Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Produsele tradiţionale protejate vor putea fi certificate şi de organisme private de inspecţie acreditate de MADR

Publicat: 21 ianuarie 2013 - 09:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Potrivit unui Ordin al ministrului Agriculturii pentru aprobarea Regulamentului de recunoaştere a organismelor private de inspecţie şi certificare, produsele agricole sau alimentare ce au dobândit protecţia indicaţiilor geografice (IGP), a denumirilor de origine (DOP) şi a specialităţilor tradiţionale garantate (STG) vor putea fi verificate şi certificate şi de organismele private de inspecţie şi certificare. 

Documentul arată că operatorii care produc şi procesează produse agricole sau alimentare certificate DOP, IGP şi STG înainte de a le introduce pe piaţă sunt supuşi unui sistem de controale oficiale, iar inspecţia operatorilor şi certificarea produselor agricole sau alimentare ce au dobândit acest tip de protecţie se face de către organisme private de inspecţie şi certificare, acreditate conform standardelor şi regulamentelor europene de către organismul naţional de acreditare din România (RENAR) sau de către alte organisme de acreditare, echivalente din Uniunea Europeană, recunoscute de MADR.

Recunoaşterea, controlul şi supravegherea activităţii organismelor private de inspecţie şi certificare se efectuează de către MADR.
La data intrării în vigoare a prezentului ordin, organismele private de inspecţie şi certificare pot efectua activităţi pentru verificarea şi certificarea realităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini, în vederea dobândirii denumirii de origine protejate, indicaţiei geografice protejate şi specialităţii tradiţionale garantate ale produselor agricole şi alimentare care sunt înregistrate şi protejate la nivelul Uniunii Europene cu condiţia să transmită documentaţia necesară acreditării către organismul naţional de acreditare din Romania (RENAR) sau către alt organism de acreditare, echivalent din Uniunea Europeană, în termen de 180 de zile calendaristice.

Dacă în termenul stabilit, organismul privat de inspecţie şi certificare nu prezintă dovada de transmitere a documentelor aferente acreditării către RENAR sau către alt organism de acreditare, operatorul economic care deţine protecţia unei denumiri DOP/IGP sau STG, are posibilitatea alegerii unui alt organism care este acreditat şi recunoscut.
Prezentul Regulament se referă la recunoaşterea organismelor private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare şi de supraveghere a activităţii organismelor private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare ce au dobândit protecţia IGP, DOP şi STG. Ordinul ministrului Agriculturii va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României.

Vizualizat: 2860 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MERPANO - Ziua Câmpului - 2019

MERPANO - Ziua Câmpului - 2019

Tehnologiile agricole moderne reprezentate prin furnizorii de inputuri şi maşini agricole s-au reunit la "Ziua Câmpului Merpano" în a doua săptămână a lunii iunie. Peste cinci sute de fermieri şi clienţi ai Merpano au vizitat platforma de lângă Săcălaz (jud. Timiş), totul într-o atmosferă relaxată, profesionistă şi prietenească.

Interviu cu Tomel Petrache, director marketing Merpano.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură T6 cu Dynamic Command

Bancul zilei

La vânătoare...

La vânătoare...
Ce-ai vânat azi, Ioane? Detalii