REUNIUNE DE URGENȚĂ LA COTROCENI. Decizie istorică! Marea Britanie a votat ieșirea din Uniunea Europeană! În România, președintele Klaus Iohannis a anunțat o ședință de urgență la Cotroceni. Primul ministru Dacian Cioloș a anunțat la rândul lui o ședință de urgență a Guvernului.
La momentul postării acestei știri, la Cotroceni sunt premierul României, Dacian Cioloș, aproape toți liderii formațiunilor politice din România, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, deputatul Valeriu Steriu, vicepreședintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.
Este o situație foarte deosebită. Din cele discutate de mine cu guvernatorul BNR, nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească și finanțele românești, spune președintele României.
În același timp, președintele Klaus Iohannis spune că este nevoie să fie aprofundată această chestiune, dezbătută decizia istorică, pasul uriaș făcut de Marea Britanie.
Potrivit presei engleze, britanicii au votat în proporție de 52% să părăsească Uniunea Europeană, într-un referendum istoric care pune punct celor 43 de ani în care Regatul Unit a făcut parte din UE.
Cum ne va afecta pe noi, românii, această decizie istorică? Ce se va întâmpla cu miliardele de euro pe care le primim de la Europa? Ce se va întâmpla cu subvențiile din agricultură? Ne va fi mai bine sau ne va fi mai rău? Unii dintre analiștii politici apreciază că UE 27 ar putea fi mai puternică decât UE 28, alții avansează scenarii negre, previziuni de destrămare a blocului comunitar.
Câteva cifre arată că balanța noastră financiară, de până acum, este pozitivă în relația cu UE. Concret, dăm mai puțini bani și primim mai mulți. Cel puțin așa spun cifrele oficiale. În total, de la aderarea României la Uniunea Europeană, care a avut loc pe 1 ianuarie 2007, și până la finalul primului trimestru din 2015, România a plătit la bugetul european o sumă totală de 11,35 miliarde euro. În total, în perioada 2007-2015, România a primit de la UE 29,85 miliarde euro. O balanță pozitivă netă în relația cu UE de 18,5 miliarde euro, scrie în Programul de Convergență 2015-2018, transmis de Guvernul României către Bruxelles.
Ce se va întâmpla de acum încolo cu fondurile europene pe care le primim, cu subvențiile din agricultură sau din alte domenii? E greu de spus, deocamdată.