaminată cu e-coli, precizez următoarele:
Am dat informația în mod absolut transparent. De fapt, ceea ce mi se impută acum este prea marea transparență de care am dat dovada. Poate am greșit, poate nu. Pe de altă parte, informația era deja cunoscută în mass media, jurnaliștii necerându-mi decât confirmarea ei. Alte persoane avuseseră deja grijă să o dea, “pe surse” cum se spune, înainte.
Eu o să vă spun cum se vede situația de la mine și de ce am decis să fiu atât de transparent. În primul rand, cred că se face o confuzie imensă între valori. Nu cred că putem pune în balanță viața unor copii cu orice altceva. Nu cred că este un mod corect și moral a vedea astfel lucrurile. Desigur, nu există dovada legăturii dintre brânza incriminată și cazurile respective, fiind de datoria Ministerului Sănătății să ducă la capăt ancheta.
Însă, din informațiile pe care le aveam când am ieșit public, rezulta că lotul de brânză de 25 kg de la fabrica respectivă, NU A MAI FOST REGĂSITĂ NICI LA PRODUCĂTOR, NICI LA UNITĂȚILE DE COMERCIALIZARE.
Ce înseamnă lucrul acesta? Înseamnă că acea cantitate de brânză SE AFLA ÎN FRIGIDERUL OAMENILOR! Chiar în momentul în care eu făceam declarația, această brânză infestată cu e-coli putea face alte victime! Iar oamenii aceia NU ȘTIAU CE AU ÎN FRIGIDER ȘI CE PUTEAU SĂ LE DEA COPIILOR! Sper că nu a fost afectat grav un producător, DAR POATE AM SALVAT ASTFEL VIATA UNOR COPII, și asta moral îmi dă liniște.
În cazul în care ar fi fost afectați alți copii, mi s-ar fi reproșat că am știut numele producătorului și l-am tăinuit.