Adama
Vinasa Rompak

Banca Mondială: preţurile mondiale la alimente sunt cu 36% mai mari decât acum un an şi rămân volatile

Publicat: 20 aprilie 2011 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Preţurile globale la alimente sunt cu 36% mai mari decât acum un an şi rămân volatile, se arată în 'Indexul preţurilor la alimente', care monitorizează preţurile mondiale, elaborat de BM şi dat joi publicităţii la Washington, în cadrul conferinţei de presă care a precedat inaugurarea Sesiunii de Primăvară (Spring Meetings) a FMI şi BM.

Preţurile la alimente sunt cu 36% peste nivelul de acum un an şi sunt aproape la fel de mari ca în 2008.

'O creştere cu încă 10% a preţurilor mondiale la alimente ar determina încă 10 milioane de oameni să cadă sub pragul sărăciei extreme, de 1,25 dolari pe zi, iar o creştere cu 30% ar sărăci alte 34 de milioane de oameni, care s-ar adăuga celor 44 de milioane de persoane care au fost aruncate sub pragul sărăciei de creşterile de preţuri care au avut loc din luna iunie a anului trecut', se arată în comunicatul de pe site-ul BM

BM estimează că actualmente există 1,2 miliarde de oameni care trăiesc cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi.

'Din ce în ce mai mulţi oameni suferă şi din ce în ce mai mulţi oameni devin săraci, din cauza preţurilor volatile la alimente', a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, în cadrul conferinţei de presă.

Conform indexului preţurilor la alimente editat de BM, preţurile la porumb au crescut cu 74% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cele la grâu cu 69%, soia este cu 36% mai scumpă, iar zahărul cu 21%, dar preţurile la orez au rămas stabile.

În multe ţări, creşterea preţurilor la legume, fructe, carne, ulei comestibil a avut efecte negative asupra nutriţiei populaţiei.

Conform BM, creşterile de preţuri la alimente au fost generate de evenimentele meteorologice extreme în ţările mari exportatoare de cereale, restricţiilor la export, creşterii producţiei de biocombustibili şi reducerii stocurilor mondiale de alimente.

'Creşterea preţurilor la alimente este cauzată şi de scumpirea combustibililor, dat fiind că preţurile la ţiţei au crescut cu 21% în primul trimestru al anului 2011', consideră experţii BM.

Studiul Food Price Watch afirmă că în ţările cu venituri mici, inflaţia la alimente a fost mai severă decât în cele cu venituri mari.

'În Kârgâstan, unde partea cea mai săracă din populaţie cheltuieşte 73% din venituri pentru procurarea hranei, inflaţia la alimente pe 2010 a fost de 27%, ceea ce face ca 11% din populaţie să cadă sub pragul sărăciei', afirmă autorii studiului.

În combaterea crizei alimentare, BM a acordat 1,5 miliarde dolari pe termen scurt pentru sprijinirea a 40 de milioane de oameni, iar pe termen lung, BM va cheltui în domeniul agricol aproximativ 7 miliarde pe an, faţă de 4,1 miliarde, în 2008.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2201 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii